ISO 9001 checklist

ISO 9001 is de internationale norm op het gebied van kwaliteitsmanagement. Organisaties die in het bezit zijn van een ISO 9001 certificering tonen aan dat hun processen voldoen aan de norm en zetten zich voortdurend in voor continue verbetering. Dit met als doel: het blijven voldoen aan de behoeften, wensen en eisen van je klanten. Met onze ISO 9001 checklist zie je in één oogopslag aan welke eisen je al voldoet en wat nog moet gebeuren. 

Wat is een ISO 9001 checklist?

Onze ISO 9001 checklist is een tool die organisaties helpt bij het implementeren van de ISO 9001 norm. De checklist bevat een overzicht van alle belangrijke stappen en vereisten die een organisatie moet nemen om tot een succesvolle audit ISO 9001 te komen. Dit helpt jouw organisatie om processen te verbeteren en je goed voor te bereiden op de audit.

Met onze ISO 9001 checklist zie je geen enkel detail over het hoofd en vink je eenvoudig af aan welke aspecten van de norm je al voldoet en waar je nog aan moet werken. Om ISO 9001 te implementeren dien je 5 stappen te ondernemen, hieronder leggen we ze stap voor stap aan je uit.

ISO 9001 implementeren in 5 stappen:

Stap 1: inventarisatie

De eerste stap van het proces is het maken van een evaluatie van jouw bestaande bedrijfsprocessen. Het is belangrijk om te weten wat je al hebt en aan welke punten je nog moet werken. Dit vormt een goede basis om je kwaliteitsmanagementsysteem verder te ontwikkelen en de volgende stap te zetten richting een succesvolle ISO 9001 implementatie.

Stap 2: opstellen van procedures en de documentatie

Een gestructureerde aanpak is bij de implementatie van ISO 9001 van groot belang. In deze stap ga je in gesprek met de verschillende lagen binnen je organisatie om zoveel mogelijk informatie vergaren. Aan de hand van deze informatie creëer je een contextanalyse en identificeer je de risico’s en kansen. Samen met de directie bespreek je de doelen waaraan het komende jaar gewerkt gaat worden. Daarnaast beoordeel je kritische leveranciers, analyseer je de behoeftes en verwachtingen van stakeholders en breng je de wet- en regelgeving in kaart.

Stap 3: uitvoeren interne audit

Voordat de externe audit wordt uitgevoerd, is het belangrijk dat er een interne audit plaatsvindt. Dit is een verplicht onderdeel van de ISO 9001 implementatie. Tijdens de interne audit beoordeelt de auditor de processen binnen jouw organisatie en de manier van werken. Met onze ISO 9001 checklist vink je eenvoudig af aan welke aspecten je al voldoet en weet je waar je nog aan moet werken.

Stap 4: uitvoeren directiebeoordeling

Een belangrijke factor binnen kwaliteitsbeheer is leiderschap. Tijdens de directiebeoordeling evalueert de directie de effectiviteit van het kwaliteitsmanagementsysteem en identificeert verbeterpunten. De directiebeoordeling dient als een middel om te zorgen dat bedrijfsaspecten goed op elkaar zijn afgestemd en dat de voortgang wordt bewaakt.

Stap 5: externe audit

De laatste stap voor het behalen van je ISO 9001 certificaat is de externe audit. Tijdens de externe audit beoordelen onafhankelijke auditors het managementsysteem waar jullie zo hard voor hebben gewerkt. Als je de audit succesvol hebt afgerond, ontvang je jouw ISO 9001 certificering. 

Deze 5 stappen bestaan uit verschillende acties die ondernomen moeten worden. In onze checklist gaan we dieper in op de stappen en de bijbehorende acties.

Download onze ISO 9001 checklist

Wil jij de volgende stap zetten naar een succesvolle ISO 9001 certificering? Download onze checklist en weet precies wat jij nog moet doen om tot certificering te komen. Heb je vragen over de checklist of over de ISO 9001 certificering? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ISO 9001 checklist | KAM Consultants

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.