Hoe kunnen bedrijven duurzaam ondernemen?

Meer en meer klanten, leveranciers en opdrachtgevers vragen hoe jouw organisatie haar footprint vermindert. Want duurzaamheid is, geheel terecht, een hot topic in onze samenleving. Je kunt er als ondernemer niet omheen dat duurzaam ondernemen in je bedrijfsvoering geïmplementeerd dient te worden. Maar hoe dat je dat? Waar begin je? Er zijn veel verschillende mogelijkheden, in dit artikel helpen we je op weg door de normopties die er zijn om duurzaam te ondernemen op een rijtje te zetten.

Wat is duurzaam ondernemen?

Laten we bij het begin beginnen, want we horen en lezen de term heel vaak, maar wat betekent duurzaam ondernemen precies? Feitelijk betekent het dat je rekening houdt met de impact die jouw bedrijf heeft op het milieu en dat je continu bezig bent om het milieu zo min mogelijk te belasten. Je brengt de zogeheten 3 P’s (people, planet, profit) goed in balans. Door duurzaamheid in je hele bedrijfsvoering door te voeren verbeter je continu jouw milieuprestaties en verklein je jouw footprint.  

Waarom wil je als bedrijf duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen brengt een hoop voordelen met zich mee. Het heeft niet alleen een positief effect op je imago, maar werkt ook kosten besparend. Een aantal veel gehoorde redenen voor duuzaam ondernemen: 

  • Potentiële klanten vinden het steeds belangrijker en duurzaamheid wordt steeds vaker meegenomen tijdens de afwegingen in hun aankoopproces; 
  • Een streepje voor op de concurrentie die nog niet bezig is met duurzaam ondernemen; 
  • Duurzaam ondernemen wordt steeds vaker zelfs als harde eis gesteld door opdrachtgevers; 
  • Het heeft een positief effect op samenwerkingen;  
  • Het zorgt voor een positieve (groene) imagoboost; 
  • Intern draagvlak: medewerkers vinden het fijn om hun steentje bij te dragen aan het milieu;
  • De druk vanuit onze samenleving waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt; 
  • Kostenbesparend, bijvoorbeeld door minder energie te verbruiken. 

Redenen genoeg om vandaag nog te starten met duurzaam ondernemen. Maar waar begin je? Welke manier past bij jouw bedrijf? Lees verder voor de verschillende normen en keurmerken die jou hierbij kunnen helpen.

ISO 14001: milieumanagement

ISO 14001 is de wereldwijd erkende norm waar het gaat over milieumanagement. Aan de hand van ISO 14001 implementeer je een milieumanagementsysteem in je organisatie, waarmee je voldoet aan de eisen van de norm. Een paar voorbeelden van eisen die deze norm stelt zijn: 

  • Vaststellen van milieubeleid; 
  • Vaststellen van milieudoelstellingen; 
  • Compliance aan geldende wet- en regelgeving;
  • Continue verbetering van het beschermen van het milieu; 
  • Beheersing van milieurisico’s als gevolg van activiteiten van de organisatie. 

Wanneer je het managementsysteem geïmplementeerd hebt en aan de eisen van de norm voldoet is het tijd voor een externe audit. Rond je deze audit succesvol af? Dan ontvang je een ISO 14001 certificaat. 

Wil jij aan de slag met ISO 14001? Dan is het downloaden van onze handige ISO 14001 checklist een goed begin. In deze checklist zie je direct welke stappen je nog moet zetten voor een succesvolle ISO 14001 audit. Je download de checklist gemakkelijk door het formulier op deze pagina in te vullen.

MVO prestatieladder: maatschappelijk verantwoord ondernemen

De MVO prestatieladder bestaat uit vijf verschillende niveaus, ook wel treden genoemd. Certificatie vindt plaats op een bepaalde trede. Hoe hoger de trede waar je je op certificeert hoe hoger de mate van aantoonbaarheid van maatschappelijk ondernemen. De MVO prestatieladder is gebaseerd op 7 MVO kernthema’s en 33 indicatoren waar je tijdens een externe audit op beoordeeld wordt. Voorbeelden van deze kernthema’s en indicatoren: 

  • Kernthema: Goed werkgeverschap
    Indicator: De organisatie draagt zorg voor het welzijn van haar werknemers door het zeker stellen van de werkgelegenheid en het nakomen van de contractuele verplichtingen ten aanzien van de werknemers.
  • Kernthema: Mensenrechten
    Indicator: De organisatie draagt er zorg voor dat kinderarbeid wordt tegengegaan. 
  • Kernthema: Circulaire economie en klimaatverandering
    Indicator: De organisatie maakt haar energiegebruik inzichtelijk en neemt maatregelen om energieverbruik te beperken en gebruik te maken van energie afkomstig uit duurzame energiebronnen.   

