FSC certificaat | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen FSC norm

Een FSC certificaat geeft aan dat je binnen de houtindustrie alle stadia van het bewerkingsproces op de manier doorloopt zoals in de norm is vastgelegd. Het geeft aan dat het gebruikte hout uit goed beheerde bossen afkomstig is en dat alle stadia op de meest ‘groene’ manier ingevuld zijn.

Heb je je FSC certificaat, dan mag je het label gebruiken dat aangeeft dat jouw (eind)product aan de gestelde eisen voldoet. Het label geeft aan dat je milieubewust werkt, wat voor veel opdrachtgevers vandaag de dag een belangrijke eis is. Het versterkt daarom je positie bij je prospects.

Wij begeleiden in het behalen van jouw FSC certificering.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

FSC betekenis in het kort

FSC staat voor Forest Stewardship Council en is een internationale non-profit organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer. Tijdens de certificering van de ‘Chain of Custody’ worden alle stadia van de verwerking en distributie van hout of houtproduct gevolgd. De eindgebruiker heeft op deze manier de zekerheid dat de grondstof voor een product daadwerkelijk afkomstig is uit goed beheerde bossen. Meer voordelen van het FSC certificaat vertellen we later.

Wat is een Chain of Custody (CoC)?

De CoC is bedoeld om de traceerbaarheid van houtproducten in kaart te brengen. De leveranciers van het bedrijf worden in kaart gebracht en alle stappen die het product doorloopt om tot het eindproduct te komen worden gecontroleerd. Komt het product daadwerkelijk vandaan waar het bedrijf zegt dat het vandaan komt? Belangrijke stappen in de CoC zijn:

  • Aankoop
  • Verkoop
  • Opslag
  • Productie
FSC betekenis in het kort

Wij helpen bij het behalen van je FSC certificaat

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar jouw FSC certificering

Je wilt jouw FSC certificering behalen, maar je weet niet welke stappen je moet nemen om tot het FSC certificaat te komen. Bekijk de stappen hieronder waarin we je uitleggen hoe je in slechts 6 stappen klaar bent voor jouw FSC certificaat. 

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van de FSC norn. Wanneer je dit in kaart hebt gebracht, kun je eenvoudig een plan maken voor het implementeren. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Kies de optie die het beste past bij de wens, behoefte en mogelijkheden van de organisatie.

Stap 2 | Opzet documentatie

Het plan voor de implementatie is gemaakt en nu is het zaak dat de juiste informatie wordt vergaard. Documenteer alle vereiste punten van een FSC certificering in een handboek. De vereiste punten moeten aantoonbaar aanwezig zijn binnen de organisatie.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de FSC norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu is het tijd voor de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Interne audit

Een verplicht onderdeel voor het behalen van je FSC certificaat is het uitvoeren van een interne audit. Hierin worden alle normonderdelen behandeld die worden geëist. Ook toets je de conformiteit van het systeem. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.

Stap 5 | Directiebeoordeling

Ook de directiebeoordeling is een verplicht onderdeel van de norm. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de bijbehorende acties.

Stap 6 | Externe audit

Je hebt hard gewerkt en je bent klaar voor de externe audit. De organisatie wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Aan een externe audit zijn verschillende eisen gesteld. Benieuwd naar de eisen? Scrol dan naar beneden!

Heb je advies nodig hoe jij deze stappen in jouw organisatie kunt zetten? 

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag.

Voldoe aan de eisen van de FSC audit

De FSC norm stelt een behoorlijk aantal eisen waarvan je de gehele invulling beschrijft in een kwaliteitshandboek of vergelijkbaar document. Diverse documenten zet je op. Tijdens de externe audit wordt getoetst of het bedrijf voldoende inzicht heeft in de gebruikte grondstoffen en eindproducten die onder het FSC certificaat vallen. Tevens wordt er gekeken naar eisen zoals logogebruik, informatievoorziening en de leveranciers waar mee wordt gewerkt.

De voordelen van een FSC certificaat

Ben je in het bezit van het FSC certificaat? Dan mag je het label gebruiken dat jouw (eind)producten FSC gecertificeerd zijn. Daarnaast mag je het FSC nummer bij verkoop van hout of -papier vermelden op facturen.

Alle bedrijven die wettelijk eigenaar worden van een FSC product, moeten een FSC certificaat hebben. Alleen FSC gecertificeerde bedrijven mogen FSC producten verkopen.

De kosten voor het behalen van een FSC certificaat

De investering in een FSC certificaat is afhankelijk van een aantal factoren. Niet iedere organisatie is hetzelfde en ook de wensen en behoeftes verschillen. Daarom bieden wij diverse vormen van ondersteuning aan.

  • Keuze één is de intensieve begeleiding. Wij nemen alles voor jullie uit handen en verzorgen de juiste documentatie die wordt geëist vanuit het FSC certificaat.
  • Liever zelf mee werken aan de implementatie? Kies dan voor keuze twee, de coachende variant voor jouw FSC certificaat. Hierbij ga je zelf aan de slag met de documentatie en leveren wij de juiste formats, templates en kennis. Natuurlijk controleren we alle documentatie en voorzien wij jou van praktische tips en uiteindelijk is er maar een resultaat mogelijk: jij behaalt jouw FSCcertificaat!

Wil je weten wat de precieze kosten zullen zijn voor jouw organisatie?

Interessante FSC gerelateerde artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)