VCA | Hulp bij certificering
Uitleg & eisen
VCA certificering biedt veel voordelen. De VGM Checklist Aannemers wordt nationaal het vaakst gebruikt wanneer het gaat om het behalen van een managementsysteem dat veilig werken garandeert. Haal je basiscertificaat (VCA*), je certificaat als hoofdaannemer (VCA**) of je VCA Petrochemie wanneer je in die branche werkzaam bent, en je laat zien dat je veiligheid als grootste prioriteit stelt.
Opdrachtgevers vragen steeds vaker een VCA certificaat voordat ze met iemand in zee gaan. Garandeer jezelf van een grotere kans op mooie opdrachten en garandeer jezelf en de mensen in je organisatie van de hoogst mogelijke veiligheid.
Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.
Geen onnodig uitgebreide documentatie
100% succcesgarantie tegen vaste prijzen
Binnen twee weken starten met het project
Brede kennis over normen en branches
Wat betekent VCA?
VCA staat voor VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers en is nationaal het meest ingezette managementsysteem voor veilig werken. VCA wordt in de meeste organisaties ingezet om medewerkers veiliger te laten werken en om het aantal arbeidsongevallen te verminderen. Organisaties maken ook meer en meer gebruik van de KAM Safety App, de App waarmee alles rondom veiligheid met één druk op de knop geregeld wordt. Meer informatie over de Safety App vind je via onderstaande button. Verderop vertellen we je over de voordelen van het halen van VCA certificering.
Certificatieniveaus
Het VCA certificaat kent drie verschillende certificatieniveaus: VCA* (1 ster), VCA** (twee sterren) en VC Petrochemie. VCA* is de basiscertificering en is vooral gericht op veilig werken op de werkvloer. Vaak heb je hier als onderaannemer genoeg aan. Werk je vaak als hoofdaannemer? Dan is VCA** vaak een vereiste. VCA Petrochemie is hetzelfde als VCA** maar is specifiek gericht op bedrijven die (in)direct te maken hebben met de petrochemisch industrie.
In de VCA norm is vastgelegd welke onderdelen per niveau verplicht zijn. Je hebt zelf de keuze welk niveau je wil certificeren. Echter kunnen opdrachtgevers eisen welk niveau je moet hebben voordat ze een samenwerking aangaan. Wil je advies over welke norm het beste bij jullie past? Neem contact met ons op en wij geven je een vrijblijvend advies!
Hoe wij kunnen helpen
Jouw managementsysteem volledig laten beheren
Het is zover: je managementsysteem staat. En nu? Het managementsysteem heeft onderhoud nodig. Maar jij hebt het al druk genoeg...
Lees meerOnderhoudstrajecten
Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...
Lees meerIntensieve begeleiding
Je gaat aan de slag om een managementsysteem, dat voldoet aan de laatste eisen van een bepaalde ISO norm, op...
Lees meerCoachingtraject
Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...
Lees meerIn 6 stappen naar VCA certificering
Allereerst beslis je welke VCA norm het beste bij de organisatie past. Vervolgens inventariseer je wat er binnen het bedrijf al aanwezig is aan middelen en materialen, ten opzichte van de norm. Zijn de juiste keuringen uitgevoerd, beschikken de operationele medewerkers over de juiste papieren en is er een noodplanaanwezig? Enkele vragen die je kunt gebruiken voor de inventarisatie.
Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van de VCA. Ga je dit zelf opzetten, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Bespreek de behoeftes en wensen van de organisatie en maak een passende keuze.
Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf door in gesprek te gaan met verschillende disciplines, het uitvoeren van werkplekinspecties en zorg ervoor dat de veiligheid binnen de organisatie goed wordt geborgd. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Belangrijk is dat er veiligheidsbewustzijn wordt gecreëerd bij de werknemers.
Daarnaast beoordeel je de kritische leveranciers, analyseer je de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng je de wet- en regelgeving in kaart.
De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.
Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het VCA systeem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en verzameld bewijs zmet betrekking tot de praktische zaken. Denk hierbij aan werkplekinspecties, keuringen en toolboxen. Het is belangrijk dat de objectiviteit bij een interne audit gewaarborgd wordt. Dit kun je doen door iemand de interne audit te laten uitvoeren die niet direct betrokken is bij het opzetten of onderhouden van het systeem. Bekijk hier onze interne audit trainingen om iemand klaar te stomen voor deze taak.
De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen. Samen stel je verbeteracties vast en voer je deze uit.
Er is hard gewerkt om een passend en goed VCA systeem binnen de organisatie op te bouwen. Voordat de externe audit uitgevoerd mag worden moet het systeem minstens drie maanden draaien zodat er voldoende tijd is om de PDCA cyclus te doorlopen. Het VCA Systeem wordt getoetst door een onafhankelijke externe auditor, van een certificerende instantie. Scrol naar beneden en lees welke eisen er worden gesteld bij een externe audit.
Welke eisen stelt de VCA audit?
