Wat is de Veiligheidsladder?
De Veiligheidsladder, nu de Safety Culture Ladder, is een tool waarmee organisaties het veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag kunnen meten en verbeteren. De Veiligheidsladder bestaat uit vijf verschillende treden, die bestaan uit verschillende niveaus. Hoe hoger je je bevindt op de ladder, des te hoger is het niveau van de veiligheidscultuur binnen jouw organisatie.
Achtergrond van de Veiligheidsladder
De Veiligheidsladder is in 2012 ontstaan als een product van ProRail, en werd voornamelijk gebruikt in de spoorsector. Maar door de groeiende populariteit buiten deze sector en het feit dat het steeds vaker internationaal werd ingezet, is op 1 juli 2016 de Veiligheidsladder overgedragen aan NEN. NEN is een organisatie die internationale, Europese en nationale normen beheert en ontwikkelt.
Van Veiligheidsladder naar Safety Culture Ladder
Door het toenemende internationale gebruik van de Veiligheidsladder, is besloten om de naam te veranderen van Veiligheidsladder naar ‘Safety Culture Ladder (SCL).’ Hoewel de norm verder hetzelfde is gebleven, is het nu ook toepasbaar en begrijpelijk voor internationale organisaties.
Voor wie is de Veiligheidsladder?
De Safety Culture Ladder richt zich op verschillende organisaties en sectoren en heeft niet betrekking op een specifieke branche. Het is bedoeld om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren en een proactieve veiligheidscultuur te creëren binnen de organisaties. Enkele voorbeelden hiervan zijn de bouw- en constructiesector en de gezondheidszorg. Zo is in de bouw- en constructiesector nauwkeurigheid en fysieke veiligheid erg belangrijk om het aantal ongevallen en incidenten te verminderen. En in de gezondheidszorg is het belangrijk om een veilige uitvoering van medische procedures, medicijnbeheer en patiëntenzorg te waarborgen.
Voordelen Veiligheidsladder?
Een Safety Culture Ladder certificering brengt verschillende voordelen met zich mee:
- Veiligere werkomgeving: omdat medewerkers proactief omgaan met veiligheid en bewustzijn van de gevaren op de werkvloer creëer je een veiligere werkomgeving.
- Beperkte risico’s: medewerkers zijn betrokken bij processen rondom veiligheid en zijn hier proactief mee bezig. Hierdoor zijn ze bewuster van de gevaren en weten ze hoe ze hier het beste mee om kunnen gaan.
- Sterke communicatie: omdat medewerkers en het management nauw moeten samenwerken om een positieve veiligheidscultuur te creëren, is er meer betrokkenheid tussen beide partijen. Hierdoor ontstaat een cultuur van samenwerking en communicatie.
- Competitief voordeel: Het creëren van een positieve veiligheidscultuur draagt bij aan een positief merkimago en goede reputatie. Dit omdat het bedrijf laat zien zich in te zetten voor het welzijn van de werknemers, wat kan leiden tot een aantrekkelijkere werkgever en competitief voordeel.
Vanaf 1 januari 2025 geldt trede 3 van de Safety Culture Ladder als eis bij Veiligheid in Aanbesteding (ViA). Maar let wel op, het aanpassen van de veiligheidscultuur is niet iets wat je zomaar doet. Daarom is het belangrijk dat je hier op tijd mee begint, zodat je op een rustig tempo de stap kan maken naar trede 3.
Meer weten?
Wil jij meer weten over de Safety Culture Ladder en wat dit voor jou kan betekenen? Bekijk onze Safety Culture Ladder pagina of neem gerust contact met ons op en we helpen je graag verder!