Opleiding KAM coördinator

Wil jij binnen jouw organisatie aan de slag als KAM coördinator, of wil je je laten omscholen of juist bijscholen? Volg de praktische opleiding KAM coördinator bij KAM Consultants: de specialisten op het gebied van ISO-normen en managementsystemen.

In de 11-daagse opleiding, verspreid over een langere periode, nemen we je mee in alle belangrijke onderdelen die essentieel zijn voor de KAM coördinator.

Inhoud opleiding

KAM Consultants biedt dé opleiding tot KAM coördinator aan, een opleiding waarin je wordt opgeleid tot een volwaardig professional op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu (KAM).

De opleiding is exclusief voor professionals die intern bij een organisatie als KAM coördinator aan de slag gaan óf die verantwoordelijk zijn voor een managementsysteem en de diepte in willen. In de opleiding leren wij jou alle kneepjes van het vak op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu. Per aandachtsgebied zoeken onze trainers met jou de verdieping op, zodat de verschillende onderwerpen waar je als KAM coördinator mee te maken gaat krijgen de revue passeren.

De theorie leggen wij praktisch uit en direct toepasbaar uit. Naast de normkennis, krijg jij de tools die je tijdens je werk als coördinator nodig gaat hebben: procesmanagement, kennis van wet- en regelgeving, risicomanagement en zorgen voor continue verbetering.

Omdat wij veel waarde hechten aan persoonlijke aandacht zijn onze groepen nooit groter dan zes personen. Zo is er alle ruimte voor vragen, discussie en interactie.

KAM Community
Bij deze opleiding krijg je een jaar toegang tot onze unieke KAM Community. Door deze Community blijf je in contact met de trainers en consultants van KAM en andere professionals, zodat je na je opleiding nog altijd bij ons terecht kunt met vragen!

De opleiding is opgebouwd uit vijf modules:

Dag 1: Introductie in managementsystemen
Dag 2: De rol van de KAM coördinator

Module 1 begint met een introductie in de basis van managementsystemen. Organisaties professionaliseren en optimaliseren meer dan ooit waarbij het implementeren van een ISO norm een veelgebruikte actie is. Hierbij komt veel kijken, het is van belang om je kennis over managementsystemen als fundament neer te zetten. Jij als KAM coördinator bent verantwoordelijk voor dit managementsysteem, maar je rol gaat verder dan dat. Een integratie van het systeem in de dagelijkse bedrijfsvoering geeft je rol binnen de organisatie een enorme meerwaarde.

Dag 3: ISO 9001 normkennis
Dag 4: Kwaliteitstechnieken

ISO 9001:2015 is de meest gebruikte en erkende norm voor het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. In dit onderdeel van de opleiding maak je op een praktische manier kennis met de ISO 9001 norm volgens de welbekende PDCA-cyclus; plan, do, check, act. Hiermee krijg je inzicht in de context van het bedrijf en de risico’s binnen de organisatie. Ook het in kaart brengen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden (TBV) komt aan bod. Een belangrijk onderdeel binnen de norm zijn de primaire en secundaire processen: de trainer zal je haarfijn uitleggen hoe deze processen inzichtelijk gemaakt kunnen worden. Overige onderwerpen waar je mee aan de slag gaat;

 • het bepalen van stakeholders;
 • kritisch beoordelen van leveranciers;
 • opstellen van doelstellingen (SMART); en
 • het bepalen van corrigerende maatregelen.

Dag 5: ISO 45001 normkennis
Dag 6: Arbowetgeving en RI&E

De belangrijke elementen voor het opzetten en onderhouden van het Arbo managementsysteem behandelen we in de trainingsdagen met het onderwerp Arbo; ISO 45001. Hierin komen de belangrijke aspecten met betrekking tot veiligheid en gezondheid van werknemers naar voren:

 • hoe toon je leiderschap binnen een organisatie voor een veilige en gezonde werkomgeving?
 • Hoe kun je arbeid gerelateerde risico’s verminderen?

