Opleiding KAM Coördinator

Volg de praktische opleiding KAM Coördinator en ga als professional aan de slag! Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag als KAM coördinator? Of wil jij je laten omscholen of bijscholen? Bij KAM Consultants ben je op het juiste adres, want wij zijn dé specialisten op het gebied van ISO-normen en managementsystemen.

Wij nemen jou graag mee in alle belangrijke onderdelen die essentieel zijn in de rol als KAM coördinator.

Inhoud opleiding KAM Coördinator

Met deze 10-daagse opleiding tot KAM coördinator ontwikkel jij de benodigde kennis, vaardigheden en competenties. Zo kun jij zelfstandig in een organisatie aan de slag op het gebied van ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.

In de opleiding behandelen we eerst de basiskennis met betrekking tot managementsystemen en de rol van een KAM coördinator. Hiermee bouwen we aan een fundament. Vervolgens duik je met de trainer en andere cursisten de materie in van ISO-normen. In deze opleiding worden de drie belangrijkste disciplines behandeld: Kwaliteit, Arbo en Milieu. Wij leren je de theorie achter de normen en je leert hoe dit in de praktijk toegepast wordt.

Organisaties professionaliseren en optimaliseren meer dan ooit. Een goed managementsysteem kan hierbij een grote meerwaarde zijn en kan organisaties helpen dit efficiënt in te richten. Organisaties besluiten dan vaak om een ISO-managementsysteem te implementeren. Vaak ligt de taak van het opzetten en onderhouden van een managementsysteem bij de KAM coördinator. Hierdoor vormt dit onderdeel het fundament en de basis voor deze training.

In de rol als KAM coördinator krijg je binnen organisaties een steeds prominentere rol. Het aantal certificerende normen en te implementeren managementsystemen neemt toe. Daarnaast zijn steeds meer organisaties op zoek naar een integratie van de managementsystemen in de dagelijkse bedrijfsvoering.

ISO 9001:2015 is dé norm voor het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. In dit onderdeel maak je op een praktische manier kennis met de ISO 9001 norm volgens de welbekende PDCA-cyclus; plan, do, check, act. Zo leer je inzicht te krijgen in de context van het bedrijf en de risico’s binnen de organisatie. Ook het in kaart brengen van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (TBV) komt aan bod. Een belangrijk onderdeel binnen de norm zijn de primaire en secundaire processen, waarbij de trainer jou zal uitleggen hoe dit inzichtelijk kan worden gemaakt. Een verdere greep van onderwerpen waar je mee aan de slag gaat zijn; het bepalen van stakeholders, kritisch beoordelen van leveranciers, opstellen van doelstellingen (SMART) en het bepalen van corrigerende maatregelen. Kortom, je gaat ongetwijfeld een hoop leren en nieuwe inzichten krijgen in het waarborgen van de kwaliteit binnen een organisatie.

De belangrijke elementen voor het opzetten en onderhouden van het Arbo managementsysteem behandelen we in de trainingsdagen met het onderwerp Arbo; ISO 45001. Hierin komen de belangrijke aspecten met betrekking tot veiligheid en gezondheid van werknemers naar voren. Hoe toon je leiderschap binnen een organisatie voor een veilige en gezonde werkomgeving? Hoe kun je arbeid gerelateerde risico’s verminderen? Hoe voldoe je binnen de norm aan Participatie & Consultatie en hoe zorg je ervoor dat dit effectief is in de organisatie? Een aantal vragen die tijdens de training beantwoordt zullen worden. Na dit onderdeel weet jij hoe je als KAM coördinator voor ISO 45001 een goed systeem opzet, beheert en toetst.

De ISO 14001 is de norm voor milieumanagement die wordt gebruikt om een passend milieubeleid op te stellen en de uitvoering hiervan te waarborgen. Door middel van de High Level Structure bekijk je alle elementen van de ISO 9001 met een visie vanuit de ISO 14001. Zo bepaal je, wat de context van de organisatie is op het gebied van milieu? Wat zijn maatregelen die de organisatie kan nemen om te verbeteren en doelstellingen te behalen? Ook wordt er gekeken hoe je met milieuaspecten om kunt gaan en waar je met betrekking tot wet- en regelgeving mee te maken krijgt. Kortom, we gaan alle elementen van de ISO 14001 langs, zodat jij weet hoe dit binnen een organisatie gewaarborgd kan worden.

