Ontdek tijdens ons webinar ‘Het effectief uitvoeren van een RI&E’ op 26 april om 11.00 uur hoe je de valkuilen vermijdt en een RI&E opstelt die écht werkt voor jouw organisatie. Schrijf je gratis in >>>

Safety Culture Ladder

Creëer een proactieve veiligheidscultuur

De Safety Culture Ladder (SCL), ook wel bekend als de Veiligheidsladder, is een initiatief om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen van bedrijven te meten én te verbeteren. Dit leidt tot een proactieve veiligheidscultuur en een veiligere werkplek voor iedereen in jouw organisatie. Wij begeleiden jou bij een succesvolle implementatie van de Safety Culture Ladder. Weten hoe?

Jaren ervaring met de Safety Culture Ladder

Binnen twee weken starten met het project

Wij houden het eenvoudig en simpel

Safety Culture Ladder in het kort

De Safety Culture Ladder is een instrument dat ontworpen is om bedrijven te ondersteunen bij het meten en verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en het bewust veilig handelen. De Safety Culture Ladder is opgebouwd uit 5 treden, hoe hoger een organisatie zich bevindt op de ladder, hoe proactiever zij omgaan met veiligheid en bewustzijn. De ladder bestaat uit de volgende treden:

 • Safety Culture Ladder trede 1: pathologisch: Zolang we maar voldoen aan de wet, verder is niemand er proactief mee bezig.
 • Safety Culture Ladder trede 2: reactief: Verandergedrag is er alleen als er zich een ongeval voordoet.
 • Safety Culture Ladder trede 3: berekenend: Veiligheidsregels zijn belangrijk en aanwezige systemen beheersen de risico’s.
 • Safety Culture Ladder trede 4: proactief: Veiligheid heeft een hoge prioriteit in de organisatie en wanneer er problemen zijn, wordt hier aan gewerkt.
 • Safety Culture Ladder trede 5: vooruitstrevend: Veiligheid is volledig geïntegreerd en iedereen houdt zich er aan.

Voor wie is de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder is bedoeld voor organisaties die werkzaam zijn in sectoren waar veiligheid een belangrijke rol speelt, enkele voorbeelden hiervan zijn: de bouw-, petrochemische en industriële sector. 

Safety Culture Ladder tredes

Wij helpen bij de implementatie van de Safety Culture Ladder

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 8 stappen naar de Safety Culture Ladder certificering

Stap 1 | Kies de gewenste SCL-audit methode en begin met plannen

Er zijn verschillende soort SCL-audits methodes:

 • SCL Original
 • SCL Certificaat
 • SCL Light
 • Approved Self Assessment

Kies het juiste product en plan de audit met een CI in. Wil je meer weten over de verschillende audit vormen? In ons artikel lees je meer over de verschillende SCL audits.

Stap 2 | Breng de huidige situatie in kaart

Nu je het juiste product hebt gekozen en de audit is ingepland met een CI is het tijd voor de volgende stap: inzicht krijgen in de veiligheidscultuur en weten wat je huidige niveau is. Dit doe je door middel van een self assessment en een GAP-analyse.

Stap 3 | Plan van aanpak

Door de resultaten van het self assessment en GAP-analyse weet je precies welke stappen er nog nodig zijn om tot de gewenste situatie te komen. Deze acties verwerk je in een plan van aanpak. Zo weet je welke acties je moet uitvoeren, op welk moment en weet je wie betrokken is bij het proces.

Stap 4 | Opzetten van veiligheidsbewustzijn programma

Aan de hand van de GAP-analyse en het plan van aanpak zet je het veiligheidsbewustzijnprogramma op. We spreken hier bewust van een programma: het is zeer belangrijk dat de weg naar certificering geen eenmalig verhaal wordt om het papiertje te behalen. Je wilt een programma in je organisatie hebben lopen dat structuur biedt om continu, jaar in, jaar uit, bezig te zijn met het meten en verbeteren van de prestaties, veiligheidscultuur en gedrag. Samen implementeer je de juiste beleidsaspecten en houd je rekening met de GAPS. In combinatie met de acties uit stap 1 tot en met 3 kun je een passend veiligheidsbewustzijnprogramma opzetten en implementeren.

Stap 5 | Implementeren van en communiceren over de SCL

Nu we weten wat nodig is om aan de eisen te voldoen, richten we ons op het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie. Het veiligheidsbewustzijn moet door de gehele organisatie gedragen en overgebracht worden. De consultant is de persoon die waakt over het traject en ervoor zorgt dat iedere afdeling weet wat de verwachtingen zijn en welke acties nodig zijn. Om zo effectief mogelijk te communiceren wordt de communicatiestructuur binnen de organisatie herzien. Dit levert een positieve bijdrage aan de veiligheidscultuur.

