PEFC Keurmerk | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Programme for the Endorsement of Forest Certification is hét internationale en onafhankelijke keurmerk als het aankomt op duurzaambosbeheer. Met een PEFC-certificaat laat je zien dat de grondstoffen in je product(en) afkomstig zijn uit een bos dat wordt beheerd volgens de eisen van de norm.

Het PEFC keurmerk is internationaal erkend waardoor je over de hele wereld aan prospects kunt laten zien dat je product duurzaam is geproduceerd volgens de PEFC-norm. Je bouwt hiermee een voorsprong op ten opzichte van concurrenten die het keurmerk niet mogen dragen.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Wat is PEFC?
Alles over de betekenis van de norm

PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certifiation en is het grootste keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Het keurmerk is internationaal en onafhankelijk. Het heeft als doel bossen over de hele wereld op duurzame wijze beheren.

Met het PEFC certificaat toont jouw organisatie aan dat de betreffende grondstoffen in het product afkomstig zijn vanuit een PEFC-gecertificeerd bos. Hiervoor is het PEFC Chain of Custody certificaat opgericht en is voor bedrijven in de handelsketen. Zij geven garantie dat hun producten uit een PEFC gecertificeerd bos afkomstig zijn. Uit een gecertificeerd bos kan PEFC hout worden geoogst. Bedrijven die bij het Chain of Custody certificaat behoren, kunnen het hout (en papier) met het PEFC keurmerk verwerken in diverse producten. Voor inkopers wordt het mogelijk gemaakt om maatschappelijk verantwoord hout- en papierproducten te kopen. Verder op deze pagina vertellen we nog meer voordelen van het PEFC keurmerk.

Wat is een Chain of Custody (CoC)?
De CoC is bedoeld om de traceerbaarheid van houtproducten in kaart te brengen. De leveranciers van het bedrijf worden in kaart gebracht en alle stappen die het product doorloopt tot het uiteindelijke eindproduct worden gecontroleerd. Er wordt gecontroleerd of de afkomst van alle onderdelen van het product die het bedrijf beweerd, kloppen. Belangrijke stappen in de CoC zijn:

  • Aankoop
  • Verkoop
  • Opslag
  • Productie

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

KAM-consultants-norm-PEFC-keurmerk-1
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de PEFC certificering?

Je wil graag een PEFC certificaat behalen, maar weet nog niet waar en hoe je moet beginnen. In onderstaand schema bespreken we de belangrijkste stappen.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van het certificaat. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor de implementatie. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden, kies de optie die het beste bij de organisatie past.

Het plan voor de implementatie is gemaakt en nu is het zaak dat de juiste informatie wordt vergaard. Documenteer alle vereiste punten van het certificaat in een handboek. De vereiste punten moeten aantoonbaar aanwezig zijn binnen de organisatie.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een verplicht onderdeel van het certificaat is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit behandel je alle normonderdelen die worden geëist en toetst je de conformiteit van het systeem. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

Er is hard gewerkt en je bent nu klaar voor de externe audit. De organisatie wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Aan een externe audit zijn verschillende eisen gesteld. Benieuwd naar de eisen? Scrol dan naar beneden!

KAM-consultants-norm-PEFC-keurmerk-2

Welke eisen stelt een PEFC audit?

De PEFC norm stelt een behoorlijk aantal eisen waarvan de gehele invulling moet worden beschreven in een kwaliteitshandboek of vergelijkbaar document. Diverse documenten moeten worden opgezet en daarnaast wordt er getoetst of het bedrijf voldoende inzicht heeft in de gebruikte grondstoffen en eindproducten die onder het PEFC keurmerk vallen. Tevens wordt er gekeken naar eisen zoals logogebruik, informatievoorziening en de leveranciers waar mee wordt gewerkt.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een PEFC certificaat?

Overheidsinstanties en andere opdrachtgevers accepteren het PEFC certificaat als keurmerk voor duurzaam geproduceerd en geleverd hout en papier. Ben je in het bezit van het PEFC keurmerk? Dan mag je officieel PEFC gecertificeerde producten verkopen. Je laat aan de buitenwereld zien dat jouw producten duurzaam zijn.

Milieuwetgeving

Welke investering moet ik doen om een PEFC certificaat te behalen?

De investering in het certificaat zijn afhankelijk van een aantal factoren. De wensen en behoeftes van de organisatie spelen een grote rol bij de bepaling van de investering. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende vormen van ondersteuning. Een keuze is dat jezelf aan de slag gaat met de documentatie die wordt geëist vanuit de norm en dat wij alle benodigdheden verzorgen. Uiteraard controleren wij de documenten en voorzien wij jou van onze kennis. De andere keuze is dat wij alles voor jou uit handen nemen en alle documentatie verzorgen.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij komen graag langs op locatie voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo krijgen wij een eerste beeld van de organisatie. Een van onze consultants legt uit hoe wij te werk gaan en waar wij jullie mee kunnen ondersteunen. Vervolgens bespreken we de wensen en behoeftes van de organisatie.

Na het kennismakingsgesprek ontvang je een op maat gemaakte offerte, met een passende prijs. Past de manier van werken bij de organisatie en gaan jullie akkoord met de offerte? Dan kunnen we binnen twee weken starten met de implementatie van de norm. Vul onderstaand contactformulier in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! KAM Consultants helpt je graag bij het implementeren en behalen van het PEFC certificaat.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw PEFC certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
joost

Joost | Normspecialist PEFC Keurmerk