ISO 17100 certificering | Vertaaldiensten

Uitleg en eisen ISO 17100

Ieder bedrijf dat vertaaldiensten levert én in het bezit is van een ISO 17100 certificering, toont aan dat de geleverde diensten voldoen aan de internationale eisen op dit gebied. Omdat alle processen binnen de organisatie worden geauditeerd, bewijs je met een ISO 17100 certificering kwaliteit, continue verbetering en betrouwbaarheid. Tegenwoordig eisen bijna alle aanbestedingen op het gebied van vertaaldiensten een ISO 17100 certificaat. Reden genoeg om te gaan voor certificering!

Wij begeleiden bij het behalen van jouw ISO 17100 certificering met een 100% slagingsgarantie.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

ISO 17100 norm in het kort

ISO 17100 is de internationale norm voor vertaaldiensten. De norm is de vervanger van de NEN-EN 15038, de Europese en nationale normen omtrent vertaaldiensten. Met het ISO 17100 certificaat toont een organisatie aan dat de vertaaldiensten uitgevoerd worden middels een beheerst en continu verbeterd proces.

De ISO 17100 norm stelt eisen aan het gehele vertaalproces. Deze eisen hebben betrekking op het opstellen van de offerte en facturatie, het inzetten van bevoegde vertalers en de middelen die gebruikt worden. Klanten hebben de garantie dat de geleverde diensten, van organisaties met een ISO 17100 certificaat in hun bezit, voldoen aan de juiste kwaliteit.

ISO 17100 certificaat | vertaalbureau

ISO 17100 gecombineerd met ISO 9001

ISO 17100 is een norm die vaak gecombineerd wordt met ISO 9001. De opbouw van beide normen is gelijk, waardoor de managementsystemen volledig met elkaar geïntegreerd kunnen worden. Wij adviseren dan ook om te kijken of je beide normen wilt implementeren, en zo ja: doe dit dan tegelijkertijd. Dit bespaart niet alleen veel tijd en geld, maar je profiteert ook direct van de voordelen van beide certificeringen, waardoor je jouw vertaalbureau op een gunstigere positie plaatst in de markt.

Wil je weten hoe de implementatie van beide normen eruit ziet?

Wij helpen bij het behalen van jouw ISO 17100 certificering

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 5 stappen naar jouw ISO 17100 certificering

Het kan soms helpen om een zetje in de goede richting te krijgen voordat je begint aan de implementatie van een ISO norm. Met onderstaande 5 stappen geven we jou een overzichtelijk beeld met wat er moet gebeuren voor het behalen van jouw ISO 17100 certificaat.

Stap 1 | Inventarisatie
Stap 2 | Opzet documentatie

 Ga in gesprek met de projectmanagers om zo veel mogelijk informatie binnen de organisatie te vergaren. Stel de vertaalprocessen op en werk deze uit in flowcharts. Waarschijnlijk volgen jullie al enige tijd hetzelfde proces, zorg er dan ook voor dat je alle stappen in het proces op de juiste manier neemt en dat je de kwaliteit hierbij waarborgt. Waar in het proces zie je risico’s, hier moet extra aandacht voor zijn. Dit draagt bij aan continue verbetering.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

 Belangrijk bij de ISO 17100 is dat je een feedbackcyclus opstelt en bijhoudt. Je moet kunnen aantonen dat je gebruik maakt van de feedbackcyclus door middel van het verzamelen van informatie van klanten op basis van de afgenomen diensten.  Zorg ervoor dat je uit deze informatie een goede conclusie kunt trekken zodat je concreet aan de slag kunt gaan met verbetermaatregelen.

Stap 4 | Interne audit

 Je hebt de eisen van de norm vertaald naar de nodige documenten. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm. Dit proces toets je tijdens een interne audit. Ook toets je of het managementsysteem voldoet aan de eisen van de norm.

Stap 5 | Externe audit

 Jullie hebben hard gewerkt aan de implementatie van de norm. Tijdens een externe ISO 17100 audit beoordeelt een onafhankelijke auditor van een certificerende instantie of jouw managementsysteem voldoet aan de gestelde eisen vanuit de ISO 17100 norm. Rond je de externe audit succesvol af? Dan behaal je jouw ISO 17100 certificering!

Wil je weten hoe jij deze stappen concreet uitvoert binnen jouw organisatie?

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

De eisen van een ISO 17100 audit

De ISO 17100 audit heeft een aantal eisen, waar de vertaaldiensten aan moeten voldoen. Zo moet er een vaststaand proces worden doorlopen voor iedere vertaling waarbij de wensen van de klant in acht worden genomen. Daarnaast moet de opdracht worden vertaald door een gekwalificeerde vertaler. Vervolgens voert een andere gekwalificeerde vertaler de revisie uit. Tot slot wordt er door de projectmanager de laatste check uitgevoerd. Minimaal zes ogen hebben de vertaling gezien.

De personen die de vertalingen en de revisie uitvoeren moeten voldoen aan strenge competenties. Deze moeten aantoonbaar zijn tijdens de audit. Heeft de persoon niet de juiste bevoegdheden, dan mag diegene geen vertalingen en/of revisies uitvoeren.
Zo moet de vertaler minimaal aan één van de onderstaande eisen voldoen:

 • Erkende afstudeer kwalificatie in vertaling van een instelling voor hoger onderwijs;
 • Erkende afstudeer kwalificatie in een ander veld van een instelling voor hoger onderwijs plus twee jaar fulltime professionele ervaring in vertalen;
 • Vijf jaar fulltime professionele ervaring in vertalen.

De voordelen van een ISO 17100 certificaat

Het beschikken over een ISO 17100 certificaat neemt grote voordelen met zich mee. Een aantal hiervan zijn:

  • Je werkt volgens een beheerst proces
  • De kwaliteit van de diensten zijn geborgd
  • Je toont aan dat je beschikt over vertalers met hoge kwaliteit
  • Omdat de ISO 17100 betrekking heeft op het gehele proces van vertaaldiensten, is er ook een duidelijke structuur in de processen aanwezig.
  • Je kunt mee doen met aanbestedingen die een ISO 17100 certificering eisen, waardoor je meer opdrachten kunt binnenhalen en dus je omzet verhoogt!

Genoeg voordelen om vandaag nog aan de slag te gaan met het behalen van het certificaat. Wij helpen jullie om op een snelle, praktische manier het systeem te implementeren

Dit kost een ISO 17100 certificering

Wat kost een vertaling? Dat is de vraag die we vaak vergelijken met de vraag wat de kosten zijn voor het behalen van een ISO 17100 certificaat. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ook factoren als: grootte van de organisatie, wensen, behoeften spelen een grote rol bij het bepalen van het kostenplaatje.

Behaal je ISO 17100 certificering met een 100% succesgarantie

Bij het behalen van een ISO 17100 certificaat ondersteunen wij organisaties op verschillende manieren:

 • Intensieve begeleiding: we nemen alles uit handen en stellen alle documentatie die wordt geëist volgens de norm op de juiste wijze op.
 • Coachende rol: wij delen al onze kennis, templates en formats en jullie gaan zelf aan de slag. Wij controleren de opgestelde documentatie. Daarnaast voorzien we jullie van praktische en handige tips voor het implementeren van het ISO 17100 systeem.

Wil jij een vrijblijvende offerte ontvangen, zodat jij precies weet wat de kosten gaan zijn voor jouw organisatie?

Interessante ISO 17100 gerelateerde artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Gegarandeerd gecertificeerd voor een vaste prijs
Naam(Vereist)