ISO 22301 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Heb je je ISO 22301 certificaat behaald, dan heb je je Business Continuity Management volledig geoptimaliseerd. Hiermee ben je op de best mogelijke manier voorbereid op onvoorziene omstandigheden en verklein je het effect ervan zo ver mogelijk. Tevens toon je aan actie te ondernemen na het ervaren van onverwachte omstandigheden en niet te denken ‘volgende keer zien we wel weer.’

Je laat met beheersing van ISO 22301 duidelijk aan je klanten zien dat je op alles voorbereid bent en dat, zelfs bij het meest onverwachte, je organisatie zo goed mogelijk gecontinueerd blijft. Je biedt je opdrachtgevers zekerheid, een groot goed bij het binnenhalen van opdrachten.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Geen uitgebreide documentatie

Geen onnodig uitgebreide documentatie

icons kam_investeren

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

icons kam_Data

Binnen 2 weken starten met het project

icons kam_kennis en vaardifgheden

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 22301?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 22301 is het Business Continuity Management (BCM) certificaat en is gericht om onvoorzienbare omstandigheden te beheersen en het effect ervan te verkleinen. De norm is onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en een bedrijfscontinuïteit managementsysteem.

Onvoorziene omstandigheden komen, zoals de naam al zegt, altijd onverwacht. Ze hebben vaak een grote impact op de organisatie en de algemene gang van zaken. Veel bedrijven reageren alleen reactief op dit soort situaties: Het probleem wordt opgelost en werk wordt zo snel mogelijk weer voortgezet. Acties om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen worden vaak niet opgepakt. Je bent vaak blij als het probleem is opgelost en je weer door kunt gaan met het normale werk. Op deze manier blijf je kwetsbaar voor omstandigheden die een grote impact hebben op de organisatie.

Heb jij ISO 22301 geïmplementeerd? Dan ga je proactief aan de slag om het effect van onvoorziene omstandigheden te verkleinen. Mocht er toch een onvoorzienbare omstandigheid voordoen? Dan ben jij goed voorbereid! Op voorhand heb je nagedacht over de risico’s en stappen die je gaat ondernemen om de impact zo klein mogelijk te maken. Een ISO 22301 brengt nog meer voordelen met zich mee, die leggen we later uit.

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

KAM-consultants-norm-ISO22301-a

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de ISO 22301 certificering?

Net als de onvoorziene omstandigheden, wil je een voorbereiding treffen op de stappen van een ISO 22301 certificering. In onderstaand plan omschrijven we de belangrijkste stappen.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van de norm. Als dit in kaart is gebracht, kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van ISO 22301. Ga je het zelf implementeren, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar kies de optie die het beste bij de organisatie past.

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen de organisatie, door in gesprek te gaan met de afdelingen waar een groot risico op onvoorzienbare omstandigheden zijn. Documenteer de eisen vanuit de ISO 22301 norm in het handboek.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een verplicht onderdeel van de norm is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit toets je het systeem op conformiteit en behandel je alle normonderdelen die worden geëist. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen. 

Er is hard gewerkt aan het systeem en jullie zijn klaar voor de externe audit. Het kwaliteitssysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Scrol naar beneden om te zien welke eisen men stelt bij een ISO 22301 audit!

KAM-consultants-norm-ISO22301-b

Meer weten over ISO 22301?

Welke eisen stelt de ISO 22301 audit?

Om het ISO 22301 certificaat te behalen, dienen aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt vastgelegd in het managementsysteem. Op basis van een risicoanalyse moet er invulling gegeven worden aan alle maatregelen op het gebied van Business Continuity Management om te voldoen aan de gestelde eisen en risico’s ten aanzien van bedrijfscontinuïteit te beperken. ISO 22301 is bij uitstek een managementsysteem gebaseerd op risicoanalyses, waardoor de invulling voor iedere organisatie anders is.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 22301 certificaat?

Met een ISO 22301 certificaat zijn de zaken goed geregeld, kijk je naar de toekomst en laat je aan je klanten zien dat je voorbereid bent op alles. Je kunt aantonen dat jouw organisatie voldoet aan de eisen van een bedrijfscontinuïteit managementsysteem. Daarnaast staan jullie garant om de diensten en/of producten op tijd te leveren. Een prettige garantie voor de klant.

KAM-consultants-norm-ISO22301-c

Welke investering moet ik doen om een ISO 22301 te behalen?

De investering in een ISO 22301 certificaat is afhankelijk van verschillende factoren. De grootte van de organisatie, de wensen en de behoeftes spelen een rol bij de investering van begeleiding. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende vormen van ondersteuning. Een keuze is de intensieve begeleiding; wij nemen alles voor jullie uit handen en verzorgen alle verplichte documentatie. Wil je liever zelf aan de slag? Kies dan voor een coachende vorm van begeleiding. Jullie gaan zelf aan de slag met het implementeren van de norm en wij ondersteunen jullie met handige formats, templates en tips. Uiteraard controleren wij alle documenten en voorzien jullie van onze kennis.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Eén van onze consultants komt graag langs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen drinken we een kop koffie en bespreken we jullie wensen en behoeftes. Zo krijgen we een goed beeld van de organisatie. De consultant vertelt vervolgens hoe wij te werk gaan en wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Na het gesprek maken wij een offerte, passend voor de organisatie. Ga je akkoord met de offerte en onze manier van werken? Dan kunnen we binnen twee weken van slag met het begin van de implementatie! Vul onderstaand contactformulier in om een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen en om een kop koffie met ons te drinken! KAM Consultants helpt je graag om de onvoorzienbare omstandigheden te verkleinen binnen jouw organisatie.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw ISO 22301 certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ralph-KAM-Consultants-normspecialist

Ralph | Normspecialist ISO 22301

Werken met risico's en kansen

Wat te doen bij een major afwijking?

5 tips voor het opstellen van een interne auditplanning