ISO 22301 certificering

Uitleg en eisen ISO 22301

Heb je een ISO 22301 certificering dan laat je aan je klanten zien dat je op alles voorbereid bent en dat, zelfs bij het meest onverwachte, je organisatie zo goed mogelijk gecontinueerd blijft. Je biedt je opdrachtgevers zekerheid, een groot goed bij het binnenhalen van opdrachten.

Wij begeleiden jou succesvol naar jouw ISO 22301 certificering.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

ISO 22301 in het kort

ISO 22301 is het Business Continuity Management (BCM) certificaat en is gericht om onvoorzienbare omstandigheden te beheersen en het effect ervan te verkleinen. De norm is onderdeel van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en een bedrijfscontinuïteit managementsysteem.

Onvoorziene omstandigheden komen, zoals de naam al zegt, altijd onverwacht. Ze hebben vaak een grote impact op de organisatie en de algemene gang van zaken. Veel bedrijven reageren alleen reactief op dit soort situaties: Het probleem wordt opgelost en werk wordt zo snel mogelijk weer voortgezet. Acties om soortgelijke problemen in de toekomst te voorkomen worden vaak niet opgepakt. Je bent vaak blij als het probleem is opgelost en je weer door kunt gaan met het normale werk. Op deze manier blijf je kwetsbaar voor omstandigheden die een grote impact hebben op de organisatie.

Heb jij ISO 22301 geïmplementeerd? Dan ga je proactief aan de slag om het effect van onvoorziene omstandigheden te verkleinen. Mocht er toch een onvoorzienbare omstandigheid voordoen? Dan ben jij goed voorbereid! Op voorhand heb je nagedacht over de risico’s en stappen die je gaat ondernemen om de impact zo klein mogelijk te maken. 

ISO 22301 BCM Certificaat

Wij helpen bij het behalen van jouw ISO22301 certificering

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar jouw ISO 22301 certificering

Je wilt voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden. Onderstaand beschrijven we de belangrijkste stappen om tot jouw ISO 22301 certificering te komen.

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de eisen van de norm. Als dit in kaart is gebracht, kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van ISO 22301. Ga je het zelf implementeren, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden, maar kies de optie die het beste bij de organisatie past.

Stap 2 | Opzet documentatie

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen de organisatie, door in gesprek te gaan met de afdelingen waar een groot risico op onvoorzienbare omstandigheden zijn. Documenteer de eisen vanuit de ISO 22301 norm in het handboek.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Uitvoeren van de interne audit

Een verplicht onderdeel van de norm is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit toets je het systeem op conformiteit en behandel je alle normonderdelen die worden geëist. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit.

Stap 5 | Directiebeoordeling

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

Stap 6 | Externe audit

Er is hard gewerkt aan het systeem en jullie zijn klaar voor de externe audit. Het kwaliteitssysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Scrol naar beneden om te zien welke eisen men stelt bij een ISO 22301 audit!

Wil je persoonlijk advies over deze stappen ontvangen?

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag.

De eisen van een ISO 22301 audit

Om het ISO 22301 certificaat te behalen, dienen aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt vastgelegd in het managementsysteem. Op basis van een risicoanalyse moet er invulling gegeven worden aan alle maatregelen op het gebied van Business Continuity Management om te voldoen aan de gestelde eisen en risico’s ten aanzien van bedrijfscontinuïteit te beperken. ISO22301 is bij uitstek een managementsysteem gebaseerd op risicoanalyses, waardoor de invulling voor iedere organisatie anders is.

Heb je ondersteuning nodig bij het succesvol afronden van de externe audit?

Voordelen van een ISO 22301 certificaat

Heb je je ISO 22301 certificaat behaald, dan heb je je Business Continuity Management volledig geoptimaliseerd. Hiermee ben je op de best mogelijke manier voorbereid op onvoorziene omstandigheden en verklein je het effect ervan zo ver mogelijk. Tevens toon je aan actie te ondernemen na het ervaren van onverwachte omstandigheden en niet te denken ‘volgende keer zien we wel weer.’

Met een ISO 22301 certificaat zijn de zaken goed geregeld, kijk je naar de toekomst en laat je aan je klanten zien dat je voorbereid bent op alles. Je kunt aantonen dat jouw organisatie voldoet aan de eisen van een bedrijfscontinuïteit managementsysteem. Daarnaast staan jullie garant om de diensten en/of producten op tijd te leveren. Een prettige garantie voor jouw klant.

De kosten voor het behalen van je ISO 22301 certificering

De investering in een ISO 22301 certificaat is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De grootte van de organisatie;
  • De wensen en de behoeftes;
  • Type begeleiding.

Type begeleiding is een belangrijke. Je kunt namelijk kiezen uit verschillende vormen van ondersteuning:

  • Intensieve begeleiding; wij nemen alles voor jullie uit handen en verzorgen alle verplichte documentatie.
  • Coaching: je gaat zelf aan de slag met het implementeren van de norm en wij ondersteunen jullie met handige formats, templates en tips. Uiteraard controleren wij alle documenten en voorzien jullie van onze kennis.

Wil je een prijsoverzicht ontvangen van de precieze kosten voor jouw organisatie?

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Gegarandeerd gecertificeerd voor een vaste prijs
Naam(Vereist)