En dit zijn nog maar een paar van de vragen die tijdens de training beantwoord worden. Na dit onderdeel weet jij hoe je als KAM coördinator voor ISO 45001 een goed systeem opzet, beheert en toetst.

Dag 7: ISO 14001 normkennis
Dag 8: Milieuwetgeving

De ISO 14001 is de norm voor milieumanagement die wordt gebruikt om een passend milieubeleid op te stellen en de uitvoering hiervan te waarborgen. Als organisatie laat je met de ISO 14001 zien dat je het milieu zo min mogelijk belast. Door middel van de High Level Structure bekijk je alle elementen van de ISO 9001 met een visie vanuit de ISO 14001. Wat is bijvoorbeeld de context van de organisatie is op het gebied van milieu? Ook wordt er gekeken hoe je met milieuaspecten om kunt gaan en waar je met betrekking tot wet- en regelgeving mee te maken krijgt. Alle elementen van de ISO 14001 passeren de revue.

Dag 9: Implementatie en onderhoud van managementsystemen
Dag 10: Interne audits

Om de functie goed uit te kunnen voeren is een praktische en professionele aanpak nodig. Als KAM coördinator moet je naast de juiste kennis ook de vaardigheden bezitten om het systeem goed te kunnen implementeren en onderhouden. Daarnaast leer jij hoe je een interne audit moet uitvoeren binnen een bedrijf, om een uiteindelijke toetsing te doen op het systeem.

Modules los volgen

De genoemde modules en module onderdelen zijn ook los te volgen. Dus ben je op zoek naar een verdere specialisatie of verdieping in een specifiek aandachtsgebied, dan kun je ervoor kiezen om één of meerdere modules te volgen.

Na afloop van de training

Na afloop van de training heb je voldoende theoretische kennis. Wanneer jij de gehele opleiding tot KAM coördinator hebt gevolgd:

 • Beheers je de basisprincipes in de rol als KAM coördinator.
 • Heb je kennis van de normen; ISO 9001, ISO 14001 en ISO 45001.
 • Ben je bekend met de opbouw van een managementsysteem.
 • Weet je hoe een auditor naar een systeem kijkt.
 • Ben je bekend met de teamgerichte aspecten; aansturing, betrokkenen en een team meekrijgen.
 • Heb je de juiste tools in handen om de theorie in de praktijk te brengen.
 • Heb je de vaardigheden om een (interne) audit uit te voeren.
 • Lukt het jou om een systeem in een bedrijf continu te laten verbeteren.

Met de kennis, vaardigheden en praktijkervaring kun jij als KAM coördinator starten. Jij ontvangt van ons een certificaat als bevestiging van jouw deelname aan de opleiding.

Uitleg-norm-en-voorbereiding-certificering-KAM-Consultants

De voordelen van deze opleiding bij KAM Consultants

De drie KAM disciplines gecombineerd: Arbo, Kwaliteit & Milieu

Pragmatische aanpak

Praktische tools

Unieke trainings- methodiek

Diverse startmomenten per jaar

Jouw voorkeurslocatie; Roermond, Woerden of online

KAM Community; ook na je opleiding nog intensief in contact

Unieke trainingsmethode

Onze unieke trainingsmethodiek is erop gericht om het professionals zo leerzaam, waardevol en gemakkelijk mogelijk te maken, door:

 • Blended learning; combinatie van e-learning én training met de trainer
 • Frequentie op maat; bepaal je eigen tempo

Trainers

De opleiding wordt gegeven door verschillende trainers met de juiste expertise voor de module. Onze trainers hebben veel ervaring over het onderwerp die gegeven wordt en beschikken over de juiste kennis en vaardigheden.

Na de opleiding

Na de opleiding kun je zelfstandig aan de slag te gaan als KAM manager. Toch is de praktijk niet altijd hetzelfde en ook is niet elke organisatie gelijk. Na de opleiding is het een kwestie van ervaring opdoen en daarbij loop je wel eens tegen een probleem aan. Natuurlijk sta je er dan niet alleen voor! KAM Consultants heeft verschillende mogelijkheden waarmee we je blijven ondersteunen en waarbij jij kunt werken aan jouw ontwikkeling. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn?

