Safety Culture Ladder - veiligheidsladder

Hulp bij certificering

Laat je zien dat je een bepaalde trede op de Safety Culture Ladder hebt bereikt, dan laat je zien op welk niveau je als organisatie opereert op het gebied van veiligheid en dus ook op het gebied van kwaliteit. Je creëert als het ware een veiligheids- en kwaliteitsgarantie. Hoe hoger de trede is waarop je als organisatie staat, hoe meer de bedrijfsrisico’s worden teruggedrongen. Je hebt een middel om prospects te overtuigen van je efficiency, uitvoeringskwaliteit en veiligheidsbewustzijn waardoor je een voordeel hebt tegenover je concurrentie.

Wil jij de Safety Culture Ladder certificering behalen, maar weet je niet goed hoe? Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek bekijken we welke oplossing het beste past bij jouw organisatie, vraagstuk en behoeften.

Wat is de Safety Culture Ladder?
Alles over de betekenis van de norm

De Safety Culture Ladder is een initiatief om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen van bedrijven te meten en te verbeteren. De ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag over vijf treden:

 1. Pathologisch - Zolang we maar voldoen aan de wet, verder is niemand er proactief mee bezig.
 2. Reactief - Verandergedrag is er alleen als er een ongeval voordoet.
 3. Berekenend - Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden en systemen zijn aanwezig om risico’s te beheersen
 4. Proactief - Veiligheid heeft een hoge prioriteit en er wordt gewerkt aan de problemen die er gevonden worden
 5. Vooruitstrevend - Veiligheid is volledig geïntegreerd en iedereen houdt zich er aan.

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

Afbeeldingen C
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de veiligheidsladder certificering?

Je wil graag het certificaat voor de Safety Culture Ladder behalen, maar weet nog niet waar je moet beginnen. In onderstaand stappenplan leggen we eenvoudig uit hoe een organisatie zich voorbereidt op een certificering voor de Safety Culture Ladder.

In 5 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren welke trede jullie verwachten momenteel te staan ten opzichte van de Safety Culture Ladder. Hoe is het gesteld met de veiligheidscultuur en het gedrag van personeel rondom veiligheid? Welke afspraken en documentatie zijn al aanwezig? Hoe wordt er al gewerkt met veiligheidscampagnes en hoe bewust is men op de werkvloer over het onderwerp veiligheid? Als dit in kaart is gebracht maak je eenvoudig een plan voor het implementeren van de Safety Culture Ladder. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Bespreek de behoeftes en wensen van de organisatie en maak een passende keuze!

Op basis van de resultaten van de nulmeting gaan we aan de slag om systematisch en met regelmaat te werken aan de veiligheidscultuur binnen de organisatie. We zetten de nodige documentatie op, bepalen de onderwerpen waar aan gewerkt gaat worden op het gebied van veiligheidsbewustzijn en bepalen hoe er naar de werkvloer gecommuniceerd gaat worden. Procedures worden opgezet waar nodig en veiligheidscampagnes en toolboxen worden voorbereid.

De eisen van de Safety Culture Ladder hebben we nu vertaald naar de nodige aanpak. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om te werken aan de veiligheidscultuur binnen de organisatie en om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm. 

De Safety Culture Ladder verwacht een proactieve aanpak op het gebied van veiligheidscampagnes, toolboxen en het verzamelen van meldingen van gevaarlijke situaties om continu te blijven verbeteren. Aan de hand van diverse tools gaan we aan de slag om dit goed in de organisatie te implementeren.

Onderdeel van de Safety Culture Ladder is het uitvoeren van gedragsobservaties en werkplekinspecties. Gezamenlijk gaan we deze uitvoeren om vast te stellen in hoeverre er op basis van de toolboxen en campagnes voldoende veiligheidsbewustzijn ontstaat op de werkvloer. Zo toetsen we de veiligheidscultuur in de organisatie!

Er is hard gewerkt om de veiligheidsladder te integreren binnen de organisatie. Het systeem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie óf je voert een Self Assessment uit zoals hierboven beschreven. Benieuwd aan welke eisen je moet voldoen? Dat onthullen we in de volgende alinea.

Afbeeldingen B

Welke eisen stelt de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder is volledig gericht op de veiligheidscultuur en het gedrag van de organisatie. Hierdoor is het niet mogelijk om de eisen van de norm af te vinken met ja of nee, bij het wel of niet voldoen aan een norm eis.

De beoordeling van de norm wordt per trede gedaan. Per bedrijfsaspect en per trede is er een maximaal aantal te scoren punten vastgesteld. Op basis hiervan wordt met een percentage de prestatie van de organisatie vastgesteld. Het minimaal te scoren percentage loopt per certificerende trede op. Om een hogere trede te bereiken, moet er aan alle gestelde eisen binnen de trede worden voldaan. Je kunt dus voldoen aan een aantal eisen van trede 3 of trede 4, maar in totaliteit op trede 2 worden gecertificeerd.

De Safety Culture Ladder is opgebouwd uit 6 bedrijfsaspecten. De eisen waaraan een bedrijf moet voldoen, komen voort uit deze bedrijfsaspecten. Onder deze 6 bedrijfsaspecten zijn 18 bedrijfskarakteristieken verdeeld. De bedrijfskarakteristieken hebben allen betrekking op één van de bedrijfsaspecten. Samen bepalen zij de totale prestatie binnen het aspect.

