ISO 45001 | Hulp bij certificering

Uitleg & eisen

Gaat het om Arbo Management, dan is ISO 45001 de internationale norm. Laat je personeel altijd zo goed en veilig mogelijk werken op basis van deze norm omdat je aantoont verder te kijken dan alleen inventariseren en waarborgen van veiligheid. Je laat zien dat je gevaarlijke situaties voorkómt.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je iedereen op de werkvloer de hoogste mate van veiligheid biedt. Een belangrijke zaak en een gegeven dat motiveert en stimuleert. De norm wordt per bedrijf op maat ingevuld en zal zo geen enkel veiligheidsaspect over het hoofd zien, een ultieme garantie dus.

Word bewust van de eisen binnen deze norm en laat je, in 6 stappen, richting je certificaat begeleiden.

Geen uitgebreide documentatie

Geen onnodig uitgebreide documentatie
 

icons kam_investeren

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen
 

icons kam_Data

Binnen twee weken starten met het project

icons kam_kennis en vaardifgheden

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 45001?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 45001 is de internationale norm op het gebied van Arbo Management. Ben je in het bezit van dit certificaat, dan ben je continu bezig om jouw personeel zo goed en veilig mogelijk te laten werken. ISO 45001 kijkt verder dan alleen het inventariseren en waarborgen van de veiligheid op de werkvloer. Daarmee is deze norm een waardevolle toevoeging op het ARBO- en Veiligheidssysteem en een goede aanvulling op het VCA certificaat. Andere voordelen van de ISO 45001 leggen we later uit.

De structuur van ISO 45001 is vergelijkbaar met een ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en/of ISO 14001 (Milieumanagement) certificaat omdat het opgebouwd is met dezelfde High Level Structure, waardoor het integreren van de normen in combinatie met elkaar eenvoudig mogelijk is. Tegenwoordig kiezen bedrijven steeds vaker om in één keer een KAM Managementsysteem (Kwaliteit, Arbo en Milieu) op te zetten. Ook kiezen bedrijven voor de nieuw ontwikkelde KAM Safety App, de app waarmee veel rondom veiligheid met één druk op de knop geregeld wordt.

KAM-consultants-norm-ISO45001-a

Hoe bereid je jouw organisatie voor op de ISO 45001 certificering?

Je bent verplicht om of je wil graag een ISO 45001 certificaat behalen. Maar waar moet je beginnen? In onderstaand stappenplan leggen wij jou eenvoudig uit hoe jij en de organisatie zich goed kunnen voorbereiden op een ISO 45001 certificering.

In 6 stappen naar certificatie

Allereerst ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen het bedrijf dat voldoet aan de aspecten van de ISO 45001 norm. Wat is het huidige arbobeleid binnen het bedrijf en hoe wordt dit geborgd? Enkele vragen die centraal staan bij de inventarisatie en voorbereiding. Als dit in kaart is gebracht, kun je een plan maken voor het implementeren van ISO 45001. Je kunt het systeem zelf implementeren, trainingen volgen of een externe partij inschakelen. Bekijk welke wensen en behoeftes er zijn binnen de organisatie en maak je keuze!

Een belangrijk aspect van de ISO 45001 norm, is dat de consultatie en participatie inzichtelijk in kaart wordt gebracht. Ga in gesprek met verschillende afdelingen van de organisatie. Met deze informatie kunnen jullie vorm geven aan de vereiste documentatie van de ISO 45001 norm. Naast de verplichte documentatie wordt er een compliance check uitgevoerd op de wet- en regelgeving met betrekking tot de Arbo eisen. Dit betekent dat je moet weten welke Arboregels voor het bedrijf van toepassing zijn en hoe dit geborgd wordt.

Verder ga je in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Daarnaast beoordeel je de kritische leveranciers, analyseer je de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng je de wet- en regelgeving in kaart.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Een interne audit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het managementsysteem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en een deel van de processen binnen de organisatie. Bij een interne audit is het belangrijk dat de objectiviteit gewaarborgd wordt.

Naast het afnemen van een Interne Audit, is ook een directiebeoordeling verplicht voor de ISO 45001. Tijdens de beoordeling wordt er onder andere naar de effectiviteit van het managementsysteem gekeken. Jullie werpen een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit voortkomen.

