Deadline trede 3 Safety Culture Ladder uitgesteld

De Safety Culture Ladder (SCL) trede 3 is een prestatieniveau dat een organisatie op de Safety Culture Ladder kan bereiken. In relatie tot niveau 3 van de SCL zijn organisaties verantwoordelijk voor veilig werken. De oorspronkelijke deadline voor het behalen van deze trede was 2024, maar deze is nu een jaar uitgesteld. De 3e trede van de SCL zal dus vanaf 1 januari 2025 als eis gelden bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Door het verschuiven van de deadline willen ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) bedrijven meer zekerheid geven over de ingangsdatum van trede 3.

Waarom is dit besluit genomen?

Deze verandering komt vanwege een wijziging in de SCL-methodiek die zorgt dat een certificaat of statement niet één, maar drie jaar geldig is, met een hercontrole in jaar twee en jaar drie. Dat is van invloed op de inspanningen over meerdere jaren.

Bedrijven staan voor een lastige afweging. Onzekerheid over de datum van de stap naar trede 3 binnen ViA maakt dat nog complexer. Daarom is het besluit daarover vervroegd en is als datum 1 januari 2025 bepaald. Deze datum sluit beter aan op het ritme van de SCL.

Wie per 1 januari 2022 het bewijs voor trede 2 al had kan dit tot het eind van de geldigheidsduur inzetten voor ViA en tegen die tijd de stap naar trede 3 zetten. Had je het bewijs op trede 2 na 1 januari 2022 of moet je deze nog halen, dan kan dat bewijs vanaf 1 januari 2025 niet meer ingezet worden bij ViA.

Wat betekent dit voor jou?

In eerste instantie zal dit de indruk geven dat er nog genoeg tijd is om dit te implementeren. En dat klopt, maar let op: de stap van trede 2 naar trede 3 heeft tijd nodig. Sterker nog; gesteld wordt door experts dat doorgroeien naar trede 4 of zelfs 5 een cultuurverandering van 5 tot 7 jaar met zich mee kan brengen. Onderschat daarom de stap van trede 2 naar trede 3 niet! Het karakter van de organisatie maakt hierin steeds meer de switch van reactief naar proactief gedrag.

Wil je meer lezen over trede 3 van de Safety Culture Ladder? Download hieronder onze brochure.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer weten over de Safety Culture Ladder?

Wil jij meer weten over de Safety Culture Ladder? Op onze normpagina gaan we dieper op de SCL in.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email