Om deze functie goed uit te kunnen voeren is een praktische en professionele aanpak nodig. Als KAM coördinator moet je naast de kennis, ook de juiste vaardigheden bezitten. Hierbij gaat het om de vaardigheden om de juiste informatie te achterhalen en processen in kaart te brengen. Hiervoor nemen wij jou mee in de verschillende gesprekstechnieken. Daarnaast leer jij hoe je een interne audit moet uitvoeren en hoe je een externe audit het beste kunt begeleiden. Zo heb je niet alleen de kennis in huis om als KAM coördinator aan de slag te gaan, maar beheers je ook de vaardigheden.

Na afloop van de training

Na afloop van de training heb je voldoende theoretische kennis. Wanneer jij de gehele opleiding tot KAM coördinator hebt gevolgd:

 • Beheers je de basisprincipes in de rol als KAM coördinator.
 • Heb je kennis van de normen; ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.
 • Ben je bekend met hoe een managementsysteem is opgebouwd.
 • Weet je hoe een auditor naar een systeem kijkt.
 • Ben je bekend de teamgerichte aspecten; aansturing, betrokkenen en een team meekrijgen.

Ook de praktijkgerichte kennis is na de opleiding aanwezig. Wanneer jij de gehele opleiding tot KAM coördinator hebt gevolgd:

 • Heb je de juiste tools in handen om de theorie in de praktijk te brengen.
 • Heb je de vaardigheden om een (interne) audits uit te voeren.
 • Lukt het jou om een systeem in een bedrijf continu te laten verbeteren.

Na afloop van de training kun jij aan de slag als KAM coördinator bij een bedrijf. Jij ontvangt van ons een certificaat als bevestiging van jouw deelname aan de opleiding.

Uitleg-norm-en-voorbereiding-certificering-KAM-Consultants

De voordelen van deze opleiding bij KAM Consultants

De drie KAM disciplines gecombineerd: Arbo, Kwaliteit & Milieu

Pragmatische aanpak

Praktische tools

Unieke trainings- methodiek

KAM Community; ook na je opleiding nog intensief in contact

Trainingsmethodiek

Wij werken volgens een blended learning methode. Dit betekent dat wij trainingen op locatie aanbieden én gedurende de opleiding gebruik maken van digitale tools. Vooraf maken wij bekend op welke opleidingsdagen op locatie zullen plaatsvinden. Jij ontmoet daar de trainer en de cursisten. Tijdens deze opleidingsdagen leer jij alles wat je nodig hebt om als KAM manager aan de slag te gaan. Ondersteunend aan deze klassikale training maken wij gebruik van digitale tools. Dit betekent dat jij deels zelf aan de slag kunt in onze KAM Community. Een platform waar een e-learningmodule voor jou klaar staat, waardoor jij kunt leren waar en wanneer het jou uitkomt. Hier kun jij ook netwerken met de andere cursisten of andere KAM professionals. Daarnaast heb jij met jouw persoonlijke KAM coach contact over je voortgang via de KAM Community en kunnen jullie calls inplannen via Microsoft Teams.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze manier van leren ervoor zorgt dat een training met vaste onderdelen, toch kan zorgen voor maatwerk en een persoonlijk leertraject.

Na de opleiding

Na de opleiding ben jij klaar om zelfstandig aan de slag te gaan als KAM manager. Toch is de praktijk niet altijd hetzelfde en niet elke organisatie is hetzelfde. Na de opleiding moet je vooral veel ervaring opdoen en kan het zijn dat je wel eens tegen problemen of lastige situaties aanloopt. Natuurlijk sta jij er dan niet alleen voor. Wij hebben verschillende mogelijkheden waardoor wij jou kunnen blijven ondersteunen en jij kunt werken aan jouw ontwikkeling. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn?

De KAM Community, het platform waar wij organisaties ondersteunen en vele extra’s bieden. De community zorgt ervoor dat jij er ook na de training niet alleen voor staat!