 1. Leiderschap en betrokkenheid
  Karakteristieken: Managementinteresse, medewerkersbetrokkenheid, prestatiebeloningen
 2. Beleid en strategie
  Karakteristieken: Veroorzakers ongevallen, winstgevendheid en continuïteit
 3. Organisatie en opdrachtnemers
  Karakteristieken: Opdrachtnemers, competentie en opleiding, afdeling V&G
 4. Werkplek en procedures
  Karakteristieken: Werkplanning, werkplekveiligheid, procedures
 5. Afwijkingen en communicatie
  Karakteristieken: Melding, onderzoek en opvolging van incidenten, dagelijkse controle, bijeenkomsten
 6. Audits en statistieken
  Karakteristieken: Audits en reviews, trends en statistieken

Je vraagt je vast af welke trede van de Safety Culture Ladder nu van toepassing is voor jullie en waar aan moet worden voldaan. Certificering van de Safety Culture Ladder is verplicht voor alle organisaties die zich inschrijven op aanbestedingen van opdrachtgevers welke zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw.

De invoering van de Safety Culture Ladder aanbestedingen en contracten gebeurt stapsgewijs: vanaf 2022 is trede 2 vereist, vanaf 2023 trede 3.

Certificering is echter niet altijd nodig. Eén van de geaccepteerde methoden is in sommige gevallen de Self-Assessment volgens de eisen van de Governance Code Bouw. In de praktijk zien wij dat opdrachtgevers in bijna alle gevallen wel een certificering op minimaal trede 2 eisen. Onze adviseurs kijken graag met jullie mee naar het vereiste niveau van certificering.

Wat zijn de grootste voordelen van de Safety Culture Ladder?

Iedere trede omhoog op de Safety Culture Ladder zorgt dat de bedrijfsrisico’s worden teruggedrongen en dat efficiency en uitvoeringskwaliteit worden verbeterd. Met een systematische aanpak worden de bedrijfsrisico’s verminderd en wordt veilig werken en veiligheidsbewustzijn gestimuleerd. Bedrijven met een hogere positie op de ladder zijn niet alleen een veiligere keuze, maar zorgen ook voor een betere kwaliteit van de uitvoering. Kwaliteit en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je de Safety Culture Ladder geïmplementeerd binnen je organisatie en heb je een hogere trede behaald? Dan heb je een voordeel ten opzichte van de concurrentie, die niet in het bezit zijn van de Safety Culture Ladder. Daarnaast wordt de druk vanuit opdrachtgevers ook steeds groter:

 • Prorail verplicht bedrijven al vanaf 1 juli 2019 te voldoen;
 • Vanaf 2021 verplicht vanuit de  Governance  Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)

Mede hierdoor zijn er steeds meer grote opdrachtgevers die de veiligheidsladder verplicht stellen.

Veiligheidscampagnes met peter

Wat zijn de kosten van implementatie van de Safety Culture Ladder?

KAM Consultants helpt jouw organisatie graag met het implementeren van de Safety Culture Ladder. De investering van deze implementatie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de organisatie, de wensen en behoeftes een rol, maar ook de huidige veiligheidscultuur in de organisatie. Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om een eerste beeld te krijgen van de organisatie. Zo kunnen we gezamenlijk kijken naar een passende aanpak. Naast advisering kunnen wij voor jouw organisatie praktische oplossingen inzetten om de veiligheidscultuur binnen de organisatie te verbeteren. Denk daarbij aan onze KAM Safety App en Veiligheidscampagnes van Beter met Peter.

Een van onze consultants komt langs en vertelt hoe wij te werk gaan, welke mogelijkheden er zijn binnen een Safety Culture Ladder traject en hoe onze tools en oplossingen kunnen ondersteunen om zo efficiënt en effectief mogelijk te werken aan de veiligheidscultuur binnen de organisatie.

Na het kennismakingsgesprek ontvang je een op maat gemaakte offerte. Gaan jullie akkoord met de offerte en de samenwerking met KAM Consultants? Dan kunnen wij binnen twee weken van start gaan met de implementatie van de Safety Culture Ladder. Vul het contact formulier hieronder in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij komen graag, en altijd vrijblijvend, op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Zo krijgen wij een goede eerste indruk van de organisatie. Tijdens dit gesprek komt één van onze consultants bij jullie op locatie langs. We starten met een introductie van het bedrijf en jij vertelt ons wat de wensen en behoeftes zijn. Vervolgens bekijken wij welke oplossing het beste bij jullie past, vertellen wij onze werkwijze en wat wij voor jullie kunnen betekenen. Na dit gesprek maken wij een offerte op maat.

Tijdens het kennismakingsgesprek kijken wij samen met jou naar het managementsysteem.

 • Zijn er nog geen processen in kaart gebracht of risico’s geïnventariseerd? Geen probleem, dan nemen we dit mee in ons advies voor begeleiding.
 • Heb je een bestaand managementsysteem of ben je al begonnen met de opzet? Dan doen wij een nulmeting om jullie te helpen bij het implementatieproces.
 • Zijn jullie op zoek naar een overzichtelijke manier om het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie te vergroten, dan kan onze Safety App een uitkomst bieden.

Gaan jullie na het kennismakingsgesprek akkoord met de offerte en de samenwerking met KAM Consultants? Dan kunnen wij binnen twee weken van start gaan.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om aan de slag te gaan met jouw Safety Culture Ladder certificering?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvend persoonlijk adviesgesprek inplannen met één van onze consultants? Vul onderstaand formulier in en wij nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ralph-KAM-Consultants-normspecialist

Ralph | Normspecialist Safety Culture Ladder