PEFC Keurmerk | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen PEFC keurmerk

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification, staat wereldwijd bekend als hét internationale en onafhankelijke keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Met een PEFC keurmerk laat je zien dat de grondstoffen in jouw product(en) afkomstig zijn uit een bos dat wordt beheerd volgens de eisen van de norm.

Het PEFC keurmerk stelt je in staat om wereldwijd aan prospecten te laten zien dat jouw product op duurzame wijze is geproduceerd volgens de PEFC norm. Hiermee bouw je een voorsprong op ten opzichte van concurrenten die het keurmerk niet voeren.

Laat je, in 6 stappen, begeleiden naar jouw PEFC certificaat.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

PEFC keurmerk in het kort

Het PEFC keurmerk staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certifiation en is het grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Het keurmerk is internationaal en onafhankelijk. Het heeft als doel bossen over de hele wereld op duurzame wijze beheren.

Met het PEFC certificaat toont jouw organisatie aan dat de gebruikte grondstoffen in het product afkomstig zijn vanuit een PEFC-gecertificeerd bos. Het PEFC Chain of Custody certificaat is speciaal ontworpen voor bedrijven binnen de handelsketen. Deze certificering biedt de garantie dat hun producten afkomstig zijn uit een bos met een PEFC certificering, waar PEFC hout wordt geoogst. Bedrijven die bij het Chain of Custody certificaat behoren, kunnen het hout (en papier) met het PEFC keurmerk verwerken in diverse producten. Hierdoor wordt het voor inkopers mogelijk om maatschappelijk verantwoord hout- en papierproducten te kopen. Later op deze pagina vertellen we meer over de voordelen van een PEFC keurmerk.

Wat is een Chain of Custody (CoC)?

De CoC heeft als doel om de traceerbaarheid van houtproducten in kaart te brengen. Het bedrijf identificeert leveranciers en controleert zorgvuldig alle stappen die het product doorloopt tot het eindproduct. Er wordt gecontroleerd of de afkomst van alle onderdelen van het product die het bedrijf beweerd, kloppen. Belangrijke stappen in de CoC zijn:

  • Aankoop
  • Verkoop
  • Opslag
  • Productie
PEFC-keurmerk

Wij helpen bij het behalen van jouw PEFC keurmerk

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar jouw PEFC certificering

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van het certificaat. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor de implementatie. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden, kies de optie die het beste bij de organisatie past.

Stap 2 | Opzet documentatie

Het plan voor de implementatie is gemaakt en nu is het zaak dat de juiste informatie wordt vergaard. Documenteer alle vereiste punten van het certificaat in een handboek. De vereiste punten moeten aantoonbaar aanwezig zijn binnen de organisatie.

Stap 3 | Implementeren van het ISMS

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Interne audit

Een verplicht onderdeel van het certificaat is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit behandel je alle normonderdelen die worden geëist en toetst je de conformiteit van het systeem. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.

Stap 5 | Directiebeoordeling

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

 
Stap 6 | Externe audit

Er is hard gewerkt en je bent nu klaar voor de externe audit. De organisatie wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Aan een externe audit zijn verschillende eisen gesteld. Benieuwd naar de eisen? Scrol dan naar beneden!

Heb je ondersteuning nodig bij de implementatie van deze stappen binnen jouw organisatie?

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

De eisen die de PEFC audit stelt

De PEFC norm stelt een behoorlijk aantal eisen op, waarvan de volledige invulling moet worden gedocumenteerd in een kwaliteitshandboek of vergelijkbaar document. Het opzetten van diverse documenten is noodzakelijk, en er wordt getoetst of het bedrijf voldoende inzicht heeft in de gebruikte grondstoffen en eindproducten die onder het PEFC keurmerk vallen. Daarnaast wordt er gekeken naar eisen zoals logogebruik, informatievoorziening en de leveranciers waar mee wordt gewerkt.

De voordelen van het PEFC keurmerk

Overheidsinstanties en andere opdrachtgevers accepteren het PEFC certificaat als keurmerk voor duurzaam geproduceerd en geleverd hout en papier. Ben je in het bezit van het PEFC keurmerk? Dan mag je officieel PEFC gecertificeerde producten verkopen. Je laat aan de buitenwereld zien dat jouw producten duurzaam zijn.

PEFC-certificaat

Dit kost een PEFC certificaat

De investering in het certificaat is afhankelijk van een aantal factoren. De wensen en behoeftes van de organisatie spelen een grote rol bij de bepaling van de investering. Wij bieden verschillende vormen van ondersteuning aan.

  • Intensieve begeleiding: wij nemen alles uit handen en verzorgen de juiste documentatie die wordt geëist vanuit het PEFC certificaat. 
  • Coaching: wil je zelf aan de slag met de implementatie? Kies dan voor het coachingtraject voor jou PEFC certificering. Je gaat zelf aan de slag aan de slag met de documentatie die de norm vereist, waarbij wij zorgen voor alle benodigdheden. Natuurlijk controleren wij de documenten en delen onze kennis met jou.

Wil je weten wat de precieze kosten zijn voor jouw organisatie?

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)