ISO 27001 audit

De ISO 27001 audit maakt een groot deel uit van het certificeringsproces. De audit omvat een interne en externe beoordeling van het managementsysteem. Tijdens de ISO 27001 audit wordt de organisatie beoordeeld op de eisen van de ISO 27001 norm met als uitgangspunt: continue verbetering. In deze tijd, waarin cyberaanvallen en datalekken steeds vaker voorkomen, speelt de ISO 27001 audit een grote rol bij het waarborgen van een effectieve informatiebeveiliging. In dit artikel lees je meer over de interne en externe audit ISO 27001 en de voordelen die een ISO 27001 certificering met zich meebrengt.

Voorbereiding op een ISO 27001 audit

Om tot een succesvolle ISO 27001 audit te komen, is een goede voorbereiding erg belangrijk. Dit geldt zowel voor de interne audit als de externe audit.  Door je goed voor te bereiden krijg je een duidelijk overzicht van het implementatieproces. Dit stelt je in staat om tekortkomingen op tijd te identificeren en de juiste maatregelen te nemen.

De interne audit is een uitgebreide voorbereiding om verbeterpunten op te sporen en aan te pakken. Dit verhoogt niet alleen de kans op een succesvolle externe audit, maar helpt ook om de organisatie zich beter voor te bereiden op vragen van de auditors.

Interne audit ISO 27001

Zoals je nu weet, is de interne audit een kritische evaluatie van het ISMS (information security management system) om verbeterpunten op te sporen en de effectiviteit van het managementsysteem te testen. De interne audit wordt uitgevoerd door onafhankelijke interne auditors die niet betrokken zijn bij het proces. Zo krijg je een zo nauwkeurig mogelijke beoordeling van het systeem en weet je welke voorbereidingen je moet treffen voor de externe audit.

Heb je hulp nodig bij het afnemen van een interne audit ISO 27001? KAM Consultants kan je hierbij helpen. Bekijk de mogelijkheden op onze ISO 27001 normpagina.

Externe audit ISO 27001

De externe audit ISO 27001 wordt uitgevoerd door een onafhankelijke certificeringsinstantie (CI). Net als bij de interne audit beoordelen zij of de organisatie voldoet aan de eisen van de norm. De auditor beoordeelt de documentatie, implementatie en effectiviteit van het managementsysteem. Als de audit succesvol is afgerond en de organisatie voldoet aan alle eisen, dan ontvangen zij het ISO 27001 certificaat.

Voordelen ISO 27001 certificering

Een ISO 27001 certificering brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Hieronder leggen we ze verder aan je uit:

 1. Een verhoogd vertrouwen van klanten en partners:
  Organisaties die ISO 27001 gecertificeerd zijn, tonen aan zich in te zetten voor informatiebeveiliging en gegevensbescherming. Dit schept vertrouwen bij klanten, aangezien er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan.
 1. Concurrentievoordeel:
  Met een ISO 27001 certificaat onderscheidt je je ten opzichte van de concurrent. Steeds meer organisaties eisen een certificering voordat ze een samenwerking aangaan. Ook bij aanbestedingen is wordt ISO 27001 steeds vaker geëist.
 1. Voldoen aan de wetgeving:
  Met een ISO 27001 certificaat bewijst een organisatie dat ze voldoen aan de internationale norm van informatiebeveiliging. Dit wekt vertrouwen op bij klanten en organisaties.
 1. Minder kans op risico’s:
  Door de ISO 27001 certificering weet je welke risico’s er spelen en welke maatregelen je moet nemen als een risico’s zich voordoet. Hierdoor minimaliseer je de kans op gegevenslekken en beveiligingsincidenten.
 1. Verbeterde imago:
  Je bent als organisatie continu bezig met het verbeteren en optimaliseren van je processen op basis van de Plan-Do-Check-Act cyclus. Hierdoor loop je minder risico en ben je een uitstekende keus voor de klant of andere organisaties.

Maak je klaar voor de ISO 27001 audit met onze checklist

Heb jij hulp nodig bij de interne audit? Of wil je meer informatie ontvangen over ISO 27001? Neem dan gerust contact met ons op of bekijk onze normpagina voor meer informatie over ISO 27001.

Liever zelf aan de slag? Vul onderstaand formulier in en ontvang onze ISO 27001 checklist. Met deze checklist kun je precies zien wat je nog moet doen om klaar te zijn voor de ISO 27001 audit.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Deel dit bericht

  Facebook
  Twitter
  LinkedIn
  Email