ISO 50001 certificering

De ISO 50001 is de internationale norm voor energiemanagement. Steeds meer organisaties zetten zich in voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en het positieve imago dat het met zich meebrengt. Wil jij je ISO 50001 certificering behalen?

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

ISO 50001 in het kort

ISO50001 is de internationale norm voor energiemanagement. Het is een uitgangspunt voor organisaties die efficiënt gebruik willen maken van energie. Door het implementeren van een energiemanagementsysteem binnen jouw organisatie meet en beheers jij het energieverbruik en ben je bezig met continue verbetering op het gebruik hiervan.

ISO 50001 energiemanagement KAM Consultants 2 (1)

Wij helpen bij het behalen van jouw ISO 50001 certificering

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

Het verschil tussen ISO 14001 en ISO 50001

ISO 14001 is de meest bekende norm op het gebied van milieumanagement. Bij de ISO 14001 stel je een milieumanagementsysteem op. ISO 14001 is een algemene norm en behandeld meerdere milieu gerichte onderwerpen. Energieverbruik is één onderwerp van de vele die behandeld wordt in de ISO 14001.

In tegenstelling tot ISO 14001, legt ISO 50001 de volledige focus op energiemanagement en vormt het een verdieping en uitbreiding op ISO 14001. Ook zijn de eisen voor energieverbruik binnen ISO 50001 specifieker dan die van ISO 14001. 

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

De grootste voordelen van een ISO 50001 certificering

Het hebben van een ISO 50001 certificering laat zien dat MVO een belangrijk thema is binnen je organisatie, wat weer direct een positief effect heeft op je imago. ISO 50001 biedt jou als organisatie bepaalde richtlijnen, met als doel; het verminderen van je Co2 uitstoot en het optimaliseren van je energieverbruik.

Het behalen van positieve milieuprestaties kan klanten aantrekken en opdrachten verwerven. Bovendien leidt het efficiënt gebruik van energie direct tot kostenbesparing, wat een groot voordeel is. 

Implementatie ISO 50001

ISO50001 stelt eisen aan het energieverbruik binnen organisaties. Deze eisen zijn opgesteld in zes verschillende thema’s:

  • Directieverantwoordelijkheid
  • Energiebeleid
  • Energieplanning
  • Implementatie en uitvoering
  • Controle
  • Directiebeoordeling

Om je ISO 50001 certificering te behalen en te implementeren, dien je te voldoen aan de eisen in bovenstaande thema’s en dien je dit vast te leggen in je energiemanagementsysteem. Meer over het certificatieschema van de ISO50001 is te vinden op de website van SCCM.

ISO-50001-certificering

Audit ISO 50001

Wanneer je het energiemanagementsysteem hebt opgesteld, voer je eerst een interne audit uit. Dit is een verplicht onderdeel van de norm en een goed moment om te bekijken wat er nog moet gebeuren voordat de externe audit kan plaatsvinden. Ben je helemaal klaar voor de externe audit? Dan benader je een certificerende instantie die de externe audit komt uitvoeren.

Na het behalen van de externe audit, krijg jij jouw ISO 50001 certificering in handen. Het certificaat is 3 jaar geldig. Elk jaar vindt er een controle audit plaats. En na 3 jaar vindt een hercertificering plaats. Voor je hercertificering vindt een externe audit plaats om te kijken of jouw organisatie nog steeds voldoet aan de gestelde eisen en of het energiemanagementsysteem bijgehouden en up-to-date is. 

ISO-50001-certificering

Hoe KAM Consultants kan ondersteunen bij je ISO 50001 certificering

Ben je bezig of wil je starten met het implementeren van een energiemanagementsysteem binnen jouw organisatie? KAM Consultants ondersteunt hierbij. Dit kan in de vorm van het uitvoeren van een GAP analayse, het uitvoeren van interne audits of een proefaudit. Wil je liever de volledige implementatie uitbesteden? Ook dat kan. Wij komen graag met je in gesprek om de mogelijkheden te bespreken.

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)