Ontdek tijdens ons webinar ‘Consultatie en participatie verbeteren binnen je organisatie’ op vrijdag 31 mei om 11.00 uur hoe je een betrokken sfeer creëert en het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie kan vergroten.  Schrijf je gratis in >>>

ISO 45001 | Arbomanagement

Uitleg en eisen ISO 45001

ISO 45001 is de internationaal erkende norm voor arbomanagement. Op basis van de norm laat jij jouw personeel altijd zo goed en veilig mogelijk werken. Behaal jij jouw ISO 45001 certificering? Dan toon je aan dat je niet alleen de veiligheid inventariseert en waarborgt, maar ook dat je gevaarlijke situaties voorkomt en dat je continu bezig bent met het verbeteren van de veiligheid op de werkvloer.

KAM Consultants begeleidt bij het behalen van jouw ISO 45001 certificering. Weten hoe?

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

ISO 45001 betekenis in het kort

ISO 45001 is de meest bekende en internationaal erkende norm op het gebied van arbomanagement. Ben je in het bezit van het ISO 45001 certificaat, dan ben je continu bezig om jouw personeel zo goed en veilig mogelijk te laten werken. De norm is een waardevolle toevoeging aan het ARBO- en Veiligheidssysteem en een goede aanvulling op het VCA certificaat. Andere voordelen van de ISO 45001 leggen we later uit. Het voornaamste doel van de norm is het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving door organisaties te helpen bij het identificeren en beheersen van gezondheids- en veiligheidsrisico’s op de werkplek. 

De structuur van ISO 45001 is vergelijkbaar met een ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en/of ISO 14001 (milieumanagement) certificaat omdat het opgebouwd is met dezelfde High Level Structure. Door dezelfde structuur is het integreren van deze normen in combinatie met elkaar eenvoudig. Tegenwoordig kiezen bedrijven steeds vaker om in één keer een KAM managementsysteem (Kwaliteit, Arbo en Milieu) op te zetten. Wil je advies over het implementeren van meerdere normen tegelijk?

Begeleiding van KAM Consultants

Bij KAM Consultants begrijpen we het belang van ISO 45001 voor jouw bedrijf. Wij bieden begeleiding en ondersteuning bij elke stap naar certificering, met een focus op continue verbetering en het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving. 

ISO 45001 certificering | Begeleiding en onderhoud ISO certificeringen | KAM Consultants

Wij helpen bij het behalen van jouw ISO 45001 certificering​

Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer
Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer

In 6 stappen naar jouw ISO45001 certificering

Je bent verplicht vanuit bijvoorbeeld een aanbesteding om een ISO 45001 certificaat te behalen, of je wilt graag jouw ISO 45001 certificaat behalen: waar begin je?! We hebben een eenvoudig stappenplan opgesteld, waarin we je uitleggen hoe jij jouw organisatie voorbereidt op een ISO45001 certificering.

Stap 1 | Inventarisatie

Je start met de inventarisatie: wat is er al in ons bedrijf dat voldoet aan de aspecten van ISO45001? Wat is ons huidige arbobeleid en hoe borgen wij dit, zijn enkele vragen die centraal staan bij de inventarisatie en voorbereiding. Is alles in kaart gebracht? Dan kun je met de uitkomst aan de slag met het maken van een plan voor de implementatie van ISO 45001. Je kunt het systeem zelf implementeren of begeleiding van een externe partij inschakelen. Bekijk welke wensen en behoeften er zijn binnen jouw organisatie en maak de keuze.

Stap 2 | Opzet documentatie

Een van de belangrijkere aspecten binnen de ISO 45001 norm is dat de consultatie en participatie inzichtelijk in kaart wordt gebracht. Hiervoor ga je in gesprek met verschillende afdelingen van je organisatie. Je vergaart informatie en met deze informatie geef je vorm aan de vereiste documentatie van ISO 45001. Naast de verplichte documentatie voer je ook een compliance check uit op de wet- en regelgeving met betrekking tot de geldende arbo eisen. Concreet betekent dit dat je moet weten welke arbo eisen er gelden voor jouw organisatie en hoe je deze eisen borgt.

Ook ga je in gesprek met de directie en vorm je samen de doelstellingen voor het komende jaar waar, door het gehele bedrijf, aan gewerkt moet worden. Je beoordeelt de kritische leveranciers, analyseert de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en brengt de wet- en regelgeving in kaart.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Stap 4 | Uitvoeren van de interne audit

Een verplicht onderdeel van de ISO 45001 norm is een interne audit. Hiermee toets je het managementsysteem op conformiteit. Een interne audit bestaat uit alle normonderdelen en een deel van de processen binnen de organisatie. Bij een interne audit is het belangrijk dat de objectiviteit gewaarborgd wordt.

