ISO 15224 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

ISO 15244 garandeert dat je als bedrijf in de zorgbranche de hoogste kwaliteit op het gebied van risicomanagement en cliëntveiligheid bewerkstelligt.

Je krijgt met ISO 15224 het voordeel dat de norm specifiek branchegericht is, waardoor de inhoud makkelijk te beheersen en onderhouden is. Het certificaat voor deze internationale norm kun je aan doorverwijzers over de hele wereld tonen en men weet direct dat je aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Je beschikt met ISO 15224 over een certificaat dat je, wereldwijd, klanten oplevert.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 15224?

ISO 15224 is een kwaliteitsnorm, speciaal ingericht op zorg en welzijn. De norm wordt vooral gebruikt om risicomanagement en cliëntveiligheid in de zorgbranche te beschermen. Zorginstellingen worden gemotiveerd om voor de invulling van de ISO 15224 zelf na te denken over de belangrijke onderdelen binnen het kwaliteitsproces. Hierdoor is er meer ruimte om het kwaliteitsmanagementsysteem passend voor de organisatie in te vullen, zonder overbodig veel papierwerk. Een efficiënte manier van implementeren is ons niet vreemd, lees daarom snel verder hoe je hiermee kunt beginnen.

ISO-15224-zorg-en-welzijn

Hoe wij kunnen helpen​

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar ISO 15224 certificering

Stap 1 | Inventarisatie

Allereerst ga je inventariseren wat jullie al doen conform de eisen van de norm. Als dit in kaart is gebracht kan je eenvoudig een plan maken voor het implementeren van ISO 15224. Ga je zelf het voortouw nemen, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Er zijn verschillende mogelijkheden dus kies de optie die het beste bij de organisatie past.

Stap 2 | Opzet documentatie

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf, door in gesprek te gaan met verschillende disciplines die betrekking hebben op de onderdelen binnen ISO 15224. Zo kun je bijvoorbeeld het onderdeel wat over personeel gaat eenvoudig bij de HR afdeling neerleggen. Bespreek samen met de directie de doelstellingen waar het komend jaar aan gewerkt wordt.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Interne audit

Een verplicht onderdeel van de norm is het uitvoeren van een Interne Audit. Tijdens de interne audit toets je het kwaliteitssysteem op conformiteit en behandel je alle normonderdelen die worden geëist. Zorg dat de objectiviteit gewaarborgd wordt bij een interne audit. Dit doe je door iemand de interne audit uit te laten voeren die niet direct betrokken is geweest bij het opzetten van het systeem.

Stap 5 | Directiebeoordeling

Het uitvoeren van de directiebeoordeling is een verplicht onderdeel van de ISO 15224 norm. De directie bekijkt het kwaliteitssysteem en geeft een mening over de effectiviteit van het systeem. Er wordt een kritische blik geworpen op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortgekomen.

Stap 6 | Externe audit

Er is hard gewerkt aan het kwaliteitssysteem en jullie zijn klaar voor de externe audit. Het kwaliteitssysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Scrol naar beneden om te zien welke eisen zij stellen tijdens een ISO 15224 audit!

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

Welke eisen stelt de ISO 152224 audit?

Om het ISO 15224 certificaat te behalen, dien je aantoonbaar aan een aantal eisen te voldaan. De documentatie wordt vastgelegd in het kwaliteitshandboek, maar zo’n handboek is niet verplicht vanuit de norm. Het geeft echter wel een goed overzicht van hoe je de eisen hebt vormgegeven. Belangrijk is dat de invulling van de norm op de organisatie wordt afgestemd. Zo verloopt de implementatie van de ISO 15224 soepel. Jullie als organisatie moeten namelijk daadwerkelijk met het managementsysteem aan de slag om continue verbetering te bewerkstelligen. Zorg dat dit gedocumenteerd wordt, want dan is het bewijs van het gebruik van het systeem aantoonbaar voor de auditor.

Bestaat de organisatie uit meerdere locaties en gebouwen? Dan moeten deze allemaal bezocht worden door de externe auditor. Een audit kan dus meerdere dagen duren. De externe auditor stuurt de planning van de audit naar de organisatie. Voorafgaand aan de audit wordt de planning besproken en verder uitgelegd door de auditor.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 55001 certificaat?

Een van de voordelen van ISO 15224, is dat deze norm specifiek gericht is op de sector zorg en welzijn. Het managementsysteem is daardoor makkelijker te beheersen en onderhouden, omdat het precies is afgestemd op de branche en de uitdagingen die daarbij komen kijken. ISO 15224 is een internationale norm, waardoor de norm ook geïmplementeerd kan worden voor instellingen die in het buitland zijn gevestigd. Door een ISO 15224 certificaat te behalen toon je aan te voldoen aan de kwaliteitseisen die gesteld worden door gemeentes, zorgkantoren of hoofdaannemers. Je caseload laten groeien? Begin dan bij de basis en behaal een ISO 15224 certificaat.

Welke investering moet ik doen om een ISO 15224 te behalen?

De investering in de ISO 15224 certificering is afhankelijk van verschillende aspecten. De grootte van de organisatie, de risico’s binnen de zorgbranche en de wensen en behoeftes van de organisatie spelen hierbij een grote rol. Je kunt er voor kiezen dat wij alles voor jullie uit handen nemen en de volledige documentatie verzorgen die wordt geëist vanuit de norm. Een andere optie is dat je zelf aan de slag gaat met de documentatie en wij jou en de organisatie begeleiden in het proces. Alle benodigdheden, kennis en tips krijg je hierbij van ons.

Interessante artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)