Duurzaamheidsrapportage verplicht voor duizenden bedrijven door CSRD

Organisaties moeten vanaf 2025 verplicht gaan rapporteren over duurzaamheid en de impact van hun prestaties op het milieu, op grond van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). DE CSRD brengt strenge rapportageverplichtingen met zich mee voor de organisaties die vallen in het toepassingsgebied.

De CSRD is een rapportageplicht over niet-financiële informatie op het gebied van Environmental, Social and Governance (ESG). Het is een verruiming van de Non-Financial Reporting Directive (NFRD): de CSRD stelt namelijk de eisen verplicht voor meer soorten ondernemingen. De NFRD was alleen verplicht voor grote, EU-beursgenoteerde bedrijven, banken en verzekeraars. Straks worden dat alle grote ondernemingen, beursgenoteerd en niet beursgenoteerd.

Kwalificatie groot?

Een organisatie wordt gekenmerkt als zijnde groot als twee opeenvolgende jaren aan minstens twee van deze kenmerken voldaan wordt:

  • Minimaal 250 fte personeelsleden
  • Minimaal 40 miljoen omzet
  • Minimaal 20 miljoen balanstotaal

Organisaties die niet aan deze criteria voldoen zijn vrijgesteld van de CSRD. Dat wil niet zeggen dat zij er niet mee te maken krijgen! CSRD-plichtige bedrijven moeten gaan verduurzamen en daardoor ook kijken hoe zij hun keten kunnen beïnvloeden. Zij kunnen bijvoorbeeld van hun leveranciers bepaalde verduurzaming gaan eisen, denk hierbij aan duurzamer materiaal, beter verpakkingsmateriaal, elektrische wagens etcetera.

 

Wat moet je doen om te voldoen aan de CSRD?

Niet alleen moeten meer bedrijven gaan rapporteren op basis van de CSRD, ook komen er aanvullende rapportagevereisten. In de rapportage moet informatie komen over onder meer: de langetermijndoelstellingen van de organisatie voor wat betreft duurzaamheid, sociaal kapitaal en een omschrijving over welke impact de prestaties van de organisatie hebben op mens en milieu.

Tip!
Als jouw organisatie voldoet aan twee van de bovengenoemde kenmerken dan moet je natuurlijk aan de slag met de CSRD. Maar als jouw organisatie er (nog) niet aan voldoet is het raadzaam er ook al mee aan de slag te gaan, of in ieder geval de richtlijnen aan te houden van de CSRD. Het valt voor te stellen dat de reikwijdte van de CSRD uitgebreid wordt naar kleinere organisaties, en dan ben jij al voorbereid!

 

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email