Nieuwe versie SCL komt eraan

De bekendheid van de Safety Culture ladder (SCL), voorheen bekend als de Veiligheidsladder, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Met de SCL kan een organisatie beoordelen in welke mate zij veiligheidsbewust zijn. Er zijn in totaal vijf  treden die behaald kunnen worden. Hoe hoger de trede, hoe meer de organisatie zich bezighoudt met de veiligheid binnen de organisatie. Vanaf januari 2022 is trede 2 voor meerdere organisaties verplicht.

In 2016 heeft NEN de SCL overgenomen van ProRail. NEN gaat regelmatig na of dat een certificatieschema nog actueel is of dat een herziening nodig is. Gekeken naar de ontwikkelingen in de markt heeft NEN bepaald dat een herziening van de SCL noodzakelijk is. Daarom is een nieuwe versie ontwikkeld: SCL 2.0. De verwachting is dat de SCL 2.0 midden 2023 gepubliceerd wordt.

Waarom nieuwe versie SCL?

Door de jaren heen is er veel veranderd, om mee te gaan in deze veranderingen en ontwikkelingen is een nieuwe versie van de SCL noodzakelijk. De volgende zaken hebben geleid tot een nieuwe versie van de SCL:

  • De huidige SCL richt zich voornamelijk op de spoorsector maar heeft tegenwoordig ook steeds meer betrekking op andere sectoren, bijvoorbeeld de bouwsector. Door de vele termen die gericht zijn op de spoorsector is het moeilijk toepasbaar binnen de andere sectoren;
  • De medewerker speelt een belangrijke rol als het gaat om veiligheidsbewustzijn binnen een organisatie. Dit komt in de huidige SCL onvoldoende naar voren;
  • De huidige SCL heeft veel systeemgerichte omschrijvingen, die niet aansluiten bij de meting van de veiligheidscultuur;
  • Er moet meer nadruk liggen op de veiligheidscultuur. Op dit moment is dit niet het geval en ligt er teveel nadruk op de arbeidsveiligheid;
  • De huidige scoringsmethodiek levert onbedoelde effecten op.

Over nieuwe versie SCL

Buiten bovengenoemde zaken die gaan wijzigen, zijn de volgende punten ook aangepast in de nieuwe versie van de SCL.

De 6 bedrijfskarakteristieken zijn vervangen door 5 thema’s

De thema’s zijn als volgt:

  1. Beleid en leiderschap
  2. Kennis en vaardigheden
  3. Primaire en secondaire processen
  4. Samenwerking
  5. Leren en verbeteren

Elk thema bestaat uit de onderdelen ‘organisatie’ en ‘gedrag’, die weer bestaan uit sub onderwerpen.

De manier van verslagleggen gaat ook veranderen. Zo gaan beschrijvingen op een verhalende manier beschreven worden.

De scoringsmethodiek van de SCL is veranderd

De beoordeling gebeurt niet meer op basis van een puntentelling maar op basis van kleuren. De beoordeling gaat uit van 3 kleuren: groen (voldoende) oranje (gedeeltelijk  behaald) en rood (onvoldoende). De onderdelen ‘gedrag’ en ‘organisatie’ worden apart van elkaar beoordeeld.

Bij het onderdeel ‘organisatie’ moeten 4 van de 5 thema’s een voldoende hebben gescoord. Het onderdeel dat geen voldoende heeft gescoord moet ten minste beoordeeld zijn met een oranje score. Bij het onderdeel ‘gedrag’ moeten alle thema’s met een voldoende (groen) zijn beoordeeld.

Het rapporteren van resultaten is veranderd

Omdat de scoringsmethodiek is veranderd en de beoordeling op een andere wijze gaat gebeuren, is besloten om de criteria voor het rapporteren van resultaten aan te passen. Dit moet zorgen voor meer duidelijkheid, zodat er geen fouten ontstaan. Enkele voorbeelden van deze wijzigingen in de criteria zijn: in de rapportage moet duidelijk naar voren komen wat de bevindingen zijn, het is dus een weergave van de werkelijkheid en geen advies, de rapportage mag niet betrekking hebben op één persoon en privé zaken mogen hierin niet worden meegenomen.

Wanneer wordt de SCL 2.0 gepubliceerd?

De ontwikkeling van de nieuwe versie van de SCL (SCL 2.0) heeft een aantal jaar geduurd. Certificerende instellingen (CI) zijn op dit moment de nieuwe norm methodiek aan het toetsen tijdens huidige audits. Dit doen ze om te kijken of dat de veranderingen goed werken en ze op dezelfde resultaten uitkomen. Afhankelijk van de resultaten verwacht men dat de nieuwe versie (SCL 2.0) midden 2023 gepubliceerd gaat worden.

Wil jij meer weten?

Lees hier meer over de Safety Culture Ladder of vraag direct een offerte aan via onderstaande button.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email