Safety Culture Ladder trede 2

Trede 2 Safety Culture Ladder: ben jij er al mee bezig?

Vanaf januari 2022 dient iedere organisatie in bezit te zijn van ten minste de Safety Culture Ladder trede 2. Ben je hier nog niet mee bezig? De tijd om te twijfelen is op!

Achtergrond
De Safety Culture Ladder is een beoordelingsmethode waarbij veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in een organisatie gemeten wordt. De nadruk ligt hierbij op de veiligheidscultuur. De ladder verdeelt het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag over 5 treden:

  1. Pathologisch: we voldoen in ieder geval aan de wet. Verder is er niemand echt proactief mee bezig. ‘Als we het niet zien is het er niet.’
  2. Reactief: we hebben een ongeval op de werkvloer gehad dus nu gaan we echt wel veranderen! Ad-hoc verandergedrag.
  3. Berekend: we vinden veiligheidsregels belangrijk en ook zijn er systemen aanwezig om de risico’s te beheersen
  4. Proactief: we geven veiligheid een hoge prioriteit en we werken aan problemen die gevonden worden.
  5. Vooruitstrevend: wij hebben veiligheid volledig geïntegreerd in onze organisatie. Iedereen houdt zich eraan.

Januari 2022 haal ik niet…
Wees gerust: je bent niet de enige. De vraag uit de bouwsector is op dit moment gigantisch en auditoren zijn al tot medio 2022 volgeboekt. Maar er gloort licht aan de horizon: de werkgroep Veiligheid in Aanbestedingen (ViA) heeft dit ook gesignaleerd. De ViA heeft vastgelegd dat, als je op 1 januari 2022 niet beschikt over het vereiste bewijsmiddel, een ondertekende offerte van een Certificerende Instelling (met afspraakbevestiging voor audit/toets!) ook volstaat. Je hebt dus even respijt.

Maar wacht niet te lang met de Safety Culture Ladder trede 2
Ga er vandaag nog mee aan de slag! Weet je niet waar je moet beginnen? Zie je door de bomen het bos niet meer? Neem dan contact met ons op. Onze ervaren adviseurs zijn je graag van dienst. 

Safety Culture Ladder trede 3

Vanaf 1 januari 2025 is trede 2 van de Safety Culture Ladder niet meer voldoende en wordt trede 3 verplicht voor bepaalde organisaties. Wil je hier al meer over lezen? Download dan onze brochure hieronder.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email