ISO 18587 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Lever je als vertaalbureau diensten voor het post-editen of redigeren van machine translation, dan is ISO 18587 dé garantie aan je klanten dat je 100% kwaliteit levert. Combineer ISO 18587 met ISO 17100, ISO 9001 of ISO 27001. Dit zijn normen die het meest worden ingezet in de vertaalbranche.

Overtuig je klanten van de kwaliteit die je levert door hen met trots je ISO 18587 certificaat te tonen. Post-editing en machine translation is bij jouw organisatie in goede handen, wat je het hoogst haalbare voordeel oplevert: meer klanten.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 18587?

ISO 18587 is de internationale norm die zich richt op Post-editing of Machine Translation. Gezien de specifieke behoefte in de markt voor een uitbreiding op de ISO 17100 norm (speciaal voor vertaalbureaus) is de ISO 18587 opgericht. De norm is volledig gericht op het post-editen van machinevertalingen. Ben je in het bezit van een certificaat, dan hebben jouw klanten de garantie dat de geleverde diensten van kwaliteit zijn. Benieuwd naar de andere voordelen van een ISO 18587 certificaat? Dat ontdek je later.

ISO 18587 is makkelijk te combineren met ISO 17100, ISO 9001 of ISO 27001. Dit is een veel voorkomende combinatie binnen de vertaalbranche. Dankzij de toegankelijke opbouw van de normen kunnen de managementsystemen volledig worden geïntegreerd en samen worden geïmplementeerd.

ISO-18587

Hoe wij kunnen helpen​

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar ISO 18587 certificering

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst beslis je of je alleen de ISO 18587 wil implementeren of dat je dit in combinatie doet met de ISO 9001, ISO 17001 en/of ISO 27001. Heb je de keuze gemaakt? Dan ga je inventariseren welke aspecten binnen de organisatie al voldoen aan de norm. Bestudeer de eisen die gesteld worden aan de post-editors en bekijk of zij hier al aan voldoen. Daarnaast moet er een proces in kaart gebracht zijn voor het werven van nieuwe post-editors en de selectie. Ook de technical resources moeten op orde zijn. Dit wil zeggen dat je de juiste systemen moet gebruiken om de vertaling op een correcte manier tot stond te brengen. Zorg ervoor dat je in kaart hebt welke technical resources, of vertaalsoftware je gebruik van maakt. Op basis van deze informatie kun je een plan maken voor het implementeren van ISO 18587.

Stap 2 | Proces opstellen

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het je vertaalbureau met betrekking tot het proces en ga in gesprek met de projectmanagers. Denk hierbij aan het vergaren van feedback van de klant en het opstellen van een stijlgids. Stel de vertaal processen op en documenteer deze in een handboek. Met deze informatie geef je vorm aan het hoofdstuk processen van de implementatie van de norm.

Stap 3 | Klantbehoefte inventariseren

De norm vraagt om de behoefte van de klant goed in kaart te hebben. Denk bijvoorbeeld aan het format waarin je het bestand weer terug aan de klant levert en de levertermijn. Dit zijn zaken die goed gedocumenteerd moeten vastliggen in het projectdossier van de klant.

Stap 4 | Feedback cyclus opstellen

Belangrijk bij de ISO 18587 is dat er een feedback cyclus wordt opgesteld en bijgehouden. Er moet aantoonbaar gebruik worden gemaakt van de feedbackcyclus en informatie verzameld worden die relevant is voor de verbetering van diensten. Zorg dat je de feedback vast legt van de klanten zodat je hier een goede conclusie uit kunt trekken.

Stap 5 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 6 | Externe audit

Jullie hebben hard gewerkt om een systeem neer te zetten dat daadwerkelijk bijdraagt aan het leveren van kwaliteit van dienstverlening. Het systeem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Scrol verder om de eisen van een ISO 18587 audit te lezen!

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

Welke eisen stelt de ISO 18587 audit?

In de ISO 18587 worden specifieke eisen gesteld met betrekking tot het post-editing proces. Deze eisen zijn gericht op het voorbereiden, uitvoeren en afronden van het post-editing van machine vertalingen. Daarnaast zijn de eisen gericht op de verplichte competenties en kwalificaties van de personen die de diensten uitvoeren. Zonder de juiste bevoegdheden van de post-editors, kan je geen ISO 18587 certificaat behalen.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 18587 certificaat?

Organisaties die in het bezit zijn van een ISO 18587 certificaat, tonen aan dat de processen van het post-editen intern worden beheerst en dat de mensen met de juiste competenties werken als vertaler. Machinale vertalingen (Machine translations) worden steeds populairder. Ben je in het bezit van een ISO 18587 certificaat? Dan weten toekomstige klanten dat er professioneel en met goede kwaliteit wordt vertaald.

Welke investering moet ik doen om een ISO 18587 te behalen?

De investering voor het implementeren van een dergelijk systeem is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt de grootte van de organisatie en het aantal te implementeren normen een rol bij de prijs van een ISO 18587 certificering. ISO 18587 kan namelijk in combinatie met ISO 9001 en/of ISO 17100 worden geïmplementeerd.

Daarnaast zijn er verschillende aspecten die invloed hebben op de investering van een ISO 18587 certificaat. Je kunt er voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de vereiste documentatie en wij bieden ondersteuning door middel van met kennis, formats en templates. Uiteraard controleren wij de documenten en voorzien wij jou van handige tips. Een andere keuze is dat wij alles voor jullie uit handen nemen en de documentatie verzorgen die wordt geëist vanuit de norm.

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)