ISO 50001 | Energiemanagement

Hulp bij certificering

De ISO 50001 is de internationale norm voor energiemanagement. Steeds meer organisaties gaan hiermee aan de slag in verband met maatschappelijk verantwoord ondernemen en het positieve imago wat dit met zich mee brengt. Wil jij je certificeren voor de ISO 50001?

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 50001?

Zoals gezegd is ISO 50001 de internationale norm voor energiemanagement. Het is een uitgangspunt voor organisaties die efficiënt gebruik willen maken van energie. Door het implementeren van een energiemanagementsysteem binnen jouw organisatie meet en beheers jij het energieverbruik en ben je bezig met continue verbetering op het gebruik hiervan.

ISO 50001 energiemanagement KAM Consultants 2 (1)

Hoe wij kunnen helpen​

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

Verschil ISO 14001 en ISO 50001

ISO 14001 is de meest bekende norm op het gebied van milieumanagement. Bij de ISO 14001 stel je een milieumanagementsysteem op. ISO 14001 is een algemene norm en behandeld meerdere milieugerichte onderwerpen. Energieverbruik is één onderwerp van de vele die behandeld wordt in de ISO 14001.

ISO 50001 daarentegen focust zich volledig op energiemanagement en kan gezien worden als een verdieping op en verlengstuk van de ISO 14001. Bij de ISO 50001 zijn de eisen die gesteld worden aan energieverbruik specifieker dan de eisen op energieverbruik van de ISO 14001.

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

Voordelen van ISO 50001 certificering

Een aantal voordelen van de ISO 50001 certificering zijn al kort benoemd. Het hebben van een ISO 50001 certificaat laat zien dat MVO een belangrijk thema is binnen je organisatie, wat weer direct een positief effect heeft op je imago. ISO 50001 biedt jou als organisatie bepaalde richtlijnen, met als doel; het verminderen van je Co2 uitstoot en het optimaliseren van je energieverbruik.

Als je resultaten met betrekking tot het milieu positief uitvallen, kan dit resulteren in het winnen van klanten en opdrachten. Daarnaast is een groot voordeel dat het efficiënt gebruik maken van energie direct kostenbesparend werkt.

Implementatie ISO 50001

ISO 50001 stelt eisen aan het energieverbruik binnen organisaties. Deze eisen zijn opgesteld in zes verschillende thema’s:

  • Directieverantwoordelijkheid
  • Energiebeleid
  • Energieplanning
  • Implementatie en uitvoering
  • Controle
  • Directiebeoordeling

Wil je de ISO 50001 implementeren binnen jouw organisatie, dien je te voldoen aan deze eisen en dien je dit vast te leggen in je energiemanagementsysteem. Meer over het certificatieschema van de ISO 50001 is te vinden op de website van SCCM.

MVO ISO 50001 energiemanagement

Audit ISO 50001

Wanneer je het energiemanagementsysteem hebt opgesteld, voer je eerst een interne audit uit. Dit is een verplicht onderdeel van de norm en een goed moment om te bekijken wat er nog moet gebeuren voordat de externe audit kan plaatsvinden. Ben je helemaal klaar voor de externe audit? Dan benader je een certificerende instantie die de externe audit komt uitvoeren.

Na het behalen van de externe audit, krijg jij jouw ISO 50001 certificering in handen. Het certificaat is 3 jaar geldig. Elk jaar vindt er een controle audit plaats. En na 3 jaar vindt een hercertificering plaats. Voor je hercertificering vindt er ook een externe audit plaats waarin bekeken wordt of je als organisatie nog altijd voldoet aan de eisen en of het energiemanagementsysteem bijgehouden en up-to-date is.

MVO ISO 50001 energiemanagement

Hoe KAM Consultants kan ondersteunen bij de implementatie van ISO 50001

Ben je bezig of wil je starten met het implementeren van een energiemanagementsysteem binnen jouw organisatie? KAM Consultants ondersteunt hierbij. Dit kan in de vorm van het uitvoeren van een GAP analayse, het uitvoeren van interne audits of een proefaudit. Wil je liever de volledige implementatie uitbesteden? Ook dat kan. Wij komen graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)