ISO 14001 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Laat zien dat je milieumanagement hoog in het vaandel hebt staan en haal een ISO 14001 certificaat. Hiermee toon je aan dat je aan alle regels voldoet en het milieu zo min mogelijk belast. Een groen imago helpt bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Laat ons je helpen om het certificaat te behalen in 6 stappen!

Geen uitgebreide documentatie

Geen onnodig uitgebreide documentatie

icons kam_investeren

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

icons kam_Data

Binnen 2 weken starten met het project

icons kam_kennis en vaardifgheden

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 14001?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 14001 is de wereldwijde norm over milieumanagement. Ben je in het bezit van het ISO 14001 certificaat? Dan laat je zien dat jouw organisatie voldoet aan de milieuwet- en regelgeving, milieuprestaties vooropstelt en continu bezig is het milieu zo min mogelijk te belasten. Stel je eens voor wat dit doet met je imago als bedrijf, al dan niet de nieuwe klanten die jullie hiermee aantrekken. Tijdens het implementeren van de norm breng je verschillende milieuaspecten in kaart en ga je acties opstellen en ondernemen om deze te beheersen en verbeteren.

Al enige tijd is milieu een hot topic in de samenleving en ook in het bedrijfsleven kun je niet om het onderwerp heen. Wil jij de milieuprestaties binnen jouw bedrijf verbeteren? Met het implementeren van de ISO 14001 norm creëer je handvaten en voldoet je organisatie ook in de toekomst aan alle eisen. Verderop leggen we je nog meer voordelen van een ISO 14001 certificaat uit!

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden

kam-consultants-iso-14001-implementatie

In 6 stappen naar ISO 14001 certificering

Allereerst ga je inventariseren welke processen binnen de organisatie al voldoen aan de ISO 14001 norm. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van ISO 14001. Er zijn verschillende mogelijkheden om de norm te implementeren. Je kan zelf de aan slag, trainingen volgen of een externe partij inschakelen. Bekijk goed wat de wensen en behoeftes vanuit de organisatie en maak de keuze!

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf, door in gesprek te gaan met verschillende disciplines. Zo kun je de verplichte documentatie vormgeven. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het managementsysteem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en een deel van de processen. Het is belangrijk dat bij de interne audit de objectiviteit gewaarborgd wordt.

De directiebeoordeling is een verplicht onderdeel van de norm en wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

Na hard werken aan een goed milieumanagementsysteem, is het tijd voor de externe audit. Het managementsysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Bij een externe audit zijn een aantal eisen verplicht. In onderstaande alinea leggen we uit aan welke eisen je moet voldoen tijden een ISO 14001 audit.

Welke eisen stelt de ISO 14001 audit?

Om het ISO 14001 certificaat te behalen, dienen aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt vastgelegd in het managementsysteem. Op basis van een analyse op de milieuaspecten van de organisatie en de wet- en regelgeving op milieugebied moet er maatregelen worden genomen om te voldoen aan de gestelde eisen in wet- en regelgeving en om de belasting ten aanzien van het milieu steeds verder te beperken. Daarmee is ISO 14001 erg gericht op continue verbetering van de prestaties.

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 14001 certificaat?

Naast dat jouw organisatie voldoet aan de milieuwet - en regelgeving, heeft het implementeren en behalen van een ISO 14001 nog meer voordelen.

Een streepje voor op concurrenten
Veel organisaties stellen het in het bezit zijn van een ISO 14001 certificaat verplicht wanneer zij willen samenwerken met een externe partij. Ben je in het bezit van het milieumanagement certificaat, dan heb je een streepje voor op je concurrenten.

Kosten besparen
Daarnaast kan een goed milieubeleid kansen bieden om kosten te besparen. Een duurzame organisatie bespaart veel meer kosten en werkt aan de verbetering van het milieu. Dit geeft een positieve invloed op het imago van jouw organisatie. Milieu is (en blijft) een actueel thema, waar veel aandacht aan wordt besteed. Wij helpen je graag bij het implementeren van een duurzaam managementsysteem. Benieuwd naar hoe wij te werk gaan?

kam-consultants-iso-14001-kosten

Wat zijn de kosten voor het implementeren van ISO 14001?

De investering in een ISO 14001 certificering zijn afhankelijk van de wensen, behoeftes en grootte van jullie bedrijf. Daarnaast speelt de complexiteit van de processen een belangrijke rol. Er is niet één vaste prijs voor een ISO 14001 certificering.

Er zijn verschillende mogelijkheden om jullie te ondersteunen in het behalen van het ISO 14001 certificaat. Zo kunnen wij alles uit handen nemen en zorgen dat alle verplichte documentatie vanuit de norm op de juiste wijze wordt opgesteld. Jullie krijgen dit digitaal opgestuurd. Printen is immers not done als het gaat om ISO 14001.

Een andere optie is dat wij een coachende rol vervullen. Wij begeleiden jullie volledig en delen onze kennis, formats en templates. Jullie gaan zelf aan de slag met het opstellen van de documentatie. Uiteraard controleren wij alles en voorzien wij jullie van praktische tips.

Klaar om jouw ISO 14001 certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Relevante artikelen voor ISO 14001

Hoe kunnen bedrijven duurzaam ondernemen?

Duurzaamheidsrapportage verplicht voor duizenden bedrijven door CSRD

Informatieplicht energiebesparing bedrijven volgens het RVO