HKZ certificaat | Kwaliteit in de zorg

Uitleg en eisen van de HKZ normen

Met een HKZ certificaat voldoe je aan de eisen die zorgverzekeraars, zorgkantoren en hoofdaannemers stellen. Iets waar je als zorgorganisatie niet onderuit komt. Twijfel je nog over welke HKZ norm bij jouw organisatie past? Wij vertellen je op deze pagina meer over de verschillende HKZ normen en hoe jij als zorgorganisatie voldoet aan de gestelde eisen.

Wil jij liever direct aan de slag? Wij begeleiden jou bij het behalen van jouw HKZ certificering én geven een 100% slagingsgarantie. Wil je weten hoe we dat doen?

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

HKZ norm in het kort

De afkorting HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het is een groep van verschillende normen die zich allemaal richten op de kwaliteit in de zorgbranche. 

De zorg is een erg brede sector met veel verschillende beroepsgroepen. Een paar voorbeelden van deze beroepsgroepen zijn: geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en fysiotherapie. Om de geleverde zorg kwalitatief en effectief goed te waarborgen zijn er voor de verschillende beroepsgroepen verschillende kwaliteitsnormen uitgebracht. 

Het zijn dan wel verschillende normen binnen de HKZ, ze hebben allemaal één basis: de internationaal erkende ISO 9001 norm. Voor alle HKZ normen geldt dan ook:

  • De verplichting om na te denken over de context van de organisatie;
  • Het voorop stellen van continue verbetering;
  • Het naleven van de Plan-Do-Check-Act cyclus

Het behalen van jouw HKZ certificaat kent vele voordelen. Daar vertellen we je later meer over.

De verschillende HKZ normen

Zoals gezegd is er voor iedere beroepsgroep in de zorgsector een HKZ norm bepaald. In totaal zijn er 35 verschillende HKZ normen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: HKZ kinderopvang, HKZ thuiszorg en HKZ verpleeg- en verzorgingshuizen. Wij behandelen hieronder de drie normen die het meest bij ons worden aangevraagd.

  • HKZ 142, kleine organisatie.Onder deze norm vallen bedrijven met minder dan 10 FTE’ers en ZZp’ers.
  • HKZ 165, Zorg & Welzijn. Hieronder kan ieder bedrijf vallen.
  • HKZ 123, Algemene Organisatiedeel. Zowel de HKZ norm kleine organisaties als de HKZ norm Zorg & welzijn zijn beide individueel te implementeren. Ga je voor een andere sectorspecifieke HKZ norm? Dan moet deze in combinatie met de HKZ 123 norm Algemene Organisatiedeel geïmplementeerd worden. De sectorspecifieke HKZ norm richt zich op het primaire proces van de sector en is nauw verbonden met het Algemene Organisatiedeel. De twee HKZ normen samen vormen de HKZ norm voor de betreffende sector. Beide onderdelen zullen tijdens een externe audit worden getoetst.

Weet je niet zeker welke HKZ norm bij jouw organisatie past? Wij helpen je graag verder.

Verschillende HKZ normen | KAM Consultants

Wij helpen bij het behalen van jouw HKZ certificaat

Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer
Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer

In 6 stappen naar HKZ certificering

Je wilt graag jouw HKZ certificering behalen, maar weet niet waar te beginnen?! Hieronder vind je een eenvoudig stappenplan waarin we je uitleggen hoe jij in slechts 6 stappen klaar bent voor jouw HKZ certificaat.

Stap 1 | Inventarisatie

Je start met het bepalen van welke HKZ norm bij jouw organisatie past. Als je de juiste norm hebt gevonden, ga je inventariseren wat er al aanwezig is binnen je bedrijf dat voldoet aan de aspecten van de HKZ norm. Als je dit in kaart hebt gebracht kun je een plan maken voor het implementeren van de gewenste HKZ norm. De volgende vraag is: ga je dit plan zelf oppakken of schakel je een externe partij in? Bekijk welke behoeften, wensen, tijd en expertise er aanwezig zijn binnen de organisatie.

