Meer weten over audits in relatie tot de Safety Culture Ladder? We vertellen er alles over in ons HSE Tools webinar. Schrijf je gratis in.

De nieuwe VCA norm; de belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen in de nieuwe VCA norm 2017/6.0

Naast een aantal ISO normen is ook de VCA norm vernieuwd. Wij gaan in op de belangrijkste veranderingen. Alle VCA-gecertificeerde bedrijven zullen uiteindelijk moeten voldoen aan deze norm.

Alle aandacht voor veiligheid

De nieuwe VCA stelt veiligheid nog centraler en heeft minder aandacht voor milieu. De eisen zijn gereduceerd door ze strakker te formuleren. Bovendien zijn ze logischer gestructureerd.

Minder papier, meer praktijk!

Verder is er een betere aansluiting op de dagelijkse veiligheidspraktijk dan voorheen. Er is meer aansluiting bij de dagelijkse werkzaamheden van gecertificeerde bedrijven. De audits zullen praktijkgerichter worden aangepakt.

Meer ruimte voor maatwerk

Alles draait om veiligheid. De nieuwe norm bevat relevante maatregelen die werken voor jouw bedrijf. Er komt meer ruimte voor een maatwerkaanpak van de gedragsaspecten van VCA waarbij meer gekeken wordt vanuit het oogpunt ‘veiligheidsgedrag’ en minder naar de ‘letter van de norm’.

Meer duidelijkheid voor ZZP’ers en ketenpartners

De positie van de ZZP’er wordt in de nieuwe norm duidelijker beschreven. Daarnaast is er meer duidelijkheid voor alle ketenpartners. Hoofdaannemers (vaak VCA** gecertificeerde bedrijven) moeten hun onderaannemers op meer punten toetsen dan nu het geval is. Er komen meer zogenaamde ‘must-vragen’ voor het VCA* certificatieniveau.

Een gelijkwaardig schema voor Nederland en België

De VCA norm is oorspronkelijk ontwikkeld in Nederland, maar wordt ook in België steeds vaker toegepast. De nieuwe VCA norm komt nu met één schema voor beide landen.

VCA 2017/6.0 is nu te bestellen

De nieuwe VCA norm is te bestellen via VCA.
Heb je interesse in de nieuwste VCA norm maar weet je niet hoe nu verder? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Deel dit bericht

KAM Consultants

Meer informatie

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.