Stap 6 | Tweede self assessment

Je stelde een plan van aanpak op en voerde acties uit om de veiligheidscultuur te verbeteren. Als je denkt dat de acties uit het programma effectief zijn geïmplementeerd raden we ten zeerste aan om een tweede self assessment af te nemen. In deze stap kijk je of de acties die je hebt uitgevoerd ook daadwerkelijk resultaat opleveren en of je tot de gewenste situatie bent gekomen.

Stap 7 | Bijsturen waar nodig

Ben je nog niet tot de gewenste situatie gekomen of zijn er aandachtspunten waaraan gewerkt moet worden? Dit is het moment om bij te sturen en die laatste aanpassingen te maken.

Stap 8 | De SCL audit

Je bent klaar voor certificering! Laat die CI maar komen voor de audit, jij hebt er alle vertrouwen in na het volgen van deze stappen.

De grootste voordelen van de Safety Culture Ladder

Veiligheidsbewustzijn meetbaar maken

Continu verbeteren

Creëren van een veilige werkomgeving

Betrokkenheid vanuit de hele organisatie

Is de Safety Culture Ladder trede 3 verplicht voor jou?

Belangrijke ontwikkeling in de bouw- en GWW-sector: vanaf 1 januari 2025 is Safety Culture Ladder trede 3 verplicht. Opdrachtgevers die de GCVB (Governance Code Veiligheid in de Bouw) hebben ondertekend, moeten veiligheidsbewustzijn opnemen als verplichting in aanbestedingen (ViA) en contracten en voldoen aan de eisen van trede 3.

Deze beslissing van de GCVB heeft als doel om veiligheid en gedrag nog meer te stimuleren in de branche. Om aan de nieuwe eisen te voldoen en veiligheid op de werkvloer te waarborgen, moeten zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers zich richten op het bereiken van trede 3 van de Safety Culture Ladder.

Wil je meer lezen over de Safety Culture Ladder, trede 3, de eisen en de stappen die je dient te nemen? Download onze Safety Culture Ladder brochure en blijf op de hoogte van alle vereisten.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
safety-culture-ladder-brochure

Transitie SCL 2.0

Onlangs is de Safety Culture Ladder norm herzien en is de SCL 2.0 gepubliceerd. In de nieuwe versie van de norm zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd. De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Norm gaat terug van 6 naar 5 thema’s;
 • Aangepaste beoordelingsmethodiek;
 • De eisen waar je aan moet voldoen zijn niet meer cumulatief maar per trede.

Belangrijk om te weten is dat vanaf 1 januari 2025 is her certificering alleen nog mogelijk op SCL 2.0. Wil je meer weten over de wijzigingen in deze vernieuwde norm? Lees ons blog over de SCL 2.0 wijzigingen.

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag!

Van Veiligheidsladder naar Safety Culture Ladder

Door het toenemende internationale gebruik van de Veiligheidsladder, is besloten om de naam te veranderen naar ‘Safety Culture Ladder (SCL).’ Hoewel de norm verder hetzelfde is gebleven, is het nu ook toepasbaar en begrijpelijk voor internationale organisaties. In ons artikel van Veiligheidsladder naar Safety Culture Ladder lees je hier meer over.

Dit kost een Safety Culture Ladder certificering

De kosten van de implementatie variëren en zijn afhankelijk van de behoeften en omvang van jouw organisatie. Vraag eenvoudig een offerte aan en wij gaan voor jou na wat de kosten voor jouw organisatie zijn.

Hulp nodig bij het implementeren van de SCL?

Bij KAM Consultants geloven we in de kracht van eenvoud. We brengen complexe zaken terug tot de essentie, zodat je niet verdwaalt in een doolhof van regels en voorschriften. Onze aanpak is helder en begrijpelijk, waardoor je snel en effectief stappen kunt zetten naar een veiligere werkomgeving. Dus heb jij hulp nodig bij het implementeren van de Safety Culture Ladder? Wij staan voor je klaar! Neem contact met ons op en maak de stap naar een veiligere werkomgeving.

Veelgestelde vragen Safety Culture Ladder

Wat betekent veiligheidsladder?

De Safety Culture Ladder heette eerder de Veiligheidsladder. De norm werd echter steeds meer internationaal gebruikt, waardoor de keuze is gemaakt om de naam te veranderen naar Safety Culture Ladder. De norm is hetzelfde gebleven.  

Wat is de afkorting SCL?

De norm Safety Culture Ladder wordt vaak afgekort naar SCL.

Is de Safety Culture Ladder verplicht?

Voor bepaalde bedrijven is de Safety Culture Ladder verplicht. Vanaf 1 januari is zelfs trede 3 van de SCL verplicht. Opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw hebben ondertekend moeten vanaf die datum voldoen aan de eisen die SCL trede 3 stelt.

Wat is Safety Culture Ladder trede 3?

De Safety Culture Ladder bestaat uit 5 tredes. Trede staat voor berekenend. Dit houdt in dat de veiligheidsregels in jouw organisatie belangrijk zijn en dat aanwezige systemen de risico’s beheersen.

Interessante Safety Culture Ladder artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)