Opleiding Arbocoördinator
Bereid je voor op een rol als Arbocoördinator en verbeter de veiligheid en gezondheid op de werkvloer met onze uitgebreide opleiding. In de 7-daagse opleiding Arbocoördinator doe jij de kennis en vaardigheden op die je nodig hebt om in de praktijk aan de slag te gaan.
Je bent na de opleiding Arbocoördinator inzetbaar binnen elke branche!
Certificaat na afloop van de opleiding
Toegang tot de KAM Community
Praktisch en
interactief
Ervaren trainers
uit het werkveld
Is de opleiding iets voor mij?
Wil jij als Arbocoördinator aan de slag binnen jouw organisatie? Of wil je je omscholen en zo breed inzetbaar zijn in de arbeidsmarkt? Dan is deze opleiding Arbocoördinator bij uitstek geschikt voor jou.
Het doel van de opleiding Arbocoördinator
De opleiding tot Arbocoördinator is gericht op het ontwikkelen van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief te zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. De opleiding behandelt belangrijke onderwerpen zoals managementsystemen, wet- en regelgeving, preventiemaatregelen en het opstellen van een arbobeleid. Het doel is om deelnemers voor te bereiden op de rol van Arbocoördinator, zodat zij in staat zijn om arbeidsomstandigheden te verbeteren, veiligheidsrisico’s te minimaliseren en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van arbeidsomstandigheden.
Het belang van een Arbocoördinator
Veilig en gezond werken is van groot belang binnen de arbeidsmarkt. Een Arbocoördinator is een spin in het web voor Arbo vraagstukken onder andere op het gebied van veilig werken, RI&E, Arbo beleid en Arbo wet- en regelgeving. De rol van de Arbocoördinator is onmisbaar in een organisatie waar risico’s zijn op het gebied van veiligheid en gezondheid van medewerkers en hun omgeving. Over de invulling van de functie en wat de taken van een Arbocoördinator zijn kun je meer lezen in dit artikel: “Wat doet een Arbocoördinator?“
Voor wie is het geschikt
De opleiding Arbocoördinator is geschikt voor iedereen die verantwoordelijk is voor arbeidsomstandigheden binnen een organisatie. Dit omvat bijvoorbeeld HR-medewerkers, veiligheidscoördinatoren, preventiemedewerkers en leidinggevenden die de veiligheid en gezondheid op de werkvloer willen verbeteren. De cursus is ideaal voor mensen die hun kennis van arbowetgeving willen verdiepen en praktische vaardigheden willen ontwikkelen om een effectieve Arbocoördinator te worden.
Inhoud Coördinator opleiding
Tijdens de opleiding Arbocoördinator krijg jij een introductie in de rol als coördinator, doe je theoretische kennis op over de norm ISO 45001, leer je welke wet- en regelgeving van belang is binnen organisaties, met welke veiligheidsaspecten je rekening dient te houden en hoe je een managementsysteem implementeert, onderhoud en toetst.
Na afloop van iedere module krijg je een evaluatieopdracht. Wanneer al deze afzonderlijke opdrachten behaald zijn, ontvang je jouw certificaat.
KAM Community
Ook bij de opleiding Arbocoördinator krijg je toegang tot het afgeschermde platform van onze unieke KAM Community. Door deze Community blijf je in contact met de trainers en jouw medecursisten. Ook na de opleiding heb je toegang tot de Community en kun je nog altijd bij ons terecht met jouw vragen!
Dit ga je leren
Dag 1: Introductie in managementsystemen
Dag 2: De rol van de coördinator
Module 1 van de Arbocoördinator opleiding begint met een introductie in de basis van managementsystemen. Organisaties professionaliseren en optimaliseren meer dan ooit waarbij het implementeren van een ISO norm een veelgebruikte actie is. Hierbij komt veel kijken, het is van belang om je kennis over managementsystemen als fundament neer te zetten. Jij als Coördinator bent verantwoordelijk voor dit managementsysteem, maar je rol gaat verder dan dat. Een integratie van het systeem in de dagelijkse bedrijfsvoering geeft je rol binnen de organisatie een enorme meerwaarde.
Dag 3: ISO 45001 normkennis
Dag 4: Arbowetgeving en RI&E
De belangrijke elementen voor het opzetten en onderhouden van het Arbomanagementsysteem behandelen we in de trainingsdagen met het onderwerp Arbo: ISO 45001. In dit deel van de opleiding Arbocoördinator komen de belangrijke aspecten met betrekking tot veiligheid en gezondheid van werknemers naar voren:
- Hoe toon je leiderschap binnen een organisatie voor een veilige en gezonde werkomgeving?
- Hoe kun je arbeid gerelateerde risico’s verminderen?
En dit zijn nog maar een paar van de vragen die tijdens de training beantwoord worden. Na dit onderdeel weet jij hoe je als coördinator voor ISO 45001 een goed systeem opzet, beheert en toetst. Daarnaast ben je na volgen van onze arbo management module ook preventiemedewerker proof en ontvang je hiervoor een certificaat.
