Wat is de Safety Culture Ladder?
Alles over de betekenis van de norm
De Safety Culture Ladder is een initiatief om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen van bedrijven te meten en te verbeteren. De ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag over vijf treden:
- Pathologisch - Zolang we maar voldoen aan de wet, verder is niemand er proactief mee bezig.
- Reactief - Verandergedrag is er alleen als er een ongeval voordoet.
- Berekenend - Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden en systemen zijn aanwezig om risico’s te beheersen
- Proactief - Veiligheid heeft een hoge prioriteit en er wordt gewerkt aan de problemen die er gevonden worden
- Vooruitstrevend - Veiligheid is volledig geïntegreerd en iedereen houdt zich er aan.
Meer weten?
Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de veiligheidsladder certificering?
Je wil graag het certificaat voor de Safety Culture Ladder behalen, maar weet nog niet waar je moet beginnen. In onderstaand stappenplan leggen we eenvoudig uit hoe een organisatie zich voorbereidt op een certificering voor de Safety Culture Ladder.
In 5 stappen naar certificatie
Allereerst ga je inventariseren welke trede jullie verwachten momenteel te staan ten opzichte van de Safety Culture Ladder. Hoe is het gesteld met de veiligheidscultuur en het gedrag van personeel rondom veiligheid? Welke afspraken en documentatie zijn al aanwezig? Hoe wordt er al gewerkt met veiligheidscampagnes en hoe bewust is men op de werkvloer over het onderwerp veiligheid? Als dit in kaart is gebracht maak je eenvoudig een plan voor het implementeren van de Safety Culture Ladder. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Bespreek de behoeftes en wensen van de organisatie en maak een passende keuze!
Op basis van de resultaten van de nulmeting gaan we aan de slag om systematisch en met regelmaat te werken aan de veiligheidscultuur binnen de organisatie. We zetten de nodige documentatie op, bepalen de onderwerpen waar aan gewerkt gaat worden op het gebied van veiligheidsbewustzijn en bepalen hoe er naar de werkvloer gecommuniceerd gaat worden. Procedures worden opgezet waar nodig en veiligheidscampagnes en toolboxen worden voorbereid.
De eisen van de Safety Culture Ladder hebben we nu vertaald naar de nodige aanpak. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om te werken aan de veiligheidscultuur binnen de organisatie en om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.
De Safety Culture Ladder verwacht een proactieve aanpak op het gebied van veiligheidscampagnes, toolboxen en het verzamelen van meldingen van gevaarlijke situaties om continu te blijven verbeteren. Aan de hand van diverse tools gaan we aan de slag om dit goed in de organisatie te implementeren.
Onderdeel van de Safety Culture Ladder is het uitvoeren van gedragsobservaties en werkplekinspecties. Gezamenlijk gaan we deze uitvoeren om vast te stellen in hoeverre er op basis van de toolboxen en campagnes voldoende veiligheidsbewustzijn ontstaat op de werkvloer. Zo toetsen we de veiligheidscultuur in de organisatie!
Er is hard gewerkt om de veiligheidsladder te integreren binnen de organisatie. Het systeem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie óf je voert een Self Assessment uit zoals hierboven beschreven. Benieuwd aan welke eisen je moet voldoen? Dat onthullen we in de volgende alinea.

Wat zijn de grootste voordelen van de Safety Culture Ladder?
Iedere trede omhoog op de Safety Culture Ladder zorgt dat de bedrijfsrisico’s worden teruggedrongen en dat efficiency en uitvoeringskwaliteit worden verbeterd. Met een systematische aanpak worden de bedrijfsrisico’s verminderd en wordt veilig werken en veiligheidsbewustzijn gestimuleerd. Bedrijven met een hogere positie op de ladder zijn niet alleen een veiligere keuze, maar zorgen ook voor een betere kwaliteit van de uitvoering. Kwaliteit en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je de Safety Culture Ladder geïmplementeerd binnen je organisatie en heb je een hogere trede behaald? Dan heb je een voordeel ten opzichte van de concurrentie, die niet in het bezit zijn van de Safety Culture Ladder. Daarnaast wordt de druk vanuit opdrachtgevers ook steeds groter:
- Prorail verplicht bedrijven al vanaf 1 juli 2019 te voldoen;
- Vanaf 2021 verplicht vanuit de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)
Mede hierdoor zijn er steeds meer grote opdrachtgevers die de veiligheidsladder verplicht stellen.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?
Wij komen graag, en altijd vrijblijvend, op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Zo krijgen wij een goede eerste indruk van de organisatie. Tijdens dit gesprek komt één van onze consultants bij jullie op locatie langs. We starten met een introductie van het bedrijf en jij vertelt ons wat de wensen en behoeftes zijn. Vervolgens bekijken wij welke oplossing het beste bij jullie past, vertellen wij onze werkwijze en wat wij voor jullie kunnen betekenen. Na dit gesprek maken wij een offerte op maat.
Tijdens het kennismakingsgesprek kijken wij samen met jou naar het managementsysteem.
- Zijn er nog geen processen in kaart gebracht of risico’s geïnventariseerd? Geen probleem, dan nemen we dit mee in ons advies voor begeleiding.
- Heb je een bestaand managementsysteem of ben je al begonnen met de opzet? Dan doen wij een nulmeting om jullie te helpen bij het implementatieproces.
- Zijn jullie op zoek naar een overzichtelijke manier om het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie te vergroten, dan kan onze Safety App een uitkomst bieden.
Gaan jullie na het kennismakingsgesprek akkoord met de offerte en de samenwerking met KAM Consultants? Dan kunnen wij binnen twee weken van start gaan.