Stap 2 | Opzet documentatie

Ga in gesprek met verschillende disciplines in het bedrijf en vergaar zo veel mogelijk informatie. Samen met de directie vorm je doelstellingen waar jullie komend jaar aan gaan werken. Vervolgens stel je de verplichte documentatie op, en geef je vorm aan het kwaliteitshandboek.

Stap 3 | Implementeren managementsysteem

De eisen van de norm heb je vertaald naar de nodige documentatie. En nu ga je aan de slag met de uitvoering. Naast de verplichte documentatie voer je een Compliance Check op de geldende Wet- en Regelgeving met betrekking tot de kwaliteit in de zorg. Concreet betekent dit dat je moet weten welke regels van toepassing zijn op de organisatie, dat iedereen in het bedrijf zich hier aan houdt én dat hier een controle op is. Ook het uitvoeren van de Compliance Check documenteer je.

Stap 4 | Interne audit

Audit tijd! Een verplicht onderdeel van de HKZ norm is het uitvoeren van een interne audit. Je toetst het kwaliteitsmanagementsysteem op conformiteit. Het is belangrijk dat bij de interne audit de objectiviteit gewaarborgd wordt. Een interne auditor kan dus niet zijn eigen proces toetsen.

Stap 5 | Directiebeoordeling

Naast de interne audit is de directiebeoordeling ook een verplicht aspect vanuit de HKZ norm. De naam zegt het al: de directie beoordeelt het kwaliteitsmanagementsysteem op effectiviteit. De directie kijkt met een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en bepaalt de nodige actiepunten.

Stap 6 | Externe audit

Je hebt hard gewerkt en je bent klaar voor de externe audit. Tijdens deze audit komt een onafhankelijke externe auditor van een certificerende instantie naar jouw organisatie en beoordeelt of jouw managementsysteem voldoet aan de gestelde eisen vanuit de norm. Draagt het managementsysteem daadwerkelijk bij aan het leveren van hoge kwaliteit zorg? Dan behaal jij jouw HKZ certificering!

Wil je meer informatie ontvangen over deze stappen?

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag.

De voordelen van een HKZ certificaat

Het hebben van een HKZ certificaat brengt vele voordelen met zich mee. Een aantal grote voordelen zijn:

  • Je toont aan dat je betrouwbaar bent en dat je jouw patiënt centraal zet;
  • Je bent goed georganiseerd en continue verbetering heeft jouw aandacht, waardoor je steeds optimalisatieslagen ziet en doorvoert;
  • Je voldoet aan de strenge eisen die zorgverzekeraars, zorgkantoren en hoofdaannemers stellen. Wat er direct voor zorgt dat je meer cliënten doorverwezen krijgt;
  • De zorg die je levert is van hoge kwaliteit.

Genoeg voordelen dus waar ook jij van wilt profiteren. Ben je klaar om vandaag de eerste stap te zetten naar jouw HKZ certificaat?

De voordelen van een HKZ certificering | KAM Consultants

Kosten van een HKZ certificering

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag hoeveel een HKZ certificering kost. Het heeft te maken met voor welke HKZ norm je gaat, de grootte van jouw organisatie en voor welke vorm van begeleiding je gaat. Zo kun je gaan voor een coachende begeleiding, waarbij jij zelf aan de slag gaat of je kiest ervoor om het gehele traject uit handen te geven tijdens intensieve begeleiding. Wil jij vrijblijvend weten wat de kosten zijn voor jouw organisatie?

Veelgestelde vragen HKZ

Wat is HKZ?

HKZ (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is een groep van verschillende kwaliteitsnormen die zich allemaal specifiek richten op de zorgbranche.

Waar staat HKZ voor?

HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het is een groep van verschillende normen die zich richten op de kwaliteit in de zorgbranche.

Is HKZ verplicht?

Nee, HKZ is niet wettelijk verplicht, maar kan wel vereist zijn door bepaalde opdrachtgevers of instanties. Het hebben van een HKZ certificaat kan een voordeel zijn bij aanbestedingen of samenwerkingen.

Wat is het verschil tussen HKZ en ISO 9001?

HKZ en ISO 9001 zijn beide systemen voor kwaliteitsmanagement. Alleen richt HKZ zich specifiek op de zorgsector en is ISO 9001 in diverse sectoren inzetbaar.

Interessante HKZ gerelateerde artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)