Stap 5 | Directiebeoordeling

Ook het uitvoeren van een directiebeoordeling is een verplichting vanuit de ISO 45001 norm. Tijdens deze beoordeling beoordeelt de directie de effectiviteit van het managementsysteem. Jullie werpen een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en bepalen de acties die hieruit voortkomen.

Stap 6 | Externe audit

De laatste stap voor het binnenhalen van de ISO45001 certificering: de externe audit. Een onafhankelijke externe auditor van een certificerende instantie beoordeelt of het managementsysteem bijdrage levert aan een veilige werkomgeving en of het voldoet aan alle eisen die de norm stelt. Heeft de audit een positieve uitkomst? Dan behaal jij jouw ISO45001 certificering.

Meer weten over deze stappen?

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag.

Voldoe aan de ISO 45001 eisen

Een van de vereisten van de ISO 45001 norm is de specifieke compliance check. Naast fysieke veiligheid, is ook de psychologische factor een belangrijk onderdeel van de norm. Een voorbeeld is een fijne werkomgeving, waar niet wordt gepest. Mocht dit wel gebeuren, is het belangrijk dat een werknemer bij iemand terecht kan.

Een andere eis van de ISO 45001 is dat er een Compliance Check met betrekking tot de wet- en regelgeving van arbo wordt uitgevoerd. Je brengt in kaart aan welke wet- en regelgeving de organisatie moet voldoen en je zorgt ervoor dat dit geborgd wordt. Bij de ISO 45001 staat de werknemer centraal en daarom is de input van de werknemers belangrijk. Per afdeling moet er consultatie en participatie worden toegepast.

Bestaat je bedrijf uit meerdere locaties? Deze moeten allemaal bezocht worden door de externe auditor. De externe audit kan dus meerdere dagen duren.

Voordelen van een ISO 45001 certificering

Het opzetten van een Arbo-managementsysteem volgens ISO 45001 geeft een duidelijke structuur, die invloed heeft op de gehele organisatie. Belangrijk is om de gehele organisatie bij het implementeren van de norm te betrekken en het op maat te maken van je eigen organisatie in te richten. Iedere bedrijfssituatie, personeelsleden en werkomgevingen verschillen per organisatie. Zonder een maatwerksysteem komen niet alle aspecten van de organisatie tot de orde. Daarnaast voldoet het bedrijf aan de volledige Arbo wet- en regelgeving en staat veiligheid zowel fysiek als psychosociaal voorop.

Wil jij van deze voordelen profiteren? Wij denken met je mee hoe jij de ISO 45001 norm het beste kunt implementeren.

ISO 45001 certificering behalen bij KAM Consultants

Dit kost een ISO 45001 certificering

Bij de kosten van een ISO 45001 certificering moet je rekening houden met twee factoren: de kosten voor de implementatie van de norm en de kosten voor de externe audit door een certificerende instantie. Met name de implementatiekosten zijn sterk afhankelijk van jouw organisatie (grootte, aantal locaties, aantal FTE) en op welke manier je de ISO45001 norm gaat implementeren:

  • Je hebt zelf voldoende kennis en tijd en gaat zelf aan de slag met de implementatie
  • Je hebt coaching nodig van een specialist om de implementatie te kunnen doen.
  • Intern is te weinig kennis en/of tijd en je geeft het gehele implementatietraject uit handen.

Kies je voor een van de laatste twee opties? Dan zijn wij jouw ISO 45001 implementatie partner. Benieuwd naar de specifieke kosten voor jouw organisatie?

Veelgestelde vragen ISO 45001

Wat is ISO 45001?

ISO 45001 is de meest bekende en internationaal erkende norm op het gebied van arbomanagement.

Is ISO 45001 verplicht?

Nee, ISO 45001 is niet verplicht. Wel kan het zijn dat een ISO 45001 certificering wordt geëist vanuit klanten of als onderdeel van een aanbesteding.

Waarom ISO 45001?

Ben je in het bezit van een ISO 45001 certificering, dan laat je zien continu bezig te zijn om jouw personeel zo goed en veilig mogelijk te laten werken en voldoe je aan de volledige Arbo wet- en regelgeving.

Interessante ISO 45001 artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Interessante ISO 45001 artikelen

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)