Training KAM coördinator

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag als KAM coördinator, of wil je je laten omscholen of juist bijscholen? Volg onze praktisch ingestoken training KAM coördinator.

In de 11-daagse opleiding, verspreid over een langere periode, nemen we je mee in alle belangrijke onderdelen die essentieel zijn voor de KAM coördinator.

Wil je weten of deze opleiding iets voor jou is? Vul het formulier in onder de button en dan nemen wij contact met jou op om het samen met jou te bespreken.

De training

KAM Consultants biedt dé opleiding tot KAM coördinator aan, een opleiding waarin je wordt opgeleid tot een volwaardig professional op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM).

De opleiding is exclusief voor professionals die intern bij een organisatie als KAM coördinator aan de slag gaan óf die verantwoordelijk zijn voor een managementsysteem en de diepte in willen. Onze trainers zijn experts met ervaring uit het werkveld en leren jou alle kneepjes van het vak op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu. De theorie leggen wij praktisch uit. Jij krijgt de tools die je tijdens je werk als coördinator nodig hebt: procesmanagement, kennis van wet- en regelgeving, risicomanagement en zorgen voor continue verbetering.

Omdat wij veel waarde hechten aan persoonlijke aandacht zijn onze groepen nooit groter dan zes personen. Zo is er alle ruimte voor vragen, discussie en interactie.

KAM Community
Bij deze training krijg je toegang tot het afgeschermde cursistenplatform van onze unieke KAM Community. Door deze Community blijf je in contact met de trainers en jouw medecursisten. Blijf je na je training KAM Community member? Heel slim, je houdt contact met consultants van KAM en andere professionals. Na je training kun je nog altijd bij ons terecht met vragen!

Ook los te volgen
De opleiding is opgebouwd uit vijf modules. Al deze modules zijn ook los te volgen, dus zoek jij verdieping in een bepaald aandachtsgebied? Kies er dan voor om één of meerdere modules uit de training te volgen.

Na afloop
Na afloop van de training heb je voldoende theoretische kennis. Wanneer jij de gehele opleiding tot KAM coördinator hebt gevolgd:

 • Beheers je de basisprincipes in de rol als KAM coördinator.
 • Heb je kennis van de normen; ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.
 • Ben je bekend met de opbouw van een managementsysteem.
 • Weet je hoe een auditor naar een systeem kijkt.
 • Ben je bekend met de teamgerichte aspecten; aansturing, betrokkenen en een team meekrijgen.
 • Heb je de juiste tools in handen om de theorie in de praktijk te brengen.
 • Heb je de vaardigheden om een (interne) audit uit te voeren.
 • Lukt het jou om een systeem in een bedrijf continu te laten verbeteren.
 • Krijg je van ons een certificaat als bevestiging van deelname mee!

Opbouw training

Dag 1: Introductie in managementsystemen
Dag 2: De rol van de KAM coördinator

Module 1 begint met een introductie in de basis van managementsystemen. Organisaties professionaliseren en optimaliseren meer dan ooit: het implementeren van een ISO norm is een veelgebruikte actie. Het is van belang om je kennis over managementsystemen als fundament neer te zetten. Jij als KAM coördinator bent verantwoordelijk voor dit managementsysteem, maar je rol gaat verder dan dat. Een integratie van het systeem in de dagelijkse bedrijfsvoering geeft je rol binnen de organisatie een enorme meerwaarde.

Dag 3: ISO 9001 normkennis
Dag 4: Kwaliteitstechnieken

ISO 9001:2015 is de meest gebruikte en erkende norm voor het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. In dit onderdeel van de opleiding maak je op een praktische manier kennis met de ISO 9001 norm volgens de welbekende PDCA-cyclus; plan, do, check, act. Hiermee krijg je inzicht in de context van het bedrijf en de risico’s binnen de organisatie. Ook het in kaart brengen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV) komt aan bod. Een belangrijk onderdeel binnen de norm zijn de primaire en secundaire processen: de trainer zal je haarfijn uitleggen hoe deze processen inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Overige onderwerpen waar je mee aan de slag gaat;

 • het bepalen van stakeholders;
 • kritisch beoordelen van leveranciers;
 • opstellen van doelstellingen (SMART); en
 • het bepalen van corrigerende maatregelen.

Dag 5: ISO 45001 normkennis
Dag 6: Arbowetgeving en RI&E

De belangrijke elementen voor het opzetten en onderhouden van het Arbo managementsysteem behandelen we in de trainingsdagen met het onderwerp Arbo; ISO 45001. Hierin komen de belangrijke aspecten met betrekking tot veiligheid en gezondheid van werknemers naar voren:

 • hoe toon je leiderschap binnen een organisatie voor een veilige en gezonde werkomgeving?
 • Hoe kun je arbeid gerelateerde risico’s verminderen?

En dit zijn nog maar een paar van de vragen die tijdens de training beantwoord worden. Na dit onderdeel weet jij hoe je als KAM coördinator voor ISO 45001 een goed systeem opzet, beheert en toetst.

Dag 7: ISO 14001 normkennis
Dag 8: Milieuwetgeving

De ISO 14001 is de norm voor milieumanagement die wordt gebruikt om een passend milieubeleid op te stellen en de uitvoering hiervan te waarborgen. Als organisatie laat je met de ISO 14001 zien dat je het milieu zo min mogelijk belast. Door middel van de High Level Structure bekijk je alle elementen van de ISO 9001 met een visie vanuit de ISO 14001. Wat is bijvoorbeeld de context van de organisatie is op het gebied van milieu? Ook wordt er gekeken hoe je met milieuaspecten om kunt gaan en waar je met betrekking tot wet- en regelgeving mee te maken krijgt. Alle elementen van de ISO 14001 passeren de revue.

Dag 9: Implementatie en onderhoud van managementsystemen
Dag 10: Interne audits

Om de functie goed uit te kunnen voeren is een praktische en professionele aanpak nodig. Als KAM coördinator moet je naast de juiste kennis ook de vaardigheden bezitten om het systeem goed te kunnen implementeren en onderhouden. Daarnaast leer jij hoe je een interne audit moet uitvoeren binnen een bedrijf, om een uiteindelijke toetsing te doen op het systeem.

1

Praktische informatie

Kosten
De kosten voor deze training bedragen €4250,- excl. BTW. Dit is inclusief alle trainingen, begeleiding, studiemateriaal, examen en een account op de KAM Community. Op de trainingsdagen zit de lunch en koffie/thee bij de prijs inbegrepen.

Duur en tijd
De KAM coördinator opleiding duurt in totaal 11 dagen en wordt gegeven op geplande doordeweekse dagen van 9.00 tot 17.00. De training tot KAM coördinator wordt gegeven over een periode van drie maanden. Zo krijg je alle tijd en ruimte om het geleerde in praktijk te brengen en feedback van de trainer te krijgen. Het is ook mogelijk de opleidingsdagen te verspreiden over een langere periode, zo kunnen we samen een planning maken die het meest ideaal is voor jou met een spreiding van trainingsdagen tot een jaar.

Locatie
Onze trainingen bieden wij online aan, of op locatie (Breda).

Trainingsdata
Zie hier een overzicht van alle trainingsdata:

Aanmelden voor een training?

Bekijk de instructies in de bovenstaande video.

Download onze brochure

Wil je alle informatie nog eens rustig doorlezen? Download onze handige brochure.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
2

Schrijf je in voor de opleiding KAM coördinator

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.