Meer weten over audits in relatie tot de Safety Culture Ladder? We vertellen er alles over in ons HSE Tools webinar. Schrijf je gratis in.

ISO 14001 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Laat aan de wereld zien dat je milieumanagement hoog in het vaandel hebt staan en behaal een ISO 14001 certificering. Je presenteert jezelf als organisatie positief door aan te tonen dat je voldoet aan wet- en regelgeving en je door je prestaties continu het milieu zo min mogelijk belast.

Doe je voordeel met een ISO 14001 certificaat in een tijd waarin het klimaat zo belangrijk is. Je groene imago werkt goed bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Je organisatie blij, de opdrachtgever blij en het milieu blij.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Wat is ISO 14001?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 14001 is de wereldwijde norm over milieumanagement. Ben je in het bezit van het ISO 14001 certificaat? Dan laat je zien dat jouw organisatie voldoet aan de milieuwet- en regelgeving, milieuprestaties vooropstelt en continu bezig is het milieu zo min mogelijk te belasten. Stel je eens voor wat dit doet met je imago als bedrijf, al dan niet de nieuwe klanten die jullie hiermee aantrekken. Tijdens het implementeren van de norm breng je verschillende milieuaspecten in kaart en ga je acties opstellen en ondernemen om deze te beheersen en verbeteren.

Al enige tijd is milieu een hot topic in de samenleving en ook in het bedrijfsleven kun je niet om het onderwerp heen. Wil jij de milieuprestaties binnen jouw bedrijf verbeteren? Met het implementeren van de ISO 14001 norm creëer je handvaten en voldoet je organisatie ook in de toekomst aan alle eisen. Verderop leggen we je nog meer voordelen van een ISO 14001 certificaat uit!

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

KAM-consultants-norm-ISO14001-a
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de ISO 14001 certificering?

Je wil graag een goed milieumanagementsysteem of het wordt verplicht vanuit een externe partij. Wij leggen je stap voor stap uit hoe de organisatie zich voorbereidt op een ISO 14001 certificaat!

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren welke processen binnen de organisatie al voldoen aan de ISO 14001 norm. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van ISO 14001. Er zijn verschillende mogelijkheden om de norm te implementeren. Je kan zelf de aan slag, trainingen volgen of een externe partij inschakelen. Bekijk goed wat de wensen en behoeftes vanuit de organisatie en maak de keuze!

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf, door in gesprek te gaan met verschillende disciplines. Zo kun je de verplichte documentatie vormgeven. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het managementsysteem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en een deel van de processen. Het is belangrijk dat bij de interne audit de objectiviteit gewaarborgd wordt.

De directiebeoordeling is een verplicht onderdeel van de norm en wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

Na hard werken aan een goed milieumanagementsysteem, is het tijd voor de externe audit. Het managementsysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Bij een externe audit zijn een aantal eisen verplicht. In onderstaande alinea leggen we uit aan welke eisen je moet voldoen tijden een ISO 14001 audit.

KAM-consultants-norm-ISO14001-d

Welke eisen stelt de ISO 14001 audit?

Om het ISO 14001 certificaat te behalen, dienen aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt vastgelegd in het managementsysteem. Op basis van een analyse op de milieuaspecten van de organisatie en de wet- en regelgeving op milieugebied moet er maatregelen worden genomen om te voldoen aan de gestelde eisen in wet- en regelgeving en om de belasting ten aanzien van het milieu steeds verder te beperken. Daarmee is ISO 14001 erg gericht op continue verbetering van de prestaties.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 14001 certificaat?

Naast dat jouw organisatie voldoet aan de milieuwet - en regelgeving, heeft het implementeren en behalen van een ISO 14001 nog meer voordelen. Veel organisaties stellen het in het bezit zijn van een ISO 14001 certificaat verplicht wanneer zij willen samenwerken met een externe partij. Ben je in het bezit van het milieumanagement certificaat, dan heb je een streepje voor op je concurrenten. Daarnaast kan een goed milieubeleid kansen bieden om kosten te besparen. Een duurzame organisatie bespaart veel meer kosten en werkt aan de verbetering van het milieu. Dit geeft een positieve invloed op het imago van jouw organisatie. Milieu is (en blijft) een actueel thema, waar veel aandacht aan wordt besteed. Wij helpen je graag bij het implementeren van een duurzaam managementsysteem. Benieuwd naar hoe wij te werk gaan?

KAM-consultants-norm-ISO14001-c

Wat zijn de kosten voor het implementeren van ISO 14001?

De investering in een ISO 14001 certificering zijn afhankelijk van de wensen, behoeftes en grootte van jullie bedrijf. Daarnaast speelt de complexiteit van de processen een belangrijke rol. Er is niet één vaste prijs voor een ISO 14001 certificering.

Er zijn verschillende mogelijkheden om jullie te ondersteunen in het behalen van het ISO 14001 certificaat. Zo kunnen wij alles uit handen nemen en zorgen dat alle verplichte documentatie vanuit de norm op de juiste wijze wordt opgesteld. Jullie krijgen dit digitaal opgestuurd. Printen is immers not done als het gaat om ISO 14001. Een andere optie is dat wij een coachende rol vervullen. Wij begeleiden jullie volledig en delen onze kennis, formats en templates. Jullie gaan zelf aan de slag met het opstellen van de documentatie. Uiteraard controleren wij alles en voorzien wij jullie van praktische tips.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek, zodat wij kunnen inventarissen welke vorm van begeleiding het beste bij jullie organisatie past en waar de organisatie staat ten opzichte van de ISO 14001 norm. Vervolgens bespreekt de consultant wat wij voor jullie kunnen bedenken en hoe wij te werk gaan. Na het gesprek maken wij een offerte die aansluit bij de wensen en behoeftes van de organisatie. Gaan jullie akkoord met de offerte en de samenwerking met KAM Consultants? Dan kunnen wij binnen twee weken van start met de Kick-off van de implementatie.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw ISO 14001 certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Joost (1)

Joost | Normspecialist ISO 14001