ISO 41001 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

ISO 41001 is dé norm wanneer het aankomt op de facilitaire managementbranche. De High Level Structure geeft aan dat je binnen je werkgebied de hoogste kwaliteit nastreeft en dit realiseert door continue verbetering door te voeren.

Laat aan de buitenwereld zien dat je kwaliteit intern en extern altijd vooropstelt. Je ondervindt de voordelen wanneer je een ISO 41001 certificaat aan je prospects kunt tonen: jouw kwaliteitsgarantie trekt hen vele malen makkelijker over de streep.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Wat is ISO 41001?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 41001 is specifiek ontwikkeld voor de facilitaire managementbranche. De norm zorgt dat alle facetten uit de facilitaire branche belicht worden in één norm. De kwaliteitsnorm werkt met hetzelfde ‘High Level Structure’ (HLS) als de ISO 9001 en de opbouw van ISO 41001 is vergelijkbaar met de opbouw van de ISO 9001. Door het ‘Plug-in’ systeem wat is verweven in de norm, kunnen andere normen makkelijk gekoppeld worden aan ISO 41001. Wil je meerdere normen in je managementsysteem implementeren? Doe dit dan in combinatie, want dat bespaart je extra kosten. De norm kent nog meer voordelen, deze leggen we je later uit.

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

ISO-41001-KAM-Consultants
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de ISO 41001 certificering?

Je wil graag een ISO 41001 certificaat behalen, maar waar begin je? In onderstaand stappenplan leggen we je de belangrijkste onderdelen van een ISO 41001 certificering uit.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de aspecten van de ISO 41001 norm. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van de norm. Ga je het zelf doen, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Kijk goed naar de wensen en behoeftes van de organisatie om de juiste keuze te maken.

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf, door in gesprek te gaan met de belangrijkste disciplines. Met deze informatie kunnen jullie vorm geven aan de vereiste documentatie van de ISO 41001 norm. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar aan gewerkt wordt. Analyseer de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng de wet- en regelgeving in kaart.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een interne audit is een van de verplichte onderdelen van de ISO 41001 norm en toetst het kwaliteitssysteem op conformiteit. Tijdens deze audit komen alle onderdelen van de norm aan bod en wordt er gekeken naar de facilitaire processen. Zorg dat de objectiviteit altijd gewaarborgd wordt tijdens het afnemen van de interne audit.

Een ander verplicht onderdeel is de directiebeoordeling. Tijdens deze stap wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het kwaliteitssysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortgekomen.

Na het harde werk en opzetten van een goed systeem wordt de externe audit gepland. Het systeem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Scrol naar beneden om te lezen welke eisen een ISO 41001 audit stelt.

KAM-Consultants-ISO-41001

Welke eisen stelt de ISO 41001 audit?

Om het ISO 41001 certificaat te behalen, dient er aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt gedocumenteerd, in bijvoorbeeld, het kwaliteitshandboek. Om de ISO 41001 soepel in de organisatie te implementeren, is het belangrijk dat de invulling op maat wordt afgestemd. Zo past de implementatie het beste bij de wensen en behoeftes van de organisatie.

Omdat ISO 41001 alle facetten uit de facilitaire branche belicht, komen er zaken in de organisatie naar voren die (nog) niet in orde zijn. Wanneer dit het geval is, zijn er twee mogelijkheden; toepassen of uitleggen. Bestaat een proces nog niet? Dan kan het alsnog worden toegepast binnen de organisatie of je schrijft in het handboek waarom dit proces niet aanwezig is. Elke keuze is goed, zolang je het goed toepast of uitlegt.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 41001 certificaat?

Ben je in het bezit van een ISO 41001 certificaat? Dan laat je aan de buitenwereld zien dat kwaliteit intern en extern hoog in het vaandel staat. Het kwaliteitsmanagementsysteem is op alle facilitaire facetten getoetst en zorgt voor continue verbetering binnen de organisatie. Dit zorgt er niet alleen voor dat de interne processen soepel verlopen, maar ook dat de producten en/of diensten die geleverd worden van kwaliteit zijn voorzien.

Hulp-certificering-ISO-41001

Welke investering moet ik doen om ISO 41001 te behalen?

Wij helpen je graag met het implementeren van de ISO 41001 norm. De investering in het certificaat zijn afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de organisatie, de complexiteit van de processen en het aantal te implementeren normen speelt een rol. De ISO 41001 kan makkelijk gecombineerd worden met het implementeren van de ISO 9001 norm.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Zo krijgen wij een eerste beeld van de organisatie en worden jouw wensen & behoeftes besproken. Een van onze consultants komt langs en vertelt hoe wij de organisatie kunnen ondersteunen en hoe wij te werk gaan met het implementeren van de norm. Je kan ervoor kiezen dat wij een coachende rol vervullen en dat jullie zelf aan de slag gaan met de geëiste documentatie. Wij delen onze kennis, formats & templates, controleren de documenten en ondersteunen jullie met handige tips. Wil je liever een intensievere begeleiding? Dan nemen wij alles voor jullie uit handen en verzorgen alle geëiste documenten volgens de norm.

Na het kennismakingsgesprek ontvang je een offerte, die goed aansluit bij de wensen en behoeftes van de organisatie. Gaan jullie akkoord met de samenwerking? Dan kunnen we binnen twee weken starten met de implementatie van de norm.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw ISO 41001 certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Joost

Joost | Normspecialist ISO 41001