SCL 2.0

Vanaf 1 januari 2024 vervangt de Safety Culture Ladder 2.0 de huidige Safety Culture Ladder. Vanaf 2025 kun je alleen nog op de vernieuwde versie hercertificeren. Daarom is het belangrijk dat je nu al stappen onderneemt en de stap zet naar de SCL 2.0. Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen de veiligheidsladders.

KAM Consultants ondersteunt je graag bij het behalen van het SCL 2.0 certificaat.

Weten hoe wij dit doen? Kom met ons in contact!

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

SCL 2.0 in het kort

De SCL (Safety Culture Ladder) is een instrument dat is ontwikkeld om de veiligheidscultuur binnen je organisatie te bevorderen. De Ladder bestaat uit 5 treden, waarbij elke treden een niveau van veiligheidscultuur vertegenwoordigt. Daarbij wordt gekeken naar in welke mate veiligheid leeft binnen een organisatie. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe beter de veiligheidscultuur binnen je organisatie.  

scl-2.0-certificering

SCL 2.0 vs Safety Culture Ladder 2016

De Safety Culture Ladder is oorspronkelijk ontwikkeld voor de spoorsector. Omdat de SCL inmiddels voor meerdere sectoren wordt ingezet, is besloten de norm te herzien en is de SCL 2.0 geïntroduceerd voor een bredere toepassing. De audits op de SCL 2.0 zijn vanaf januari 2024 mogelijk.  

De belangrijkste wijzigingen:

 1. Trede 1 is aan de SCL toegevoegd om het volledige groeiproces te laten zien.
 2. De SCL is beknopter geworden: veel herhalingen zijn verwijderd uit de norm.
 3. V&G (Veiligheid & Gezondheid) wordt uitgebreider behandeld. Hier valt niet alleen Arbo-veiligheid onder, maar ook psychosociale arbeidsbelasting en -veiligheid, integriteit, cybersecurity, brandveiligheid et cetera.
 4. De 6 thema’s zijn teruggebracht naar 5 thema’s, namelijk:
  • Beleid en Leiderschap
  • Kennis en vaardigheden
  • Primaire en secundaire processen
  • Samenwerken met externen
  • Leren en verbeteren

Ondersteuning nodig?

Heb je begeleiding nodig bij het behalen van jouw SCL 2.0 certificering? KAM consultants staat voor je klaar. Vraag eenvoudig een offerte aan of neem contact met ons op. Dan kijken we samen hoe we de stap kunnen zetten naar jouw SCL 2.0 certificering!

Wat verandert er voor jullie met de SCL 2.0?

Vanaf 1 januari 2024 is het een en ander veranderd in het auditproces volgens de SCL 2.0:

 • 2024 is het overgangsjaar
  Tot 31 december 2024 kun je nog certificeren volgens de oude norm van de Veiligheidsladder maar ook al op de nieuwe SCL 2.0 norm. 
 • In 2025 moet je zijn overgegaan op de SCL 2.0 
  Vanaf 1 januari 2025 is (her)certificering enkel nog mogelijk op SCL 2.0.                     Belangrijk: vervolgaudits kunnen wel nog uitgevoerd worden op de oude SCL norm. 
 • In 2028 zijn alleen nog SCL 2.0 certificaten geldig
  Vanaf 1 januari 2028 moet je gecertificeerd zijn op de SCL 2.0 of latere versies. 

Wij adviseren je vanaf te certificeren volgens de SCL 2.0, zodat je voorbereid bent op de toekomst. Benieuwd naar wat er voor jullie veranderd? Of wat het beste advies op maat is voor jullie bedrijf? Kom dan met ons in contact!

certificering-SCL-2.0

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Gegarandeerd gecertificeerd voor een vaste prijs
Naam(Vereist)