Draisma Bouw: “Een kwaliteitsmanagementsysteem dat écht voor ons werkt”Draisma Bouw, gevestigd te Apeldoorn, is een bouwbedrijf gespecialiseerd in nieuwbouwprojecten en renovatie en restauratie van historische en monumentale gebouwen. De organisatie zocht de ondersteuning van KAM Consultants omdat zij de behoefte voelden hun kwaliteitsmanagementsysteem meer voor hun te laten werken. Adjunct-directeur Kees van Buuren vertelt waarom Draisma Bouw voor KAM Consultants koos en hoe de samenwerking gaat.

Waarom KAM Consultants?

Draisma Bouw koos begin 2021 voor uitbesteden van het volledig beheer van hun managementsysteem omdat er binnen de organisatie geen ruimte voor was, terwijl er wel behoefte was om het kwaliteitssysteem meer voor de organisatie te laten werken. Vanuit de intrinsieke motivatie van het bedrijf om meer de nadruk te leggen op verduurzaming, kwaliteit en continuïteit, was het voor de directie logisch te besluiten om ervoor te zorgen dat het managementsysteem niet enkel het certificaat aan de muur was, maar een daadwerkelijk instrument om de organisatie vooruit te helpen. Van Buuren: “Dat kunnen we niet alleen, we hebben echt een adviseur nodig die ons hierin begeleidt. Daarnaast wilden we graag in zee met een fris en jong team die het aandurft om ons bij het handje te nemen en ons door de systemen te loodsen. Zo is de keuze op KAM Consultants gevallen.”

Communicatie is key

Van Buuren vertelt verder: “Wij wilden met name dat het hele ISO systeem breder in de organisatie zou landen en communicatie was een van de belangrijke aspecten om dat voor elkaar te krijgen. Ik herinner me dat in een van de offertes die wij van KAM Consultants kregen, communicatie een belangrijke rol heeft gespeeld, KAM Consultants gaf aan ook die discipline in huis te hebben. Dus je kunt wel zeggen dat het communiceren over en laten leven van het managementsysteem ook een belangrijke reden is waarom de keuze op KAM Consultants is gevallen.”

De verwachting van Draisma Bouw

De verwachtingen van Draisma Bouw waren duidelijk: een systeem met toegevoegde waarde in plaats van alleen een certificaat aan de muur. Van Buuren: “Het moet een eenduidig systeem zijn wat in de organisatie herkend wordt. Deze verwachting is zeker waargemaakt, maar het is een proces wat nog steeds loopt en continu in ontwikkeling is. Natuurlijk wil je bij iedere audit dat papiertje weer halen, dat moet gewoon in orde zijn. Maar wij wilden echt een systeem wat een meerwaarde zou bieden voor onze organisatie om aspecten rondom kwaliteit, veiligheid en milieu te borgen.”

Waarom volledig beheer voor Draisma Bouw dé oplossing is

In eerste instantie was volledig beheer niet de insteek, een aantal taken zouden intern opgepakt worden. Toen dit door omstandigheden niet door kon gaan moest de organisatie een manier vinden om dit op te lossen, en viel de keuze op volledig beheer door KAM Consultants. “Achteraf gezien was dit ook de goede keuze, er was zoveel kennis van consultant Pieter nodig voor het onderhouden van ons managementsysteem dat we toch wel twijfels hadden of ons dat gelukt was zonder het volledige beheer” geeft Van Buuren aan.

Vorig jaar nog is in de organisatie het ERB (Erkend Restauratie Bouwbedrijf) systeem  geïntegreerd in het huidige managementsysteem, een integratie waar zeer specifieke kennis voor vereist is. Van Buuren: “Pieter schakelde direct met andere consultants om de juiste expertise in handen te krijgen. Daarom ook is het volledig beheer traject zo handig, omdat je makkelijk kunt schakelen tussen diverse expertises!”

De ervaring van Draisma Bouw

Van Buuren: “Het is heel prettig dat we door het volledig beheer traject met KAM Consultants meerdere disciplines in huis hebben en ook kunnen schakelen tussen benodigde expertises. Zo kan de een makkelijk terugvallen op de ander. De communicatie verloopt erg goed! Pieter heeft het onder controle, en ons systeem heeft echt een toegevoegde waarde gekregen binnen de organisatie. Iets waar we heel trots op zijn.”

De ervaring van de consultant

Pieter: “Door de nauwe samenwerking met de adjunct-directeur en het interne KAM-team worden concrete stappen gezet op het gebied van veiligheid, kwaliteit en milieu, waardoor KAM door de hele organisatie zichtbaar wordt. Door de coördinatie van het managementsysteem bij ons te leggen zorgt Draisma ervoor dat het wiel niet opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Kennis is altijd gegarandeerd, het systeem wordt op een effectieve en efficiënte manier ingedeeld en verschillende normen makkelijk met elkaar worden gecombineerd. Zónder onnodige documentatie, en mét onderdelen die daadwerkelijk waarde toevoegen voor de strategische richting van de organisatie én de dagelijkse gang van zaken.

Iets voor jou?

Wil jij de KAM zaken in jouw organisatie ook graag uit handen geven, aan een partij met alle benodigde expertise in huis? Neem gerust contact met ons op. Dan bespreken we samen jouw wensen en behoeftes om samen te komen tot een op maat gemaakte oplossing waar jij mee vooruit kunt.

Of download hieronder onze handige volledig beheer brochure!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email