Tijdens een externe audit wordt beoordeeld op welke trede jouw organisatie zich bevindt, hiervoor ontvang je jouw certificaat. Op niveau 1 en 2 is jouw certificaat één jaar geldig, en op niveau 3, 4 en 5 is jouw certificaat drie jaar geldig.

CO2-prestatieladder: reduceren van CO2 uitstoot

De CO2 prestatieladder is een instrument om CO2 uitstoot te reduceren. Het initiatief is ontwikkeld door ProRail, en wordt ondertussen omarmt door veel grote spelers in de markt. Ook de CO2 prestatieladder werkt met treden, vijf om precies te zijn:   

  • Trede 1 t/m 3 zijn gericht op de CO2 uitstoot en -reductie van je eigen bedrijf. 
  • Trede 4 en 5 zijn gericht op de eigen organisatie én het realiseren van CO2 reductie in de keten (stakeholders). 

Een groot voordeel van een CO2-prestatieladder certificaat is dat je bij veel aanbestedingen een fictieve korting (gunningvoordeel) ontvangt. Hoe hoger de trede van certificatie hoe hoger jouw fictieve voordeel. Ook het gunningvoordeel is een initiatief van ProRail

Ook bij de CO2 prestatieladder wordt je tijdens een externe audit beoordeeld op welke trede jouw organisatie zich bevindt. Voor de trede waar je je op bevindt, ontvang jij jouw certificaat.

ISO 50001: energiemanagement

ISO 50001 is de internationale norm voor energiemanagement. Door het implementeren van een energiemanagementsysteem binnen jouw organisatie maak je efficiënt en beheerst gebruik van energie. Ook geef je aandacht aan de continue verbetering op het gebruik van energie.  

ISO 14001 behandelt ook kort het onderwerp ‘energieverbruik’. ISO 50001 is een verdieping op energieverbruik. De eisen die ISO 50001 stelt aan energieverbruik zijn daardoor ook specifieker. De eisen die gesteld worden zijn onder te verdelen in 6 thema’s: 

  • Directie verantwoordelijkheid; 
  • Energiebeleid; 
  • Energieplanning; 
  • Implementatie en uitvoering; 
  • Controle; 
  • Directiebeoordeling. 

Wanneer je ISO 50001 implementeert binnen jouw organisatie, voldoe je aan deze eisen en leg je dat vast in je energiemanagementsysteem. Meer informatie over het certificatieschema? Neem contact met ons op.

FSC certificaat: houtindustrie

Ben jij werkzaam in de houtindustrie? Dan is het FSC certificaat een must voor jouw bedrijf. Het certificaat toont aan dat je het gebruikte hout bewerkt volgens de norm. Hierdoor laat je zien dat jouw hout uit goed beheerde bossen komt en dat alle stadia op de meest verantwoorde manier worden doorlopen.  

Een eis van veel opdrachtgevers is dat hout op een verantwoorde manier gewonnen en bewerkt wordt. Het FSC label, wat je mag gebruiken wanneer je FSC gecertificeerd bent, laat zien dat jij milieubewust bezig bent.  

De organisatie wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Wanneer de audit succesvol wordt afgerond en de organisatie voldoet aan de gestelde eisen, ontvangt de organisatie haar FSC certificaat.

PEFC keurmerk: duurzaam bosbeheer

Het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer is het PEFC keurmerk. Het doel van het keurmerk is om alle bossen over de hele wereld op duurzame wijze te beheren. Met een PEFC certificaat toon je aan dat de grondstoffen die verwerkt zijn in jouw producten afkomstig zijn uit een bos dat wordt beheerd volgens de eisen van de norm. 

Alle eisen van de norm geïmplementeerd? Dan is het tijd voor een externe audit. Rond je deze audit succesvol af? Dan ontvang jij jouw PEFC keurmerk.

Klaar om te starten met duurzaam ondernemen?

Zoals je ziet zijn er veel mogelijkheden. Het ligt volledig aan jouw bedrijf, producten, wensen en doelstellingen welke norm het beste bij jou past. Een combinatie van normen is hierbij ook een mogelijkheid. Wil je meer weten over een norm, wil je graag dat wij met je meekijken om te bepalen welke norm het beste bij jouw bedrijf past? Of wil je hulp bij de implementatie van een norm? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.  

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email