SCL 2.0: dit is er gewijzigd

De Safety Culture Ladder norm is herzien en een nieuwe versie is bekend gemaakt: SCL 2.0.  In dit artikel lees je meer over waarom de eisen van de norm zijn aangepast, wat precies de wijzigingen zijn en wat dit voor jouw organisatie betekent.

Waarom is de Safety Culture Ladder vernieuwd?

De Safety Culture Ladder norm wordt beheerd door de NEN, en zij evalueren om de zoveel tijd de normen die zij beheren. Zo hebben ze afgelopen jaar ook de Safety Culture Ladder geëvalueerd. Ze beoordelen of de norm nog actueel is, of het meegaat met de tijd en of het aansluit bij de huidige behoeften, eisen en regelgeving.

Belangrijk hierbij was dat de norm niet alleen maar toepasbaar meer is voor de spoorbranche (waar het oorspronkelijk voor ontwikkeld is), maar dat de norm breed ingezet wordt. Dit moet ook volledig terugkomen in de norm. Daarnaast sloot de beoordelingsmethodiek (weging van de norm) niet aan bij de norm. De Safety Culture Ladder draait om cultuur, waarbij de kwantitatieve beoordeling, die normaal gebruikt wordt voor managementsystemen, niet aansluit.

Deze redenen waren belangrijke aspecten voor het vernieuwen van de Safety Culture Ladder.

Wijzigingen in de Safety Culture Ladder 2.0

De norm is dus herzien, maar wat zijn de inhoudelijke veranderingen van de norm? Wij sommen de belangrijkste wijzigingen voor je op:

  1. De indeling van de norm gaat terug van 6 naar 5 thema’s. De 5 thema’s zijn:
    • Beleid en leiderschap
    • Kennis en vaardigheden
    • Primaire en secundaire processen
    • Samenwerken met externen
    • Leren en verbeteren
  2. De beoordeling van de norm is verdeeld in twee categorieën waardoor het beter aansluit bij de norm die gefocust is op cultuur en gedrag en niet op een managementsysteem. De twee categorieën zijn:
    • Randvoorwaarden
    • Bijbehorende gedrag
  3. De eisen per trede zijn volledig gesplitst. Onder iedere trede staan nu duidelijk alle eisen die specifiek voor die trede gelden. De scoringsmethodiek werkt hierdoor ook niet meer cumulatief maar enkel voor de eisen die onder de gewenste trede staan.
  4. Er komt minder nadruk op het continu ontwikkelen op beleid en de maatregelen. In de SCL 2.0 wordt het behoudt van een trede ook beoordeeld als een (positieve) ontwikkeling.
  5. Veiligheid staat centraal in de norm. In de vernieuwde versie krijgt het nog een bredere benadering. Denk hierbij aan: integrale veiligheid, psychosociaal, cybersecurity, welzijn en integriteit, constructieve veiligheid, machineveiligheid en brandveiligheid.

Dit betekent de SCL 2.0 voor jou

Wat de vernieuwde norm voor jouw organisatie betekent, hangt af van de fase van certificeren waarin jij je bevindt. Grote vraag hierbij is: ben je al gecertificeerd op de SCL of ben je nog bezig met de implementatie?

Mijn organisatie is gecertificeerd op de Safety Culture Ladder

Wanneer jouw organisatie al beschikt over de Safety Culture Ladder certificering, maak je gebruik van het overgangsjaar. Het overgangsjaar voor de SCL 2.0 is geheel 2024. Je kunt je in dit jaar her certificeren op de oude, maar ook al op de vernieuwde norm. Belangrijk voor jouw organisatie om te weten is dat vanaf 1 januari 2025 her certificatie alleen nog mogelijk is op SCL 2.0.

"Wacht niet te lang met de voorbereidingen op de nieuwe norm. Zorg dat je helemaal klaar bent voor SCL 2.0 wanneer jouw her certificering plaatsvindt. Zo kom je niet voor onverwachte uitdagingen te staan.”

Mijn organisatie is bezig met de implementatie van de Safety Culture Ladder

Als je bijna klaar bent met de implementatie van de SCL en je externe audit staat in Q1/Q2 van 2024 al gepland, adviseren wij om deze gewoon door te laten gaan. Je hebt je voorbereid op de oude norm, bent hier klaar voor en daar wordt je ook op ge-audit. Na een succesvolle externe audit ontvang jij jouw certificaat. Vanaf dan ga je jouw actieplan op een beheerst tempo implementeren, zodat je bij jouw her certificering helemaal klaar bent voor de SCL 2.0. Belangrijk voor jouw organisatie om te weten is dat vanaf 1 januari 2028 alleen nog SCL 2.0 certificaten gelden.

Ben je net pas begonnen met de implementatie van de Safety Culture Ladder? Dan adviseren wij je direct te richten op SCL 2.0. Certificerende instanties zijn vanaf begin 2024 ook zover om je op de SCL 2.0 te auditen.

Mijn organisatie wil zich certificeren voor de Safety Culture Ladder, maar is nog niet gestart

Dan richt je je bij de start van de implementatie direct op de vernieuwde norm. Wil jij samen met ervaren adviseurs aan de slag voor SCL 2.0? Wij zorgen ervoor dat de implementatie volledig past bij jouw organisatie en dat jij met succes jouw certificering behaald. Lees hier meer over de Safety Culture Ladder norm en onze begeleidingsmogelijkheden.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email