De KAM Community is het platform waar wij veel extra’s bieden. De community zorgt ervoor dat jij tijdens en na de opleiding gelijk een netwerk hebt!
Wat krijgen Community leden? Bij het volgen van de opleiding krijg je tijdelijk toegang tot het Training Expert pakket van de KAM Community: ondersteuning via de helpdesk, exclusieve content via een nieuwsbrief, korting op online masterclasses en gratis toegang tot Webinars. Met dit platform creëer je een groot netwerk van vak- en branche collega’s.

Na de opleiding blijf je jezelf altijd ontwikkelen. Bij KAM Consultants organiseren wij jaarlijks KAM coördinator** trainingsdagen speciaal voor KAM coördinatoren die bij ons de opleiding hebben gevolgd. Deze herhalingstraining is een dag per jaar. In deze herhalingstraining bespreken wij veranderingen in normen, nieuwe werkwijzen en aandachtspunten met betrekking tot bijvoorbeeld wet- en regelgeving.

Interesse?

Voor wie is deze opleiding?

Deze opleiding is een intensieve opleiding voor professionals die zich willen omscholen of bijscholen als KAM manager. Voorafgaand aan de opleiding wordt bepaald wat jij nog nodig hebt om te kunnen starten. De basis kun je makkelijk leren door onze voorbereidende e-learnings.

Naast dat we enige kennis vragen over managementsystemen, stellen wij een aantal eisen; je bent alle trainingsdagen aanwezig (tenzij anders in overleg) en je bent gemotiveerd.

 

Trainingsadviseur & Intake gesprek

Onze trainingsadviseurs geven je graag meer informatie over de opleiding en kijken of deze opleiding bij je past. Wil jij graag in gesprek? Vul dan hier je gegevens in en één van de trainingsadviseurs neemt zo snel mogelijk contact met je op.

Deze opleiding duurt 11 dagen. Dit vraagt om commitment en voldoende motivatie van onze cursisten. Om zeker te weten dat de opleiding passend is voor jou voeren wij een intakegesprek. Wanneer dit het geval is ga je in gesprek over je ervaring, aandachtspunten en jouw persoonlijke doelen voor de opleiding. Hierdoor kun jij doelgericht starten.

 

Download onze brochure

Wil je alle informatie nog eens rustig doorlezen? Download onze handige brochure.

KAM-Consultants-E-learning

Praktische informatie

Kosten

De kosten voor deze training bedragen €4250,- excl. BTW. Dit is inclusief alle trainingen, begeleiding, studiemateriaal, examen en een account op de KAM Community. Op de trainingsdagen zit de lunch en koffie/thee bij de prijs inbegrepen.

Locatie

De training is, afhankelijk van de voorkeur van jouw trainingsdagen, op onze trainingslocatie in Woerden of Roermond. De e-learningmodule is te volgen via de KAM Community.

Aanvullende maatregelen omtrent Coronavirus

In lijn met de door de overheid geïntroduceerde maatregelen heeft KAM Consultants haar eigen aanvullende maatregelen getroffen. Tot nader order zullen er geen klassikale trainingen plaatsvinden, alles vindt online plaats. We spreken de hoop uit dat we in de loop van 2021 de klassikale lessen  weer kunnen oppakken.

Data en tijden

De KAM coördinator opleiding duurt in totaal 11 dagen en wordt gegeven op de geplande doordeweekse dagen van 9.00 tot 17.00.

De training tot KAM coördinator wordt gegeven over een periode van drie maanden. Zo krijg je alle tijd en ruimte om het geleerde in praktijk te brengen en feedback van de trainer te krijgen. Het is ook mogelijk de opleidingsdagen te verspreiden over een langere periode, zo kunnen we samen een planning maken die het meest ideaal is voor jou met een spreiding van trainingsdagen tot een jaar.

KAM-Consultants-algemene-informatie

Schrijf je in voor de opleiding KAM coördinator

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.