VCA certificering

Uitleg, eisen en voordelen van een VCA certificering

Een VCA certificering biedt veel voordelen. VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en is nationaal het meest ingezette managementsysteem voor veilig werken.

We zien dat steeds meer opdrachtgevers vragen om een VCA certificering voordat ze een samenwerking aan gaan. Wil jij die grote opdrachten binnenhalen en je medewerkers de hoogst mogelijke veiligheid op de werkvloer garanderen? Dan is het VCA certificaat een perfect middel.

Wij begeleiden je in 6 stappen naar jouw VCA certificering.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

VCA certificering in het kort

Met een VCA certificering toon je aan dat jij als organisatie er alles aan doet om je medewerkers zo veilig en gezond mogelijk te laten werken. Je voldoet aan wettelijke verplichtingen vanuit de arbowet en vermindert arbeidsongevallen.

Certificatieniveaus VCA certificering

Het VCA certificaat kent drie verschillende certificatieniveaus:

 • VCA* (1 ster): Dit is de basiscertificering en richt zich op veilig werken op de werkvloer. Als onderaannemer heb je hier vaak genoeg aan.
 • VCA** (twee sterren): Dit niveau is vaak een vereiste wanneer je werkt als hoofdaannemer.
 • VC Petrochemie VCA Petrochemie is hetzelfde als VCA**, maar richt zich specifiek op bedrijven die (in)direct te maken hebben met de petrochemisch industrie.

In de VCA norm is vastgelegd welke onderdelen per niveau verplicht zijn. Jij kiest zelf voor welk niveau je wil certificeren. Houd er rekening mee dat opdrachtgevers als eis kunnen hebben op welk niveau jij je VCA certificering moet hebben.

Weet je niet welk certificatieniveau het beste bij jouw organisatie past? Wij geven je vrijblijvend advies.

VCA certificaat | KAM Consultants

Wij helpen bij het behalen van jouw VCA certificering

Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer
Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer

In 6 stappen naar VCA certificering

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst beslis je welke VCA norm het beste bij de organisatie past. Vervolgens inventariseer je wat er binnen het bedrijf al aanwezig is aan middelen en materialen, ten opzichte van de norm. Zijn de juiste keuringen uitgevoerd, beschikken de operationele medewerkers over de juiste papieren en is er een noodplanaanwezig? Enkele vragen die je kunt gebruiken voor de inventarisatie.

Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van de VCA. Ga je dit zelf opzetten, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Bespreek de behoeftes en wensen van de organisatie en maak een passende keuze.

Stap 2 | Opzet documentatie

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf door in gesprek te gaan met verschillende disciplines, het uitvoeren van werkplekinspecties en zorg ervoor dat de veiligheid binnen de organisatie goed wordt geborgd. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Belangrijk is dat er veiligheidsbewustzijn wordt gecreëerd bij de werknemers.

 

Daarnaast beoordeel je de kritische leveranciers, analyseer je de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng je de wet- en regelgeving in kaart.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Interne audit

Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het VCA systeem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en verzameld bewijs met betrekking tot de praktische zaken. Denk hierbij aan werkplekinspecties, keuringen en toolboxen. Het is belangrijk dat de objectiviteit bij een interne audit gewaarborgd wordt. Dit kun je doen door iemand de interne audit te laten uitvoeren die niet direct betrokken is bij het opzetten of onderhouden van het systeem. Bekijk hier onze interne audit trainingen om iemand klaar te stomen voor deze taak.

Stap 5 | Directiebeoordeling

De directiebeoordeling is niet alleen een verplicht onderdeel van de norm, ook wordt er gekeken wat de directie vindt van de effectiviteit van het managementsysteem. Werp een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen. Samen stel je verbeteracties vast en voer je deze uit.

Stap 6 | Externe audit

Er is hard gewerkt om een passend en goed VCA systeem binnen de organisatie op te bouwen. Voordat de externe audit uitgevoerd mag worden moet het systeem minstens drie maanden draaien zodat er voldoende tijd is om de PDCA cyclus te doorlopen. Het VCA Systeem wordt getoetst door een onafhankelijke externe auditor, van een certificerende instantie. Scrol naar beneden en lees welke eisen er worden gesteld bij een externe audit.

Interne VCA audit

Met een interne VCA audit controleer je of het VCA systeem optimaal functioneert en of je voldoet aan alle eisen van de VCA norm. Daarnaast krijg je waardevolle inzichten tot mogelijke verbeteringen binnen de interne procedures, processen en afspraken. Die inzichten zijn essentieel! Ga met de inzichten aan de slag om je processen te optimaliseren en zo de veiligheidsprestaties van de organisatie te verbeteren.

De interne VCA audit mag je zelf uitvoeren, maar kun je ook uitbesteden. Lees hier meer over de interne audits laten uitvoeren door KAM Consultants.

