EUDR: Nieuwe EU-wetgeving voor ontbossingsvrije producten

Handelt jouw bedrijf in hout, koffie, cacao, soja, palmolie, rubber en/of afgeleide producten? Dan heeft de nieuwe EU-wetgeving wellicht gevolgen voor jouw bedrijf. Vanaf 29 juni 2023 is de EU Verordening inzake Ontbossingsvrije Producten (EUDR) van kracht, en zal vanaf december 2024 volledig gehandhaafd worden. Hoe bereid je je hier op voor? Wij geven je een overzicht van de wetgeving, de betreffende sectoren én een EUDR-stappenplan om naleving te verzekeren.

Wat houdt de nieuwe wetgeving in?

De nieuwe EU-wetgeving (EUDR) heeft als doel ontbossing en bosdegradatie te bestrijden door de invoer en handel in risicovolle producten te reguleren. De EUDR verplicht bedrijven om te garanderen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing. Dit betekent dat je bedrijf due diligence systemen moeten implementeren om informatie over de herkomst van hun producten te verzamelen, risico’s te evalueren en maatregelen te nemen om deze risico’s te mitigeren.

Deze sectoren moeten actie nemen

De EUDR heeft invloed op een breed scala aan sectoren en bedrijven die betrokken zijn bij de handel in de volgende producten:

Hout en houtproducten

Bedrijven in de bosbouw, meubelindustrie, papier- en pulpsector.

Koffie

Importeurs, branderijen en detailhandelaren.

Cacao

Chocoladefabrikanten, importeurs en verwerkers.

Soja

Voedingsmiddelenproducenten, veevoerfabrikanten.

Palmolie

Voedingsmiddelen-, cosmetica- en biobrandstoffenindustrie.

Rubber

Fabrikanten van banden, rubberproducten, en autofabrikanten.

Runderen

Bedrijven in de veeteelt, vlees- en zuivel sector, rundvee-, agro- en leerindustrie.

Maar ook afgeleide producten van bovenstaand benoemde producten moeten rekening houden met de wijzigingen: Papier, chocolade, leer, biodiesel en andere producten waarin bovenstaande grondstoffen verwerkt zijn.

Bouw een zorgvuldigheidssysteem

Is jouw bedrijf betrokken in de handel van bovenstaande producten? Dan moet je aan de gang met het opzetten en bijhouden van een zorgvuldigheidssysteem.

Dit systeem helpt jouw bedrijf om de benodigde stappen te nemen om ervoor te zorgen dat betreffende producten niet bijdragen aan ontbossing. Door het succesvol implementeren en optimaliseren van jouw zorgvuldigheidssysteem kan jouw bedrijf een zorgvuldigheidsverklaring aantonen. Dit is een document waarin bedrijven verklaren dat zij alle stappen hebben genomen om ervoor te zorgen dat hun producten niet bijdragen aan ontbossing.

Volg ons EUDR-stappenplan en bereid je voor

Om dit te kunnen realiseren, is het creëren en volgen van een stappenplan een must. Volg hieronder ons stappenplan om je tijdig voor te bereiden op deze wetswijziging.

Stap 1: Analyse en planning

  • Inventariseer toeleveringsketens: Ga na waar je grondstoffen vandaan komen en zorg dat je potentiële risico’s op ontbossing identificeert.
  • Ontwikkel een plan: Stel een concreet plan op om aan de EUDR-vereisten te voldoen, inclusief tijdlijnen en verantwoordelijkheden.

Stap 2: Implementatie van due diligence systemen

  • Verzamel informatie: Verzamel gegevens over de herkomst van jullie producten, inclusief het land van productie en de exacte locatie van landbouwgrond.
  • Voer risicobeoordelingen uit: Analyseer de risico’s van ontbossing in jullie toeleveringsketen en documenteer de bevindingen.
  • Mitigatie maatregelen: Maak een plan om de gevonden risico’s te verminderen, zoals het veranderen van leveranciers of het vragen om extra certificeringen. Voer dit plan uit.

Stap 3: Training en capaciteitsopbouw

  • Opleiding medewerkers: Zorg ervoor dat je personeel goed op de hoogte is van de nieuwe wetgeving en de procedures die moeten worden gevolgd. Leid ze op en licht ze voor, denk daarbij vooral aan medewerkers die inkopen.
  • Creëer bewustzijn: Organiseer workshops en trainingssessies om de kennis en vaardigheden van je team te vergroten.

Stap 4: Samenwerking met leveranciers

  • Communiceer eisen: Informeer je leveranciers over de EUDR en due diligence vereiste(n).
  • Onderhandel contracten: kijk kritisch naar de contracten, heronderhandel waar nodig en sluit nieuwe contracten af die naleving van de EUDR garanderen.
  • Bezoek leveranciers: Voer regelmatig inspecties en audits uit om de naleving te verifiëren. Dit kan zowel door interne teams als door externe auditors worden gedaan.
  • Leveranciersselectie: Kies (nieuwe) leveranciers die een bewezen staat van dienst hebben in het naleven van duurzaamheids- en legaliteitsnormen, en verminder de afhankelijkheid van één enkele leverancier of regio door het diversifiëren van de leveranciersbasis.

Stap 5: Certificering en verificatie

  • Gebruik traceerbaarheidssystemen: Implementeer traceerbaarheidssystemen die de herkomst van grondstoffen door de gehele toeleveringsketen kunnen volgen en maak gebruik van technologieën zoals satellietbeelden, blockchain en geospatiale data voor betere traceerbaarheid en verificatie. Vraag je leveranciers naar goede tools hiervoor.  

Stap 6: Monitoring en rapportage

  • Stel rapportagesystemen op: Ontwikkel een systeem voor regelmatige en transparante rapportage over de herkomst en productieprocessen van grondstoffen aan de toezichthoudende autoriteiten.
  • Wees transparant: Communiceer openlijk met klanten en stakeholders over je due diligence inspanningen en naleving van de EUDR.

Conclusie

De nieuwe EU Verordening inzake Ontbossingsvrije Producten brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee voor bedrijven die hout, koffie, rubber en andere risicovolle grondstoffen verhandelen. Door nu stappen te ondernemen om due diligence systemen te implementeren en nauw samen te werken met leveranciers, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de wetgeving, maar ook bijdragen aan de bestrijding van ontbossing en de bescherming van onze planeet. Gebruik daarom dit stappenplan om jouw bedrijf voor te bereiden op de EUDR en zorg ervoor dat je klaar bent voor de volledige handhaving in december 2024.

Optimaliseer bedrijfsprocessen met KAM Consultants

Door dit stappenplan te volgen en je processen aan te passen, voldoe je niet alleen aan de nieuwe regelgeving, maar versterk je ook je bedrijfsreputatie en draag je bij aan een duurzamere wereld.

Heb je hierbij externe hulp nodig? Raadpleeg dan onze betrokken consultants voor de juiste expertise, begeleiding en advies of neem direct contact met ons op via onze contactpagina.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email