Informatieplicht energiebesparing bedrijven volgens het RVO

Verbruikt jouw bedrijf meer dan 50.000 kWh aan elektriciteit of 25.000 m3 gas per jaar? Dan heb je informatieplicht en moet je je sinds 1 juli 2019 registreren bij het E-loket van de overheid. Er was al een energiebesparingsplicht voor Wet Milieubeheer Inrichtingen, waarna de informatieplicht is ingevoerd. Voor bedrijven met meer dan 250 fte (40 uur werkende personen) of een jaarlijkse omzet van 50 miljoen euro of meer, geldt een vierjaarlijkse energieauditplicht elke (EED).

Energiebesparing en informatieplicht voor mij?

Deze informatieplicht is in het leven geroepen omdat de overheid de duurzaamheid nooit heeft kunnen monitoren. Er is nu een online tool waarop bedrijven deze gegevens kunnen invullen, waardoor de overheid deze nu makkelijk kan bijhouden.

Niet zeker of je hier bij hoort? Een versimpelde uitleg van een Wm-inrichting is dat als er binnen jouw organisatie of instelling bedrijfsmatig activiteiten plaatsvinden, die door mensen worden uitgevoerd, en minstens één van deze activiteiten van toepassing is in het besluit omgevingsrecht (BOR) met nadelige gevolgen voor het milieu, dan word je gezien als Wm-inrichting. Kijk met deze check of je bedrijf onder de Wm-inrichting valt of niet.

Informatieplicht energiebesparende maatregelen

Voor de besparingsplicht geldt dat er maatregelen moeten worden genomen omtrent energiebesparing en duurzaamheid. Bij de informatieplicht moet je per Wm-inrichting aangeven welke maatregelen jij wel en niet hebt genomen om energie te besparen. Deze verplichting komt elke 4 jaar terug. De regel is dat alle kosten voor de genomen maatregelen binnen 5 jaar weer terugverdiend kunnen worden aan de hand van besparingen die erdoor volgen. Het gaat dus om duurzame maatregelen.

Hoe doorloop je dit proces?

Welke maatregelen zijn hiervoor beschikbaar? Hoe doorloop ik deze informatieplicht? Wat zijn de gevolgen als ik me er niet aan houd? Dat zijn belangrijke vragen. Gelukkig heeft de overheid voor 19 verschillende branches al een Erkende Maatregelenlijst (EML) opgesteld. Als je deze maatregelen voor je branche invoert, zou je al kunnen voldoen aan de gewijzigde energiebesparing regels. De maatregelen zijn getoetst aan de eisen van het activiteitenbesluit en de milieuwet.

Informatieplicht energiebesparende maatregelen in een handig stappenplan

Voor de informatieverplichting staat er een stappenplan online dat je kunt volgen om te zien of je aan deze plicht moet voldoen, hoe je het doorloopt en welke opties er voor je aanwezig zijn. Heb je nog geen maatregelen doorgevoerd? Dan kun je een boete van 1.000 euro per week per maatregel krijgen. Het is dus zeer belangrijk om te weten of je hier aan moet voldoen of niet.

Hulpmiddelen en vrijstelling

Het is een hele opgave om dit te doorlopen, zelfs met voorbeelden en maatregels. Het kan zelfs zo zijn dat je branche er niet bij staat of de maatregelen niet bij jou van toepassing zijn. Hoe kun je dan verder? Je zou alternatieve maatregelen kunnen nemen, maar deze moeten gecontroleerd worden door de overheidsinstanties op efficiëntie.

ISO 50001 en de CO2 Prestatieladder

Gelukkig zijn ISO 50001 en de CO2 prestatieladder aanwezig. Bedrijven die deze al geïmplementeerd hebben, zullen minder tijd en moeite nodig hebben om aan de plichten te voldoen. Het houden aan deze richtlijnen maakt de informatieplicht en het implementeren van de maatregelen eenvoudiger. Deze systemen zijn ontworpen voor energiemanagement, duurzaamheid en actieve CO2-reductie en zorgen ervoor dat je alle energiezaken overzichtelijk hebt.

Wanneer heb je geen verplichting tot energieaudit?

Wanneer je een CO2 prestatieladdercertificaat hebt op niveau 3 of het ISO 50001 certificaat hebt, heb je geen EED verplichting tot energieaudit meer. Volgens deze richtlijnen voldoe je dan al aan de eisen voor de specifieke energiewet en heb je vrijstelling van de audit.

Met de CO2 prestatieladder niveau 3 voldoe je automatisch aan de Wet Milieubeheer. De milieueisen en -wetten worden ook steeds strenger. Er zijn doelstellingen om bedrijven hun verbruik met 49% te laten verminderen tot aan 2023. Een CO2-prestatieladder en ISO-energiemanagement geven je hierbij een voordeel.

Mocht je vragen hebben, laat het ons weten. Wij staan je graag te woord.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email