ISO 9001 voor kleine bedrijven

ISO 9001 voor kleine bedrijven: steeds vaker komen organisaties ermee in aanraking. Zelf zal wellicht niet zo snel worden gekozen om het certificatietraject in te gaan, maar opdrachtgevers kunnen het wel eisen, en dit gebeurt dan ook steeds vaker. Vooral overheden stellen een ISO 9001 certificaat als harde eis voordat een bedrijf kans maakt op opdrachtgunning.

Waarom eisen opdrachtgevers ISO 9001?

Opdrachtgevers eisen de aanwezigheid van een ISO 9001 managementsysteem omdat het bedrijf hiermee aantoont bezig te zijn met continue verbetering. In feite is ieder bedrijf dit wel want stilstand is namelijk achteruitgang. ISO 9001 staat erom bekend dat het bedrijven een methodiek geeft om continue verbetering mogelijk te maken. Bedrijven die investeren in het ISO 9001 certificaat laten zien dat ze dit serieus nemen en hiermee bezig willen zijn. De opdrachtgever heeft tevens het voordeel dat de certificatie-instelling jaarlijks door een audit vaststelt of de organisatie nog wel aan de normeisen voldoet.

Wil je weten hoe ver je staat in het ISO 9001 certificeringsproces? Doe onze gratis GAP analyse.

Bestaat er een aparte versie: ISO 9001 voor kleine bedrijven?

De ISO 9001 norm is op een dusdanige wijze ingericht dat een aparte norm niet benodigd is. Het is namelijk niet nodig om ieder element uit de norm vast te leggen. Sommige elementen binnen ISO 9001 zijn voor kleine bedrijven niet of nauwelijks van toepassing. Hier wordt dan ook soepel naar gekeken. De norm is zo ingericht dat het bedrijf de kwaliteit moet kunnen beheersen. Kleine bedrijven zijn qua beheersing een stuk eenvoudiger. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om ieder proces vast te leggen in een procedure of instructie.

Over KAM Consultants

KAM Consultants heeft veel ervaring in het inrichten en implementeren van ISO 9001 binnen kleine organisaties en binnen ZZP-bedrijven. Daarnaast begeleiden wij het traject van ISO 9001 certificering. Dankzij onze ervaring kunnen wij dit op een praktische manier oplossen waardoor de impact op het bedrijf beperkt blijft. Ook kan KAM-Consultants jou ondersteunen in het onderhouden van het managementsysteem. Meer informatie? Neem contact op, we helpen je graag verder.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email