De audit van VCA certificering kent verschillende eisen. Organisaties moeten aantoonbaar een risico-inventarisatie en -evaluatie hebben uitgevoerd. Daarnaast moeten de middelen en het materiaal wat ingezet wordt tijdens jullie diensten periodiek gekeurd worden.
De documentatie van de eisen worden vastgelegd in het VCA-Handboek. Hierin worden onder andere de veiligheidsprocedures beschreven. Daarnaast eist VCA dat alle operationele werknemers beschikken over het diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA). Alle operationele leidinggevenden moeten over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) beschikken.
Interne audit VCA
Met een interne audit VCA controleer je of het VCA systeem optimaal functioneert en aan alle eisen van de norm wordt voldaan. Bovendien verkrijg je waardevolle inzichten met betrekking tot mogelijke verbeteringen binnen interne procedures en afspraken. Deze inzichten zijn essentieel om de interne processen verder te verfijnen en de veiligheidsprestaties van de organisatie te verbeteren.
Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om te weten welke VCA certificering het beste past bij jouw organisatie.. De VCA norm kent namelijk verschillende niveaus, waaronder VCA*, VCA** en VCA-P. Het verschil zit in het aantal criteria waaraan een organisatie moet voldoen.
Klinkt dit allemaal iets te ingewikkeld? Geen zorgen. Wij staan voor je klaar om je te ondersteunen bij het uitvoeren van deze interne audit VCA en om advies te geven over het voldoen aan de eisen van de VCA norm. Onze expertise en begeleiding zorgen ervoor dat je klaargestoomd wordt voor de externe audit en jouw organisatie veilig en compliant is.
Wil je meer weten over interne audits bij KAM consultants?
Lees hier verder
Wat zijn de grootse voordelen van het behalen van een VCA certificaat?
Steeds vaker horen we dat opdrachtgevers VCA certificering eisen, voordat ze de samenwerking aangaan. Dit vindt vooral plaats als de werkzaamheden een verhoogd risico hebben. Ben je in het bezit van een VCA certificaat, dan is de kans op samenwerkingen met externe partijen groter en stijgt hiermee het aantal opdrachtgevers en daarmee omzet.
VCA certificering heeft meer voordelen dan alleen de eis vanuit een opdrachtgever. Door concreet bezig te zijn met veiligheid binnen het bedrijf zorg je ervoor dat alle medewerkers veiligheid en alles wat hierbij komt kijken serieus nemen. De professionaliseringsslag die je als bedrijf maakt zorgt ervoor dat je bedrijf naar een hoger niveau getild wordt en daarom meer waard is.
Is VCA verplicht?
Nee, VCA is niet verplicht. Hoewel VCA niet wettelijk verplicht is, blijft veiligheid een belangrijk thema binnen elke organisatie. Het verstrekken van instructies over belangrijke risico’s binnen de organisatie is een must. Een VCA certificering kan hierbij van grote waarde zijn.
Opdrachtgevers hechten steeds meer waarde aan veiligheid en risicobeheersing, vooral bij werkzaamheden met verhoogde risico’s. Het is dan ook geen verrassing dat steeds vaker een VCA certificaat wordt geëist voordat er een samenwerking wordt aangegaan. Het bezit van een VCA certificaat vergroot dus niet alleen de veiligheid binnen de organisatie, maar ook de kans op samenwerkingen met externe partijen.
Kortom, hoewel VCA niet verplicht is, vormt het een waardevol instrument om de veiligheid te waarborgen, de risico’s te minimaliseren en deuren te openen naar nieuwe zakelijke kansen. Een bewuste keuze voor VCA kan zowel intern als extern een grote positieve impact hebben op de organisatie.
Welke investering moet ik doen om VCA certificering te behalen?
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de investering in een VCA certificaat. De grootte van de organisatie, de complexiteit van de processen en de keuze voor het VCA niveau hebben invloed op de prijs. Daarnaast bieden wij verschillende vormen van ondersteuning aan. Je kan er voor kiezen om alles uit handen te geven of ons een coachende rol te laten vervullen. Wil je dat wij alles uit handen nemen? Dan documenteren wij alle eisen en vragen die vanuit de het VCA niveau worden gesteld in het handboek. Kies je voor een coaching traject? Dan ga je zelf aan de slag met het opstellen van de documentatie, maar ontvang je wel onze kennis, formats en templates. Daarnaast controleren wij het VCA-Handboek en voorzien wij jullie van handige en praktische tips.
Interessante artikelen
Volledig beheer: “De verwachting is zeker waargemaakt”
“Ons managementsysteem loopt steeds meer gestroomlijnd” ACON BV, gevestigd in...
Lees meerDe VCA Toolbox: Waar moet het aan voldoen?
Welke eisen stelt de VCA Norm aan Toolboxen? Er zijn...
Lees meerDe nieuwe VCA norm; de belangrijkste wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe VCA norm 2017/6.0 Naast...
Lees meerPersoonlijk advies?
Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.