VCA audit | Voldoe aan de eisen van een VCA audit

Voldoe aan de externe VCA audit eisen

Wanneer je een externe VCA audit hebt, moet je voldoen aan verschillende eisen. We lichten er een aantal toe.

 • Organisaties moeten (aantoonbaar) een risico-inventarisatie en -evaluatie uitvoeren.
 • De ingezette middelen en materialen in de organisatie moeten periodiek gekeurd worden. Ook dit ligt aantoonbaar vastgelegd.
 • In het VCA-handboek, met onder andere de beschreven veiligheidsprocedures, leg je de documentatie van de VCA eisen vast.
 • Alle operationele werknemers beschikken over het diploma Basisveiligheid VCA (B-VCA).
 • Alle operationele leidinggeven beschikken over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA).

Heb jij binnenkort een externe VCA audit en heb je begeleiding nodig?

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag!

De grootste voordelen van een VCA certificering

Wij horen steeds vaker dat opdrachtgevers een VCA certificering eisen, voordat ze een samenwerking willen aangaan. Je komt er als aannemersbedrijf dus niet meer om heen. Een VCA certificering is een must!

Een aantal voordelen die een VCA certificering met zich meebrengt:

 • Grotere kans op samenwerkingen met externe partijen
 • Meer kans om die grote opdrachten binnen te slepen bij de opdrachtgevers die een VCA certificaat eisen
 • Je medewerkers werken in een veilige werkomgeving
 • Positief effect op je imago: je neemt de veiligheid van je medewerkers serieus
 • Minder bedrijfsongevallen
 • Je bent proactief bezig met kansen
 • Sprake van risicobeheersing in je organisatie
 • Professionaliseringsslag van je bedrijf

Genoeg voordelen dus, ga vandaag nog aan de slag met je VCA certificering.

Kosten van een VCA certificaat

De kosten van een VCA certificaat bestaan uit twee onderdelen: implementatie en de externe audit. Wat de daadwerkelijke kosten zullen zijn voor jouw organisatie hangt af van: de grootte van je organisatie, de complexiteit van de processen, de keuze van het certificatieniveau. Maar ook welke mate van begeleiding je nodig hebt om de norm te implementeren heeft invloed. Kies je ervoor om alles uit handen te geven of wil je liever gecoacht worden tijdens het implementatietraject?

Behaal je VCA certificering met een 100% succesgarantie

Wil jij je VCA certificering behalen? Wij bieden begeleiding! Door gebruik te maken van een coachingstraject of intensieve begeleiding kom je niet voor onverwachte uitdagingen te staan. Wij garanderen een 100% slagingsgarantie.

Benieuwd naar de specifieke kosten voor een VCA certificering voor jouw organisatie?

Waarom kiezen voor KAM Consultants?

Wij zijn KAM Consultants en maken de wereld van certificeringen makkelijker, leuker én een stuk minder stoffig. Wij zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent: gegarandeerd gecertificeerd voor een vaste prijs. Wij zijn een vlot, efficiënt & dynamisch team, net als onze trajecten: jouw organisatie kan namelijk binnen twee weken starten met het project.

Wij hebben een leuke en kundige groep collega’s, met specialisaties in heel veel branches en normen. Daardoor bieden we maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jullie behoeften. Of je nu zelfredzaam wilt worden door coaching en training, of je volledig ontzorgd wilt worden bij het beheer van je certificeringen – wij staan voor je klaar. En voor degenen die al chagrijnig worden bij het horen van ‘ISO’ of welke certificering dan ook, hebben we een boodschap: bel of mail ons. Wij zorgen ervoor dat het proces soepel verloopt en werkelijk waarde toevoegt aan je bedrijf.

Veelgestelde vragen VCA certificering

Wat betekent VCA?

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers en is nationaal het meest ingezette managementsysteem voor veilig werken.

Wat is een VCA certificering?

Je ontvangt een VCA certificaat als je tijdens een onafhankelijke externe audit aantoont dat je voldoet aan de eisen die de VCA norm stelt. Met een VCA certificaat toon je aan dat jij als organisatie er alles aan doet om je medewerkers zo veilig en gezond mogelijk te laten werken. Je voldoet aan wettelijke verplichtingen vanuit de arbowet en vermindert arbeidsongevallen.

Is VCA verplicht?

VCA is niet verplicht. Wel vormt het een waardevol instrument om de veiligheid en gezondheid van je medewerkers te waarborgen, risico’s te minimaliseren en deuren naar nieuwe zakelijke kansen te openen.

Hoe lang is een VCA certificering geldig?

Een VCA certificering is 3 jaar geldig. Dan dient er weer een her-audit uitgevoerd te worden. 

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)