Wat doet een Arbocoördinator?

Arbocoördinator; misschien heb je de functie wel eens voorbij zien komen. Maar wat doet een Arbocoördinator precies? En hoe word je dat? In dit artikel leggen we je dat precies uit.

Achtergrond

Arbo, de term kennen we allemaal wel. Maar wat betekent Arbo precies? Het staat voor arbeidsomstandigheden, oftewel: de omstandigheden waaronder arbeid wordt verricht, allemaal vastgelegd in de Arbowet.

Waarom een Arbocoördinator?

De arbeidsomstandigheden zijn de laatste jaren een steeds belangrijkere rol in gaan nemen. Dit komt onder meer door de noodzaak om verzuim en arbeidsongeschiktheid te beperken, het besef dat de aantrekkelijkheid van de organisatie vergroot wordt door goede arbeidsomstandigheden en ook het besef dat goede arbeidsomstandigheden de kwaliteit van de geleverde goederen en diensten ten goede komt. Een Arbocoördinator coördineert alle activiteiten die erop gericht zijn een veilige en gezonde werkplek te creëren.

Wat doet een Arbocoördinator?

Zoals hierboven al aangegeven coördineert deze persoon alle taken die erop gericht zijn om een veilige en gezonde werkplek te creëren. De Arbocoördinator signaleert verder onder meer risico’s rondom veiligheid en gezondheid, draagt bij aan het opzetten van het arbobeleid en zorgt ervoor dat dat arbobeleid wordt vastgelegd en uitgevoerd. Ook stuurt hij of zij interne en externe deskundigen aan en zorgt ervoor dat het management, de OR en medewerkers geadviseerd worden over veilig en gezond werken.

De Arbocoördinator werkt met verschillende Arbomanagementsystemen, denk hierbij aan ISO 45001 en de VCA. Ook is hij of zij op de hoogte van relevante wet- en regelgeving, of weet in ieder geval waar deze te vinden is.

Arbocoördinator of preventiemedewerker?

Deze functietitels worden vaak door elkaar gebruikt, de werkzaamheden kunnen nogal overeenkomen. Het grote verschil is dat een organisatie wettelijk verplicht is een preventiemedewerker aan te wijzen. In kleine organisaties mag dit de directeur zijn. Een Arbocoördinator is niet wettelijk verplicht.

Arbocoördinator of KAM coördinator?

Waar de Arbocoördinator zich vooral richt op de arbeidsomstandigheden en dit als focus heeft is de KAM coördinator verantwoordelijk voor de kwaliteit, de arbeidsomstandigheden en de zorg voor het milieu van een organisatie. De arbeidsomstandigheden zijn voor de KAM coördinator een onderdeel van het totale takenpakket. Wil je weten wat een KAM coördinator doet? Dat beschrijven wij in dit artikel op onze website.

Hoe word je Arbocoördinator?

Er is geen ellenlange studie voor nodig. Een gedegen, korte, praktijkgerichte opleiding, zoals de 6-daagse opleiding Arbocoördinator van KAM Consultants, stoomt jou klaar om in de praktijk aan de slag te gaan. En het mooie van een opleiding bij KAM Consultants volgen is dat je er niet alleen voor staat, ook na je opleiding niet! Je krijgt tijdens je opleiding een account bij de KAM Community, het unieke platform van KAM Consultants, waar professionals samenkomen. Ben je werkzaam in het veld en loop je tegen een probleem aan? Stel je vraag in de KAM Community en er is altijd een vakgenoot die jou vooruit helpt.

Meer informatie

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Wil je meer informatie? Of wil je weten of de opleiding Arbocoördinator iets voor jou is? Neem gerust contact op. Onze adviseurs zijn je graag van dienst.

Eerst meer lezen over de opleiding? Vul onderstaand formulier in en download onze handige brochure over de Arbocoördinator opleiding.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stel je vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email