Safety Culture Ladder | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Laat je zien dat je een bepaalde trede op de Safety Culture Ladder (Veiligheidsladder) hebt bereikt, dan laat je zien op welk niveau je als organisatie opereert op het gebied van veiligheid en dus ook op het gebied van kwaliteit. Je creëert als het ware een veiligheids- en kwaliteitsgarantie.

Hoe hoger de trede is waarop je als organisatie staat, hoe meer de bedrijfsrisico’s worden teruggedrongen. Je hebt een middel om prospects te overtuigen van je efficiency, uitvoeringskwaliteit en veiligheidsbewustzijn waardoor je een voordeel hebt tegenover je concurrentie.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Wat is de Safety Culture Ladder?
Alles over de betekenis van de norm

De Safety Culture Ladder is een initiatief om het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen van bedrijven te meten en te verbeteren. De ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag over vijf treden:

 1. Pathologisch - Zolang we maar voldoen aan de wet, verder is niemand er proactief mee bezig.
 2. Reactief - Verandergedrag is er alleen als er een ongeval voordoet.
 3. Berekenend - Veiligheidsregels worden belangrijk gevonden en systemen zijn aanwezig om risico’s te beheersen
 4. Proactief - Veiligheid heeft een hoge prioriteit en er wordt gewerkt aan de problemen die er gevonden worden
 5. Vooruitstrevend - Veiligheid is volledig geïntegreerd en iedereen houdt zich er aan.

Meer weten?

Je voorbereiden op de certificering
De eisen die de audit stelt
De voordelen van het certificaat
De investering die gemaakt moet worden
Kennismaken met KAM Consultants

De Safety App

Wat binnen jouw organisatie een grote bijdrage kan leveren aan het vergroten van het veiligheidsbewustzijn is de KAM Safety App. Deze app is ontwikkeld door experts uit het veld en zorgt ervoor dat jij alles rondom veiligheid met één druk op de knop kan regelen.

KAM-consultants-norm-veiligheidsladder-3
documentation

Geen onnodig uitgebreide documentatie

certificaat

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

Kam-icon-binnen-2-weken

Binnen 2 weken starten met het project

Kam-icon-brede-kennis

Brede kennis over normen en branches

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de Safety Culture Ladder certificering?

Je wil graag het certificaat voor de Safety Culture Ladder behalen, maar weet nog niet waar je moet beginnen. In onderstaand stappenplan leggen we eenvoudig uit hoe een organisatie zich voorbereidt op een certificering voor de Safety Culture Ladder.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren welke trede jullie verwachten momenteel te staan ten opzichte van de Safety Culture Ladder. Hoe is het gesteld met de veiligheidscultuur en het gedrag van personeel rondom veiligheid? Welke documentatie is al aanwezig binnen het bedrijf dat voldoet aan de aspecten van Safety Culture Ladder en welke trede is het doel? Als dit in kaart is gebracht maak je eenvoudig een plan voor het implementeren van de Safety Culture Ladder. Ga je het zelf doen of schakel je een externe partij in? Bespreek de behoeftes en wensen van de organisatie en maak een passende keuze!

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf door in gesprek te gaan met verschillende disciplines. Ga ook in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Belangrijk is dat er bewustzijn wordt gecreëerd bij de werknemers, om de cultuur en het gedrag binnen de organisatie te verbeteren.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het managementsysteem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit de toetsing van alle onderdelen van de Safety Culture Ladder. Bij een interne audit is het belangrijk dat de objectiviteit gewaarborgd wordt. Dit kun je doen door iemand de interne audit uit te laten voeren, die niet direct betrokken is geweest bij de opzet van het systeem.

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Samen werpen jullie een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen.

Er is hard gewerkt om de veiligheidsladder te integreren binnen de organisatie. Het systeem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie óf je voert een Self Assessment uit zoals hierboven beschreven. Benieuwd aan welke eisen je moet voldoen? Dat onthullen we in de volgende alinea.

KAM-consultants-norm-veiligheidsladder-2

Welke eisen stelt de Safety Culture Ladder?

De Safety Culture Ladder is volledig gericht op de cultuur en het gedrag van de organisatie. Hierdoor is het niet mogelijk om de eisen van de norm af te vinken met ja of nee, bij het wel of niet voldoen aan een norm eis.

De beoordeling van de norm wordt per trede gedaan. Per bedrijfsaspect en per trede is er een maximaal aantal te scoren punten vastgesteld. Op basis hiervan wordt met een percentage de prestatie van de organisatie vastgesteld. Het minimaal te scoren percentage loopt per certificerende trede op. Om een hogere trede te bereiken, moet er aan alle gestelde eisen binnen de trede worden voldaan. Je kunt dus voldoen aan een aantal eisen van trede 3 of trede 4, maar in totaliteit op trede 2 worden gecertificeerd.

De Safety Culture Ladder is opgebouwd uit 6 bedrijfsaspecten. De eisen waaraan een bedrijf moet voldoen, komen voort uit deze bedrijfsaspecten. Onder deze 6 bedrijfsaspecten zijn 18 bedrijfskarakteristieken verdeeld. De bedrijfskarakteristieken hebben allen betrekking op één van de bedrijfsaspecten. Samen bepalen zij de totale prestatie binnen het aspect.