Er is hard gewerkt om een managementsysteem op te zetten dat daadwerkelijk bijdraagt aan het leveren van een veilige werkomgeving. Het managementsysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeren instantie. Benieuwd welke eisen men stelt bij een ISO 45001 audit? Dit bespreken we onderstaande alinea.

KAM-consultants-norm-ISO45001-b

Meer weten over ISO 45001?

Welke eisen stelt een ISO 45001 Audit?

Een van de vereiste van de ISO 45001 norm is de specifieke compliance check. Naast fysieke veiligheid, is ook de psychologische factor een belangrijk onderdeel van de norm. Een voorbeeld is een fijne werkomgeving, waar niet wordt gepest. Mocht dit wel gebeuren, is het belangrijk dat een werknemer bij iemand terecht kan. Een andere eis van de ISO 45001 is dat er een Compliance Check met betrekking tot de Wet- en Regelgeving van Arbo wordt uitgevoerd. Inzichtelijk wordt er in kaart gebracht aan welke Wet- en Regelgeving de organisatie moet voldoen en zorg je ervoor dat dit geborgd wordt. Bij de ISO 45001 staat de werknemer centraal en daarom is de input van de werknemers belangrijk. Per afdeling moet er consultatie en participatie worden toegepast.

Bestaat je bedrijf uit meerdere locaties? Deze moeten allemaal bezocht worden door de auditor. De audit kan dus meerdere dagen duren.

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 45001 certificaat?

Het opzetten van een Arbo managementsysteem volgens ISO 45001 geeft een duidelijke structuur weer, die invloed heeft op de gehele organisatie. Belangrijk is om de gehele organisatie bij het implementeren van de norm te betrekken en het op maat te maken van je eigen organisatie in te richten. Iedere bedrijfssituaties, personeelsleden en werkomgevingen verschillen per organisatie. Zonder een maatwerksysteem, komen niet alle aspecten van de organisatie tot de orde.

Daarnaast voldoet het bedrijf aan de volledige Arbo wet- en regelgeving en staat veiligheid zowel fysiek en psychosociaal voorop.

ISO 45001 Arbowetgeving en RI&E

Welke investering moet ik doen om een ISO 45001 te behalen?

Niet ieder bedrijf dat zich bezig houdt met Arbo- en veiligheidsmanagement is hetzelfde en de investering verschilt per organisatie. Hoeveel werknemers zijn er, hoeveel locaties en wil je meerdere normen tegelijk implementeren? Naast de grootte van een bedrijf speelt de complexiteit van de processen een belangrijke rol in de prijsbepaling.

De investering in een ISO 45001 certificaat hangt af van jouw wensen en behoeftes. Je kunt er voor kiezen om alles uit handen te geven aan een adviseur of wij vervullen een coachende rol. We begeleiden het proces en voorzien jullie van praktische en handige tips.

Kan ik een kennismakingsgesprek bij jullie aanvragen?

Wij brengen graag een vrijblijvend bezoek voor een kennismakingsgesprek. Op deze manier krijgen wij een eerste indruk van de organisatie en bieden een goede en passende prijs aan. Een van onze consultants komt langs op de locatie voor een gesprek. Tijdens de introductie vertellen jullie meer over ons als adviesbureau en bespreken we jullie wensen en behoeftes. Vervolgens vertellen wij wat we voor jullie kunnen betekenen en hoe wij te werk gaan. Na het gesprek maken wij een op maat gemaakte offerte.

Tijdens het kennismakingsgesprek kijken we samen naar de eisen van de norm. Moet je nog van voor af aan beginnen? Geen probleem, dan nemen we dit mee in ons advies. Heb je een bestaand managementsysteem of ben je al begonnen met de opzet? Dan doen wij een nulmeting om jullie te helpen bij een optimaal proces.

Over-KAM-Consultants-bedrijfspand

Klaar om jouw ISO 45001 certificering te behalen?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Via onderstaand formulier krijg jij direct persoonlijk advies.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het hoe en waarom van de Veiligheidsladder

De nieuwe VCA norm; de belangrijkste wijzigingen

Safety Culture Ladder trede 2