Wat is ISO certificering?

Steeds vaker wordt er gevraagd om een ISO certificaat te overleggen. Om een ISO certificering te behalen moet je voldoen aan de gestelde eisen van een betreffende norm. Het gaat dan vaak om normen zoals ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement, maar soms ook over normen zoals ISO 14001 voor Milieumanagement, ISO 45001 en VCA voor Arbomanagement en ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Maar wat is ISO certificering? En hoe kun je hiermee aan de slag gaan?

De ISO certificering

Met een ISO certificering toon je aan dat je voldoet aan de eisen van de betreffende normen. Deze normen bestaan uit eisen waar jouw organisatie aan moet voldoen. Zo pak je zaken met regelmaat op, je beschrijft hoe er gewerkt wordt en je blijft ook zo werken. Daarnaast is iedere norm gericht op continue verbetering: leren van wat niet goed loopt, bijvoorbeeld door ontvangen klachten. Om te voldoen aan deze normen moet je de nodige dingen in je organisatie inrichten. Dit wordt een managementsysteem genoemd.

Spelregels ISO normen

Bij de meeste certificeringen gaat het om eisen met betrekking tot jouw organisatie, niet direct aan je producten. Zo worden er eisen gesteld over welke processen je moet inrichten. Hier zijn spelregels over opgenomen waar deze minimaal aan zouden moeten voldoen. Normen zijn vrij algemeen geschreven. De kunst is om ze goed op jouw eigen organisatie toe te passen.

 

De audit en de auditor

Een ISO certificering wordt afgegeven door een zogenoemde certificerende instantie. Nadat je jouw managementsysteem hebt opgezet en geïmplementeerd nodig je de certificerende instantie uit om je op de betreffende norm te beoordelen. De auditor van de certificerende instantie komt bij jouw organisatie langs om te beoordelen of je voldoet aan alle vereisten die in de norm staan. Verloopt deze audit succesvol dan krijg je het ISO Certificaat. De auditor komt vervolgens jaarlijks beoordelen of je aan de normeisen blijft voldoen.

Handig ISO e-book

Meer weten over ISO normen? Download hieronder ons handige ISO ebook en kom erachter wat ISO is, wat de voordelen zijn, hoe jij een ISO certificaat kunt halen en nog veel meer.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email