Na het volgen van een training heb jij vast en zeker voldoende kennis om zelf aan de slag te gaan, maar zijn er misschien wel zaken waar je in de praktijk tegenaan loopt. Dan mis je misschien een sparringpartner, een manier om up-to-date te blijven van nieuwe ontwikkelingen en een omgeving waar jij kunt blijven leren. Dit is verleden tijd voor onze leden van de Community.

Wat krijgen Community leden? Bij het volgen van een training krijg je tijdelijk toegang tot het Training Expert pakket van de KAM Community. Het pakket bestaat uit: ondersteuning via de gratis helpdesk, exclusieve content via een nieuwsbrief, korting op online masterclasses en gratis toegang tot Webinars. Met dit platform creëer je een groot netwerk van vak- en branche collega’s.

Hoe blijf jij je ontwikkelen na het volgen van de opleiding? Dit kun jij natuurlijk helemaal zelf bepalen. Om het jou gemakkelijker te maken om je continu te blijven ontwikkelen, organiseren wij jaarlijks KAM Coördinator trainingsdagen speciaal voor KAM Coördinatoren die bij ons de opleiding hebben gevolgd en hun kennis en vaardigheden willen blijven ontwikkelen. Deze opfriscursus duurt één dag per jaar. In deze training bespreken wij veranderingen in normen, nieuwe werkwijze en aandachtspunten met betrekking tot bijvoorbeeld wet- en regelgeving. Door jaarlijks jouw kennis bij te spijkeren tijdens een training met andere professionals blijf jij helemaal op de hoogte. 

Interesse?

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is een intensieve opleiding voor professionals die zich willen omscholen of bijscholen als KAM manager. Wij bepalen voorafgaande aan de opleiding wat jij nog nodig hebt om te kunnen starten. Zo kun je de basis gemakkelijk leren door middel van onze voorbereidende e-learnings.

Naast dat we enige kennis vragen met managementsystemen, stellen wij een aantal eisen; je bent alle trainingsdagen aanwezig (tenzij anders in overleg) en je bent gemotiveerd.

 

Trainingsadviseur & Intake gesprek

De trainingsadviseurs staan voor jou klaar. Zij geven jou graag meer informatie over de opleiding en kijken samen met jou of deze opleiding bij je past. Wil jij graag in gesprek met een trainingsadviseur? Vul dan hier je gegevens in en één van de trainingsadviseurs neemt zo snel mogelijk contact met jou op.

Een opleiding die bij je past, zorgt ervoor dat jij het meeste resultaat uit de opleiding haalt. Deze opleiding duurt 10 dagen. Dit vraagt om commitment en voldoende motivatie van onze cursisten. Om zeker te weten dat de opleiding passend is voor jou voeren wij een intakegesprek. Tijdens deze intake bespreken we of de opleiding passend voor je is. Wanneer dit het geval is ga je in gesprek over je ervaring, aandachtspunten en jouw persoonlijke doelen voor de opleiding. Hierdoor kun jij doelgericht starten én kunnen onze trainers hier zo goed mogelijk op inspelen.

 

KAM-Consultants-E-learning

Praktische informatie

Kosten

De kosten voor deze training bedragen €4250,-. Dit bedrag is inclusief alle trainingen, begeleiding, studiemateriaal, examen en een account op de KAM Community. Op de trainingsdagen zit de lunch en koffie/thee bij de prijs inbegrepen.

 

Locatie

De training is op maat en daarom ook afhankelijk van de voorkeur van jouw trainingsdagen op onze trainingslocatie in Woerden of Roermond.

KAM Community: De e-learningmodule is te volgen via de KAM Community.

 

Trainingsduur

De KAM coördinator opleiding duurt in totaal 10 dagen en is als volgt opgebouwd:

 • 2 dagen De basis van managementsystemen en de rol als KAM manager
 • 2 dagen Kwaliteit
 • 2 dagen Arbo
 • 2 dagen Milieu
 • 2 dagen Vaardigheden en Toepassing (+examen)

Trainingsdata

KAM-Consultants-algemene-informatie

Schrijf je in voor de opleiding Kam Coördinator