Dag 5: Implementatie en onderhoud van managementsystemen
Dag 6: Interne audits
Om de functie goed uit te kunnen voeren is een praktische en professionele aanpak nodig. Als coördinator moet je naast de juiste kennis ook de vaardigheden bezitten om het systeem goed te kunnen implementeren en onderhouden. Daarnaast leer jij hoe je een interne audit moet uitvoeren binnen een bedrijf, om een uiteindelijke toetsing te doen op het systeem. Dit vormt het einde van de opleiding tot Arbocoördinator.
Dag 7: Terugkomdag
Na het afronden van de inhoudelijke modules komen we tijdens de terugkomdag nog een keer samen. We bespreken hoe het gaat in jouw rol als Arbocoördinator en hoe je die invult op een manier die bij jou past. De terugkomdag biedt veel ruimte voor reflectie op je eigen uitdagingen. We behandelen theorie over persoonlijk leiderschap en houden intervisies met vragen uit de praktijk.
Deze module wordt opgevolgd en afgesloten met een persoonlijk 1 op 1 coachingsgesprek.
Na de opleiding Arbocoördinator
- Beheers je de basisprincipes in de rol als Arbocoördinator;
- Heb je kennis van de norm ISO 45001;
- Ben je bekend met de opbouw van een managementsysteem;
- Weet je hoe een auditor naar een systeem kijkt;
- Ben je bekend de teamgerichte aspecten; aansturing, betrokkenen en een team meekrijgen;
- Heb je de juiste tools in handen om de theorie in de praktijk te brengen;
- Heb je de vaardigheden om een (interne) audit uit te voeren;
- Lukt het jou om een systeem in een bedrijf continu te laten verbeteren;
- Heb je regelmatig contact met vakgenoten via de KAM Community;
- Krijg je van ons een certificaat als bevestiging van deelname mee!
Praktische informatie
Trainingsduur
Het betreft een opleiding van 7 dagen van 9.00 tot 17.00
Investering
De kosten voor de training zijn € 3.395,- excl. btw. Deze kosten zijn inclusief lesmateriaal, koffie/thee, faciliteiten en lunch.
Locatie
Onze trainingen bieden wij aan op locatie (Amersfoort en Ulvenhout).
Trainingsdata
(Amersfoort)
Module 1 | 22 & 23 januari 2025
- 22 januari: introductie van managementsystemen
- 23 januari: de rol van de coördinator
Module 2 | 16 & 17 april 2025
- 16 april: Arbo managementsystemen
- 17 april: Arbowetgeving en RI&E
Module 3 | 14 & 15 mei 2025
- 14 mei: implementatie en onderhoud van managementsystemen
- 15 mei: interne audits
Module 4 | 26 juni 2025
- 26 juni: terugkomdag
(Ulvenhout)
Module 1 | 9 & 10 april 2025
- 9 april: introductie van managementsystemen
- 10 april: de rol van de coördinator
Module 2 | 2 & 3 juli 2025
- 2 juli: Arbo managementsystemen
- 3 juli: Arbowetgeving en RI&E
Module 3 | 10 & 11 september 2025
- 10 september: implementatie en onderhoud van managementsystemen
- 11 september: interne audits
Module 4 | 13 november 2025
- 13 november: terugkomdag
(Amersfoort)
Module 1 | 15 & 16 september 2025
- 15 september: introductie van managementsystemen
- 16 september: de rol van de coördinator
Module 2 | 19 & 20 november 2025
- 19 november: Arbo managementsystemen
- 20 november: Arbowetgeving en RI&E
Module 3 | 8 & 9 december 2025
- 8 december: implementatie en onderhoud van managementsystemen
- 9 december: interne audits
Module 4 | 10 maart 2026
- 10 maart: terugkomdag
(Amersfoort)
Module 1 | 10 & 11 november 2025
- 10 november: introductie van managementsystemen
- 11 november: de rol van de coördinator
Module 2 | 4 & 5 maart 2026
- 4 maart: Arbo managementsystemen
- 5 maart: Arbowetgeving en RI&E
Module 3 | 13 & 14 april 2026
- 13 april: implementatie en onderhoud van managementsystemen
- 14 april: interne audits
Module 4 | 9 juni 2026
- 9 juni: terugkomdag
Alles nog eens rustig doorlezen?
Download onze handige brochure.
Veelgestelde vragen
In onze opleiding tot Arbocoördinator richten we ons op alle aspecten van Arbomanagement. De opleiding biedt een grondige behandeling van de ISO 45001 norm, waardoor deelnemers een diepgaand inzicht krijgen in het opzetten van een effectief Arbomanagementsysteem. Daarnaast biedt de opleiding praktische vaardigheden voor het uitvoeren van interne audits.
Deze opleiding is bedoeld voor professionals die de rol van Arbocoördinator op zich willen nemen of hun vaardigheden willen uitbreiden op het gebied van arbeidsveiligheid en gezondheid. Het is ideaal voor mensen die werken in sectoren waar strikte compliance vereist is.
De duur van de opleiding is 6 dagen, verspreid over een langere periode.
Ja, na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een certificaat dat jouw kennis en vaardigheden op het gebied van Arbo bevestigt. Dit certificaat is een erkenning van jouw professionele ontwikkeling en inzet voor uitmuntendheid in je vakgebied.
Persoonlijk advies?
Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.