HKZ | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Welke dienst je organisatie binnen de zorg ook aanbiedt, een HKZ-certificaat toont aan dat je altijd continue verbetering vooropstelt en de hoogste kwaliteit nastreeft. Je laat zien betrouwbaar en transparant te zijn als organisatie.

Met een HKZ-certificering voldoe je aan de eisen die zorgverzekeraars, zorgkantoren en hoofdaannemers worden gesteld met als pluspunt dat je daardoor meer cliënten of patiënten doorverwezen krijgt. Een voordeel waar je méér mee bereikt.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Wat betekent HKZ?
Alles over de betekenis van de norm

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Een groep van verschillende normen, die zich allen richten op de kwaliteit van de zorgbranche. In 1994 is de Stichting HKZ opgericht door brancheorganisaties, zorgverzekeraars en zorgaanbieders om de kwaliteit in de zorg te waarborgen. De stichting is ontstaan omdat men realiseerde dat de zorg een brede sector is en anders in elkaar zit dan een winstgevende organisatie. Om de zorg kwalitatief en effectief te kunnen waarborgen zijn er voor deze aparte beroepsgroepen verschillende kwaliteitsnormen uitgebracht. Voor verschillende branches binnen de zorg zijn speciale normen. Enkele voorbeelden zijn verzorgingshuizen, ambulancezorg en kinderopvang. De verschillen tussen de HKZ normen vertellen we je later.

De basis van de normen die binnen de HKZ vallen is de internationaal erkende ISO 9001 norm. Dit is te herkennen aan de verplichting om na te denken over de context van de organisatie, continue verbetering voorop te stellen en altijd de Plan-Do-Check-Act cyclus na te leven. Het behalen van een HKZ certificaat kent vele voordelen. Verder op deze pagina vertellen we je meer waarom een HKZ certificaat een goede toevoeging is voor de organisatie.

Binnen de HKZ zijn er veel verschillende normen, maar de basis gaat uit van 3 normen die vaak terugkomen. Kleine organisaties (HKZ 143), Zorg & Welzijn (HKZ 165) en het Algemene Organisatiedeel (HKZ 123). Onder Kleine organisaties, de HKZ 143, vallen bedrijven met minder dan 10 fte’s en ZZP’ers, onder Zorg en Welzijn (HKZ 165) kan elk bedrijf onder vallen. De HKZ voor Kleine organisaties en de HKZ Zorg & Welzijn kunnen individueel geïmplementeerd worden, alle andere HKZ normen mogen alleen in combinatie met de HKZ 123, Algemene Organisatiedeel, worden geïmplementeerd.

De HKZ 123, Algemeen Organisatiedeel, geldt voor alle sectoren binnen Zorg & Welzijn, tenzij dit anders wordt vermeld. Naast het Algemene Organisatiedeel zijn er sectorspecifieke HKZ-normen. Deze richten zich op het primaire proces van de sector, waar de organisatie in werkt. Het Algemene Organisatiedeel en het sectorspecifieke deel zijn nauwsluitend met elkaar verbonden. Deze twee delen vormen samen de HKZ-norm voor de betreffende sector van de organisatie. Beide delen worden tijdens de audit gecertificeerd.

HKZ-certificaat-KAM-Consultants
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op een HKZ certificering?

Je wil zelf of bent verplicht om een HKZ certificaat te behalen, maar weet niet waar je moet beginnen. In onderstaand stappenplan leggen wij eenvoudig uit welke voorbereidingen er nodig zijn voor een HKZ certificaat.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren welke HKZ norm bij jouw organisatie past. Heb je de juiste norm gevonden? Dan ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de aspecten van de HZK norm. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van de desbetreffende HKZ norm. Ga je dit zelf doen, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in. De externe partij kan ingezet worden in een coachende rol of het gehele traject uit handen nemen. Kijk zelf welke behoeftes en wensen er zijn binnen de organisatie.

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf, door in gesprek te gaan met verschillende disciplines. Vorm samen met de directie de doelstelling waar het komende jaar aan gewerkt wordt binnen het hele bedrijf. Vervolgens stel je de verplichte documentatie op en geef je vorm aan het kwaliteitshandboek.

Naast de verplichte documentatie moet er een Compliance Check worden uitgevoerd op de Wet- en Regelgeving, met betrekking tot de kwaliteit in de zorg. Dit houdt in dat men moet weten welke regels voor de organisatie van toepassing zijn, dat men zich hier aan houdt en dat dit ook gecontroleerd wordt. Het uitvoeren van de Compliance Check moet gedocumenteerd worden.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Het uitvoeren van de organisatiebeoordeling is een verplicht onderdeel van de HKZ norm. Er wordt gekeken wat de organisatie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortgekomen. Dit doe je samen met de directie.

Jullie hebben hard gewerkt om een managementsysteem neer te zetten dat daadwerkelijk bijdraagt aan het leveren van kwaliteit van dienstverlening. Het managementsysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie.

HKZ-hulp-certificering-KAM-Consultants

Wat zijn de eisen van een HKZ Audit?

Omdat er niet één HKZ norm is, zijn de eisen voor een HKZ audit verschillend. Neem contact met ons op om je te laten adviseren welke norm het beste bij jullie past. Zo kunnen we gerichter de eisen van de audit met jullie delen. Onder het kopje 'Hoe bereid je jouw organisatie voor op een HKZ certificering' vertellen we waar je moet beginnen, om uit eindelijk met succes het certificaat te behalen!

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een HKZ certificaat?

Met een HKZ certificaat laat je als organisatie zien dat de patiënt centraal staat en dat je betrouwbaar en veilig met resultaten om gaat. Daarnaast betekent het ook dat het bedrijf goed georganiseerd is en continue verbetering en optimalisatie van de processen aankaart. Voor externe partijen geeft een HKZ een betrouwbare stempel af.

Daarnaast voldoe je als bedrijf aan de eisen die vanuit de zorgverzekeraars, zorgkantoren en hoofdaannemers worden gesteld. Dit zorgt ervoor dat je meer cliënten of patiënten doorverwezen krijgt. Het behalen van een HKZ certificaat voegt daarnaast echt iets toe aan je organisatie op het gebied van kwaliteit, zonder dat er te veel papierwerk voor nodig is.

KAM-Consultants-HKZ

Welke investering moet ik doen om een HKZ Certificaat te behalen?

Dit is afhankelijk van jullie wensen en eisen. Zo kun je kiezen voor de HKZ voor kleine organisaties of een branche specifieke HKZ norm. Daarnaast spelen de wensen voor de begeleidingsvorm, de grootte van een organisatie, de zorgrisico’s binnen het bedrijf een rol in de investering in het implementeren van een HKZ managementsysteem. Alles is mogelijk!

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Natuurlijk! Een van onze consultants komt voor de start van ieder traject eerst langs voor een kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek wordt de organisatie geïntroduceerd en vertelt de consultant hoe wij te werk gaan en waar wij jullie mee helpen. Zo kun je ervoor kiezen om alles aan ons uit te besteden of ons een coachende rol te laten vervullen. Dan wisselen wij onze kennis, formats en sjablonen aan jullie uit en gaan jullie zelf aan de slag met het opzetten van het HKZ managementsysteem. Uiteraard ondersteunen wij jullie bij het proces. Na het kennismakingsgesprek stuurt de consultant een op maat gemaakte offerte waarin jullie wensen opgenomen worden en waarin we rekening houden met welke onderdelen van de norm er al zijn geïmplementeerd binnen de organisatie.

Nieuwsgierig?

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw HKZ certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
eefje

Eefje | Normspecialist HKZ