Het belang van informatiebeveiliging

Het belang van goede informatiebeveiliging werd in de afgelopen weken weer eens pijnlijk duidelijk. Een zekere mevrouw met een best belangrijke opdracht moest inderhaast haar organisatie verlaten na een positieve corona-test. Tot zover begrijpelijk. Echter, de mevrouw vergat – in haar haast? – het papiertje met daarop belangrijke, nog niet voor publicatie bestemde, informatie in een mapje te doen of überhaupt om te draaien waardoor veel gevoelige informatie op straat kwam te liggen. Tot overmaat van ramp ook nog voor het oog van de gehele Nederlandse pers waardoor de gevoelige informatie in no-time via social media onze huiskamers binnen zeilde.  

Gevalletje oeps? 
Dit ongelukkige voorval, met vérstrekkende gevolgen, toont aan dat gedegen informatiebeveiliging verder gaat dan de AVG en privacy. Het niet goed beveiligen van informatie kan een hele organisatie ontwrichten, compleet onderuithalen. We hebben het allemaal kunnen volgen op tv de afgelopen dagen… En het is zó makkelijk te voorkomen (niet alleen maar door een mapje te kopen om je documenten uit het zicht te houden).  

ISO 27001 
ISO 27001 is de internationaal geaccepteerde norm voor informatiebeveiliging. De norm richt zich op het opzetten van een informatiebeveiligingsmanagementsysteem waarbij de focus ligt op goede beveiliging van informatie binnen je organisatie. De norm bevat verschillende aspecten waar een bedrijf aan moet voldoen voor het certificaat binnen is. Denk bijvoorbeeld aan het management, organisatorisch (wie is waarvoor verantwoordelijk) en personeel (huisregels, hoe om te gaan met fouten, fraude en misbruik) maar ook fysiek (wie sluit als laatste af? Zijn alle ramen dicht?).  

Voordelen 
ISO 27001 certificering brengt vele voordelen met zich mee. Een aantal voordelen zijn:  

  • Je toont aan een professionele organisatie te zijn die informatiebeveiliging hoog op de agenda heeft; 
  • Jouw organisatie is met een ISO 27001 certificaat aantrekkelijk voor opdrachten vanuit de overheid; 
  • Je hebt een stap voor op de concurrentie; 
  • Je toont aan dat je er alles aan doet gevoelige informatie effectief te beveiligen.  

Meer weten? 
Wil jij meer weten over ISO 27001 of ben je benieuwd wat de norm voor jou kan betekenen? Zie dan onze normpagina ISO 27001| Informatiebeveiliging

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email