 1. Leiderschap en betrokkenheid
  Karakteristieken: Managementinteresse, medewerkersbetrokkenheid, prestatiebeloningen
 2. Beleid en strategie
  Karakteristieken: Veroorzakers ongevallen, winstgevendheid en continuïteit
 3. Organisatie en opdrachtnemers
  Karakteristieken: Opdrachtnemers, competentie en opleiding, afdeling V&G
 4. Werkplek en procedures
  Karakteristieken: Werkplanning, werkplekveiligheid, procedures
 5. Afwijkingen en communicatie
  Karakteristieken: Melding, onderzoek en opvolging van incidenten, dagelijkse controle, bijeenkomsten
 6. Audits en statistieken
  Karakteristieken: Audits en reviews, trends en statistieken

Je vraagt je vast af welke trede van de Safety Culture Ladder nu van toepassing voor jullie en waar aan moet worden voldaan.
Het implementeren van de Safety Culture Ladder is benodigd voor alle organisaties die mee willen doen aan aanbestedingen voor organisaties die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw. De invoering van de Safety Culture Ladder aanbestedingen en contracten gebeurt stapsgewijs: vanaf 2022 is trede 2 vereist, vanaf 2023 trede 3.

Certificering is echter niet altijd nodig. Eén van de geaccepteerde methoden in veel gevallen is de Self-Assessment. In onderstaande diagram is inzichtelijk gemaakt wanneer een Self-Assessment voldoende is. Let op: ook voor de Self-Assessment is implementatie van de Safety Culture Ladder op minimaal niveau 2 benodigd.

Wat zijn de grootste voordelen van de Safety Culture Ladder?

Iedere trede omhoog op de Safety Culture Ladder zorgt dat de bedrijfsrisico’s worden teruggedrongen en dat efficiency en uitvoeringskwaliteit worden verbeterd. Met een systematische aanpak worden de bedrijfsrisico’s verminderd en wordt veilig werken en veiligheidsbewustzijn gestimuleerd. Bedrijven met een hogere positie op de ladder zijn niet alleen een veiligere keuze, maar zorgen ook voor een betere kwaliteit van de uitvoering. Kwaliteit en veiligheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Heb je de Safety Culture Ladder geïmplementeerd binnen je organisatie en heb je een hogere trede behaald? Dan heb je een voordeel ten opzichte van de concurrentie, die niet in het bezit zijn van de Safety Culture Ladder. Daarnaast wordt de druk vanuit opdrachtgevers ook steeds groter:

 • Prorail verplicht bedrijven al vanaf 1 juli 2019 te voldoen;
 • Vanaf 2021 verplicht vanuit de  Governance  Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)

Mede hierdoor zijn er steeds meer grote opdrachtgevers die deze norm verplicht stellen.

KAM-consultants-norm-veiligheidsladder-1

Wat zijn de kosten van implementatie van de Safety Culture Ladder?

KAM Consultants helpt jouw organisatie graag met het implementeren van de Safety Culture Ladder. De investering deze implementatie is afhankelijk van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de organisatie, de wensen en behoeftes een rol, maar ook jullie huidige veiligheidscultuur in de organisatie. Wij maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om een eerste beeld te krijgen van de organisatie. Zo kunnen we een goed advies geven over welke trede haalbaar is. Een van onze consultants komt langs en vertelt hoe wij te werk gaan en waar we jullie mee kunnen ondersteunen. Je kunt er voor kiezen dat wij alles uit handen nemen tijdens het implementatieproces en dat alle documentatie op de juiste wijze wordt opgesteld. Een andere optie is dat wij een coachende rol vervullen en jullie zelf aan de slag gaan met de documentatie. Wij controleren uiteraard de documenten, delen onze formats en kennis en voorzien jullie van praktische tips.

Na het kennismakingsgesprek ontvang je een op maat gemaakte offerte. Gaan jullie akkoord met de offerte en de samenwerking met KAM Consultants? Dan kunnen wij binnen twee weken van start gaan met de implementatie van de Safety Culture Ladder. Vul het contact formulier hieronder in voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij komen graag, en altijd vrijblijvend, op bezoek voor een kennismakingsgesprek. Zo krijgen wij een goede eerste indruk van de organisatie. Tijdens dit gesprek komt één van onze consultants bij jullie op locatie langs. We starten met een introductie van het bedrijf en jij vertelt ons wat de wensen en behoeftes zijn. Vervolgens vertellen wij onze werkwijze en wat wij voor jullie kunnen betekenen. Na dit gesprek maken wij een offerte op maat.

Tijdens het kennismakingsgesprek kijken wij samen met jou naar het managementsysteem. Zijn er nog geen processen in kaart gebracht of risico’s geïnventariseerd? Geen probleem, dan nemen we dit mee in ons advies voor begeleiding. Heb je een bestaand managementsysteem of ben je al begonnen met de opzet? Dan doen wij een nulmeting om jullie te helpen bij het implementatieproces.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ralph-KAM-Consultants-normspecialist

Ralph | Normspecialist Safety Culture Ladder