Maak kennis met Pieter

In het verhaal van Pieter, werkzaam als consultant onder andere op het gebied van kwaliteit, procesoptimalisaties en medische hulpmiddelen, vertelt hij je graag hoe het is om te werken bij KAM.

Pieter, wat houdt jouw werk als consultant in?

Nou, je kunt beter vragen wat mijn werk niet inhoudt! Het is in ieder geval gevarieerd. Heel veel praten, informatie achterhalen, met de juiste mensen om tafel komen te zitten, de juiste processen boven water krijgen. Het managen van een project is wel het hoofdbestanddeel… en dan 20 projecten tegelijk.

“Wat mijn werk inhoudt? Je kunt me beter vragen wat mijn werk niet inhoudt!
Het is in ieder geval gevarieerd."

Een klant komt bij jou met een vraagstuk en verwacht van jou dat jij hem of haar kan helpen om het vraagstuk op de juiste manier aan te vliegen. Dat begint vaak met navragen wat het vraagstuk precíes is; je gaat gesprekken aan met de juiste mensen om informatie boven water te halen om de klant te helpen. Gaat het bijvoorbeeld om implementatie, dan is het van belang dat duidelijk is wat de rollen van iedereen in de organisatie zijn zodat je makkelijk kunt aanwijzen bij wie welk deel van het werk komt te liggen. Consultant is uiteindelijk een coördinerende functie, het project blijft van je klant.

pieter

Met wat voor soort klanten heb je te maken?

Ik zit sowieso letterlijk door héél het land: van Sittard tot IJmuiden en van Groningen tot Goes. Het leukste is echt dat de klanten allemaal verschillend zijn. Ik heb te maken met thuiszorg, vastgoedbeleggers, detacheerders… je kan het zo gek niet noemen. Het gaat echt om alle soorten bedrijven in Nederland. En wat dan zo mooi is: alle bedrijven waar ik kom lijken dan wel heel anders, maar uiteindelijk komt alles terug op een set van dezelfde processen. Bestuurlijke processen, primaire processen, en ondersteunende processen zoals HR en marketing, je ziet dat deze bij iedere organisatie terug te vinden zijn.

"Ik heb te maken met thuiszorg, vastgoedbeleggers, detacheerders… je kan het zo gek niet noemen."

Is dat niet verwarrend, al die verschillende bedrijven?

Nee, het is een voordeel! Door zoveel verschillende bedrijven te zien blijf je als consultant voortdurend bijleren. Je bent voortdurend met projectmanagement bezig. Je wordt er zelf sterker door en neemt goeie dingen mee naar andere bedrijven. Het geeft je juist heel veel ervaring in een korte tijd en het zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is. Je bent continu wat anders aan het doen. En dat is ontzettend leuk!

“De verschillende bedrijven ervaar ik als een voordeel. Het zorgt ervoor dat ik continu bij leer!"

Hoe zag jouw inwerkperiode eruit?

Toen ik begon bij KAM Consultants had ik wel al wat ervaring met ISO normen, maar ik was zeker nog geen expert. Dus het was vooral veel inlezen. Ook over de specifieke boodschap die KAM Consultants naar buiten draagt: dat ISO normen niet oud en stoffig zijn maar dat ze met de juiste aanpak van grote meerwaarde voor jouw organisatie kunnen zijn!

Ik ging ook meteen mee het veld in, op de 3e dag ging ik met een collega consultant al mee naar klanten. Je krijgt de theoretische achtergrond die je gelijk in de praktijk kunt brengen. Door die combinatie, van theorie en praktijk, raak je in relatief korte tijd heel goed ingewerkt en kun je al snel zelfstandig te werk gaan. Je bent overigens best wel vrij in hoe snel je dergelijke verantwoordelijkheden wilt nemen. Je bepaalt mede zelf de snelheid van inwerken, als het je te snel gaat moet je dat zelf aangeven.

Over welke eigenschappen beschikt een toekomstige KAM Consultant?

Als consultant help je op een coachende, inspirerende, ondersteunende manier mensen verder. Je coacht de klant om dingen in te zien, je neemt ze mee in het verhaal. Je kunt ze wel opdragen om dingen te doen maar dan blijft het niet hangen. Je geeft als consultant niet alleen advies maar zorgt ervoor dat je de klant inspireert. Verder moet je goed georganiseerd zijn, er loopt veel tegelijk dus gestructureerd te werk gaan is wel een vereiste.

"KAM Consultants is pragmatisch en we maken dat ook waar."

Ik ben bijvoorbeeld onlangs naar een klant geweest die ISO 9001 gecertificeerd is geweest in het verleden. Deze klant wilde een GAP-analyse. Toen ik daar kwam zag ik máppen vol met documenten, niets was gedigitaliseerd. Mijn advies was om te komen tot een systeem wat voor die klant werkte. We zijn een samenwerking aangegaan en hebben een compleet nieuw systeem opgezet. De hoeveelheid documenten werd met 80% verminderd, volledig gedigitaliseerd, en de klant is positief door de audit gekomen. Een van de kernwaarden in het verhaal van KAM Consultants is pragmatisch en we maken dat ook waar!

Meer weten over werken bij KAM Consultants?

Wil je meer weten over werken bij KAM Consultants? Neem dan contact op met onze learning & development specialist Eefje Knaebel. Of check hier onze vacatures.