Wat doet een KAM coördinator?

Hoe word je KAM coördinator? En wat doet een KAM coördinator precies? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.

Stel je voor: je bent ondernemer en je wilt verduurzamen, meer verantwoord ondernemen. Het milieu ligt je na aan het hart. Je wilt niet alleen je klanten tevreden houden maar ook je werknemers natuurlijk. Je wilt ervoor zorgen dat zij ten alle tijden veilig werken en met plezier hun werkzaamheden uitvoeren.  Maar de dagelijkse praktijk in je organisatie kost je al tijd genoeg, hoe ga je dit allemaal ook nog regelen? Heb je wel eens gedacht aan een KAM coördinator? Dé aangewezen persoon om alles rondom kwaliteitsmanagement, arbeidsomstandigheden en milieuzaken in goede banen te leiden!

De verantwoordelijkheden en de competenties van de KAM coördinator

Als KAM coördinator (ook wel genaamd QHSE manager, waarbij QHSE staat voor Quality, Health, Safety & Environment) ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijk handelen van een bedrijf. De KAM coördinator weet veel over onder meer het KAM zorgsysteem, risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en milieuwetgeving. Je bent op de hoogte van norm- en wetswijzigingen, je hebt een groot risicogevoel en voor jou staat veiligheid voorop.

Het is als KAM coördinator van belang dat je alle betrokken partijen begrijpt, iets wat je vaak het beste bereikt door persoonlijk met de mensen in gesprek te gaan, ook, of met name op de werkvloer. Dit betekent ook dat je communicatieve vaardigheden on point zijn, ofwel: je vindt het leuk om in gesprek te gaan met mensen. Naast die goede communicatieve vaardigheden heb je ook een analytische instelling. Je kunt een situatie, probleem of een vraagstuk goed analyseren, en je denkt probleemoplossend door een probleem vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. Daarnaast onderscheid je snel hoofd- en bijzaken.

De werkzaamheden van de KAM coördinator

KAM coördinator is geen functie waarvoor we nu in een mooi lijstje de werkzaamheden kunnen weergeven. Het is ook bepaald geen kantoorbaan, integendeel! Je werkt vanuit de genoemde aspecten (klimaat, Arbo en milieu) en daarbij werk samen je met alle lagen binnen het bedrijf én daarbuiten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan klanten, of een milieudienst of een Arbodienst.

Enkele andere taken die in jouw werkzaamheden kunnen voorkomen zijn bijvoorbeeld het signaleren van risico’s en ook kansen op het gebied van KAM. Je helpt met het formuleren van het KAM beleid, en hier moet natuurlijk ook draagvlak voor gecreëerd worden. Je voert interne audits uit en ondersteunt bij de externe audits, en je houdt ontwikkelingen bij waar het Arbo- en milieuwetgeving betreft. Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit de vele werkzaamheden van een KAM coördinator, maar you get the picture: het werk van een KAM coördinator is zeer veelzijdig.

Deelgebieden

Je kunt natuurlijk ook besluiten je toe te leggen op een deelgebied van kwaliteit, arbo of milieu. De kwaliteitscoördinator focust zich op de uitvoering van het kwaliteitsmanagementsysteem. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het afhandelen van klachten, leveranciers evalueren en onderhoud van het kwaliteitshandboek. De Arbocoördinator heeft een coördinerende en sturende rol waar het gaat om de arbeidsomstandigheden, dus de gezonde en veilige werkplek. En de milieucoördinator houdt zich bezighoudt met, jawel, de diverse milieuzaken waar een organisatie mee te maken heeft. Klik op de link voor meer informatie  over de functie bij het betreffende deelgebied!

Hoe word je KAM coördinator?

Dat is natuurlijk de hamvraag: hoe word je KAM coördinator? Het kan zijn dat je in de functie rolt, of ervoor wordt gevraagd. Hoe dan ook: je hebt opleiding nodig. Het is een afwisselende functie waar veel bij komt kijken, en veel kennis van zaken vereist is. In een KAM coördinator opleiding leer je over managementsystemen in algemeen, over de implementatie ervan, je doet normkennis op (ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001) en je leert over interne audits (die jij als KAM coördinator zelf gaat houden). Kortom, een uitgebreide opleiding. Bij KAM consultants bieden we een gedegen 10-daagse opleiding aan die jou klaarstoomt als professional!

Blijf in contact met trainers en vakgenoten

En het mooie van de opleiding bij KAM Consultants volgen, is dat we je na je opleiding niet laten gaan. Tijdens je opleiding krijg je toegang tot ons unieke platform KAM Community, het platform waar professionals uit de ISO wereld samenkomen. Zorg ervoor dat je ook na je opleiding een account op dit platform houdt! Zo is er altijd iemand met wie je kunt sparren over obstakels waar je in de uitvoering van je functie tegenaan loopt, of iemand aan wie je een vraag kunt stellen.

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, of wil je meer informatie? Wil je bijvoorbeeld weten of onze opleiding KAM coördinator geschikt voor jou is? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Of download hier onze handige KAM coördinator brochure!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email