NIS2 richtlijn | Cybersecurity
Uitleg & eisen NIS2 richtlijn
Begin 2023 is de implementatietermijn van de NIS2 gestart. Vanaf oktober 2024 is dit Europese wetgeving, Nederland volgt later. De NIS2 heeft als doel om de cybersecurity, en daarmee de digitale en economische positie, verder te verbeteren. Binnen de vastgestelde richtlijn is het toepassingsgebied vergroot. Daarom zijn er nu nieuwe sectoren bijgekomen die moeten voldoen aan de NIS2 wetgeving.
Geen onnodig uitgebreide documentatie
100% succcesgarantie tegen vaste prijzen
Binnen twee weken starten met het project
Brede kennis over normen en branches
NIS2 in het kort
De NIS2 is de opvolger van de NIS, ook wel bekend als NIB, richtlijn uit 2016. NIS staat voor Network en Information Security en kennen we in Nederland als de Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIB). NIS2 is een richtlijn die is opgesteld door de EU en richt zich op het onderwerp cybersecurity. Door het toenemend aantal cyberaanvallen wil het Europees Parlement met de NIS2 het beveiligingsniveau en cyberweerbaarheid versterken. Op dit moment is de Nederlandse overheid bezig om de richtlijnen van de NIS te vertalen naar een nationale wetgeving (NIS2). De verwachting is dat er halverwege 2024 meer helderheid ontstaat omtrent de NIS2 en wat dit voor organisaties betekent.
Het belang van de NIS2 wetgeving
Het naleven van de NIS2 richtlijn is belangrijk voor bedrijven die hun cyberveiligheid serieus nemen. Het biedt een gestandaardiseerd kader om weerbaarheid tegen cyberdreigingen te verhogen en versterkt het vertrouwen van klanten in het vermogen van een bedrijf om gevoelige informatie te beschermen. Voor bedrijven in belangrijke sectoren betekent compliance met NIS2 niet alleen het voldoen aan wettelijke eisen, maar ook een sterke basis voor een concurrentievoordeel in een digitale wereld.
Begeleiding van KAM Consultants
Bij KAM Consultants begrijpen we het belang van de NIS2 richtlijn voor jouw bedrijf. Wij bieden begeleiding en ondersteuning bij elke stap naar certificering, met een focus op continue verbetering.
Belangrijkste wijzigingen in NIS2
In de NIS2 richtlijn zijn de eisen om regels na te leven verder aangescherpt. Ook is het toepassingsgebied van de NIS2 verder uitgebreid en geldt de richtlijn voor nieuwe sectoren. In NIS2 zijn ook een aantal verplichtingen opgenomen, deze zijn als volgt:
- Zorgplicht: het is voor organisaties verplicht om een risicobeoordeling uit te voeren en passende maatregelen te nemen.
- Meldplicht: organisaties zijn bij een geval van een cyberincident verplicht om dit binnen 24 uur te melden.
- Toezicht: Organisaties die onder de NIS2 vallen komen automatisch onder toezicht te staan. Er wordt nagegaan of dat de organisatie bovenstaande verplichtingen ook daadwerkelijk naleeft.
Ben je verplicht om te voldoen aan de NIS2 richtlijn, maar leef je deze niet na? Dan kunnen er sancties worden opgelegd. Zorg er daarom voor dat je tijdig begint met het nemen van de juiste stappen richting NIS2 compliance. Hoe? Daar vertellen we zo meer over.
Voor wie geldt NIS2?
Valt jouw sector onder de eerste NIS-richtlijn? Dan valt jouw organisatie ook onder de NIS2. Ook is het toepassingsgebied verbreed en zijn er extra sectoren toegevoegd, voorbeelden hiervan zijn: de overheid, beheer van ICT-diensten, afvalwater en nog veel meer (bekijk de hele lijst in ons NIS2 artikel). De NIS2 gaat uit van essentiële sectoren en belangrijke sectoren. De eisen zijn voor beide categorieën hetzelfde, maar de mate van toezicht en de sancties verschillen per sector.
De NIS2 is gericht op middelgrote en grote ondernemingen. Je valt onder de NIS2 richtlijn als je: actief bent in een van de essentiële of belangrijke sectoren en je een onderneming bent met tenminste 50 werknemers en een omzet van meer dan 50 miljoen behaald.
Let op! Ketenpartners die niet onder de de essentiële en belangrijke sectoren vallen, maar wel een belangrijke schakel zijn bij het proces van een van deze sectoren, moeten ook voldoen aan NIS2. Hetzelfde geldt voor kleine bedrijven die een belangrijke schakel vormen bij de infrastructuur van het internet.
Voldoen aan NIS2 met de ISO 27001
Organisaties staan vandaag de dag voor steeds grotere uitdagingen op het gebied van cybersecurity en met de NIS2 richtlijn wordt de noodzaak van een informatiebeveiligingssysteem nog groter. Binnen de NIS2 krijgen onderwerpen zoals risicobeheer, incidentenbeheer en crisisrespons meer aandacht, en dat is precies waar ISO 27001 om de hoek komt kijken. ISO 27001 biedt een duidelijk houvast en geeft meer structuur aan de richtlijnen van de NIS2.
Voordelen van compliance
ISO 27001 is de internationale norm voor informatiebeveiliging en heeft als doel: het waarborgen van de vertrouwelijkheid, integriteit en beschikbaarheid van informatie binnen een bedrijf. Ben je ISO 27001 gecertificeerd? Dan profiteer je van de volgende voordelen:
- Verbeterde informatiebeveiliging;
- Verhoogd klantvertrouwen;
- Risicobeheer;
- Competitief voordeel;
- Continue verbetering van processen.
Implementatiestappen NIS2 en ISO 27001
Bij KAM Consultants begrijpen we dat de weg naar NIS2 compliance een zorgvuldig gepland proces vereist, speciaal afgestemd op de unieke behoeften van jouw organisatie. Het startpunt is vaak het vestigen van een solide fundament in informatiebeveiliging, waarvoor de ISO 27001 norm een uitstekende basis biedt.
Beoordeling van jouw huidige informatiebeveiligingsstatus en de identificatie van de scope van NIS2 binnen jouw organisatie.
> Implementatie of optimalisatie van de ISO 27001 norm als basis voor solide informatiebeveiliging en verzekeren dat de kernprincipes van informatiebeveiliging geïntegreerd zijn in jouw bedrijfsvoering.
Uitvoeren van een gedetailleerde risicoanalyse specifiek gericht op de vereisten van NIS2, het identificeren van kwetsbaarheden en het vaststellen van risico beperkende maatregelen.
Opstellen van een gedetailleerd actieplan om aan de NIS2 vereisten te voldoen en prioriteren van acties opstellen gebaseerd op risico’s en vereisten.
Doorvoeren van de benodigde aanpassingen en verbeteringen in systemen, processen en beleid. Ook het trainen van personeel over hun rol in het ondersteunen van NIS2 compliance.
Verifiëren van de effectiviteit van geïmplementeerde maatregelen en het documenteren van alle procedures en bewijzen van compliance voor auditdoeleinden.</
Inrichten van een proces voor continue monitoring en verbetering. Daarnaast voorbereiden op regelmatige interne en externe audits om compliance te waarborgen.
Laat KAM Consultants helpen met NIS2
Moet jij voldoen aan de NIS2 richtlijn en wil je aan de slag gaan met ISO 27001? Onze ISO-specialisten helpen je graag verder! Wil je eerst meer informatie ontvangen over ISO 27001? Bekijk onze ISO 27001 normpagina of neem contact met ons op.
Persoonlijk advies?
Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.