FSC-certificaat | Hulp bij certificering
Uitleg & eisen
Een FSC (Forest Stewardship Council) certificaat geeft aan dat je binnen de houtindustrie alle stadia van het bewerkingsproces op de manier doorloopt zoals in de norm is vastgelegd. Het geeft aan dat het gebruikte hout uit goed beheerde bossen afkomstig is en dat alle stadia op de meest ‘groene’ manier ingevuld zijn.
Heb je je FSC-certificaat, dan mag je het label gebruiken dat aangeeft dat jouw (eind)product aan de gestelde eisen voldoet. Het label geeft aan dat je milieubewust werkt, wat voor veel opdrachtgevers vandaag de dag een belangrijke eis is. Het versterkt daarom je positie bij je prospects.
Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.
Geen onnodig uitgebreide documentatie
100% succcesgarantie tegen vaste prijzen
Binnen twee weken starten met het project
Brede kennis over normen en branches
Wat is het FSC-certificaat?
FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Tijdens de certificering van de ‘Chain of Custody’ worden alle stadia van de verwerking en distributie van hout of houtproduct gevolgd. De eindgebruiker heeft op deze manier de zekerheid dat de grondstof voor een product daadwerkelijk afkomstig is uit goed beheerde bossen. Meer voordelen van het FSC-certificaat vertellen we later.
Wat is een Chain of Custody (CoC)?
De CoC is bedoeld om de traceerbaarheid van houtproducten in kaart te brengen. De leveranciers van het bedrijf worden in kaart gebracht en alle stappen die het product doorloopt om tot het eindproduct te komen worden gecontroleerd. Komt het product daadwerkelijk vandaan waar het bedrijf zegt dat het vandaan komt? Belangrijke stappen in de CoC zijn:
- Aankoop
- Verkoop
- Opslag
- Productie
Hoe wij kunnen helpen
Jouw managementsysteem volledig laten beheren
Het is zover: je managementsysteem staat. En nu? Het managementsysteem heeft onderhoud nodig. Maar jij hebt het al druk genoeg...
Lees meerOnderhoudstrajecten
Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...
Lees meerIntensieve begeleiding
Je gaat aan de slag om een managementsysteem, dat voldoet aan de laatste eisen van een bepaalde ISO norm, op...
Lees meerCoachingtraject
Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...
Lees meerIn 6 stappen naar FSC-certificering
Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van het certificaat. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden en kies de optie die het beste bij de organisatie past.
Het plan voor de implementatie is gemaakt en nu is het zaak dat de juiste informatie wordt vergaard. Documenteer alle vereiste punten van het certificaat in een handboek. De vereiste punten moeten aantoonbaar aanwezig zijn binnen de organisatie.
De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.
Een verplicht onderdeel van het certificaat is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit behandel je alle normonderdelen die worden geëist en toetst je de conformiteit van het systeem. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.
De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.
Er is hard gewerkt en je bent nu klaar voor de externe audit. De organisatie wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Aan een externe audit zijn verschillende eisen gesteld. Benieuwd naar de eisen? Scrol dan naar beneden!
Welke eisen stelt een FSC audit?
De FSC-norm stelt een behoorlijk aantal eisen waarvan de gehele invulling moet worden beschreven in een kwaliteitshandboek of vergelijkbaar document. Diverse documenten moeten worden opgezet en daarnaast wordt er getoetst of het bedrijf voldoende inzicht heeft in de gebruikte grondstoffen en eindproducten die onder het FSC-certificaat vallen. Tevens wordt er gekeken naar eisen zoals logogebruik, informatievoorziening en de leveranciers waar mee wordt gewerkt.
Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een FSC-certificaat?
Om gecertificeerd te worden moet je een beheersysteem hebben, dat voldoet aan alle eisen van het FSC-certificaat. Ben je in het bezit van het FSC- certificaat? Dan mag je het label gebruiken dat jouw (eind)producten FSC zijn gecertificeerd. Daarnaast mag je het FSC-nummer bij verkoop van hout of -papier vermelden op facturen.
Alle bedrijven die wettelijk eigenaar worden van een FSC-product, moeten een FSC-certificaat hebben. Alleen FSC-gecertificeerde bedrijven mogen FSC-producten verkopen.
Welke investering moet ik doen om een FSC-certificaat te behalen?
De investering in een FSC-certificaat is afhankelijk van een aantal factoren. Niet iedere organisatie is hetzelfde en ook de wensen en behoeftes verschillen. Daarom bieden wij diverse vormen van ondersteuning aan. Keuze één is de intensieve begeleiding. Wij nemen alles voor jullie uit handen en verzorgen de juiste documentatie die wordt geëist vanuit het FSC- certificaat. Liever zelf mee werken aan de implementatie? Kies dan voor keuze twee, de coachende variant voor jouw FSC-certificaat. Hierbij ga je zelf aan de slag met de documentatie en leveren wij de juiste formats, templates en kennis. Natuurlijk controleren we alle documentatie en voorzien wij jou van praktische tips en uiteindelijk is er maar een resultaat mogelijk: jij behaalt jouw FSC-certificaat!
Interessante artikelen
ISO 14001 betekenis
In de huidige samenleving speelt milieubeheer en duurzaamheid een steeds...
Lees meerWat doet een Milieucoördinator?
De Milieucoördinator wordt steeds belangrijker, omdat duurzaamheid een steeds grotere...
Lees meerDraisma Bouw: “Een kwaliteitsmanagementsysteem dat écht voor ons werkt”
Draisma Bouw, gevestigd te Apeldoorn, is een bouwbedrijf gespecialiseerd in...
Lees meerDe nieuwe ISO 9001:2015 en ISO 14001:2015 norm
Sinds 15 september 2018 zijn de ISO 9001:2008 en ISO...
Lees meerPersoonlijk advies?
Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.