ISO 9001 certificering

Uitleg, eisen en ISO 9001 checklist

Een ISO 9001 certificering behalen biedt veel voordelen. Het grootste voordeel is dat de structuur van jullie toekomstige kwaliteitsmanagementsysteem de organisatie helpt groeien en processen gestroomlijnd laat verlopen. Daarnaast verminder je ook de kans op risico’s en vergroot je het vertrouwen van klanten en belanghebbenden.  Nú is het moment om met een andere blik naar je organisatie te kijken. KAM Consultants begeleidt in de implementatie én onderhoud van jouw kwaliteitsmanagementsysteem.

Geen onnodig uitgebreide documentatie

100% succcesgarantie tegen vaste prijzen

Binnen twee weken starten met het project

Brede kennis over normen en branches

ISO 9001 norm in het kort

ISO 9001:2015 is veruit de meest bekende norm voor kwaliteitsmanagement. Wanneer een organisatie beschikt over een zo een certificering, tonen ze aan dat zij een gedegen kwaliteitsorganisatie zijn en dat transparantie en betrouwbaarheid aanwezig zijn. De organisatie werkt voortdurend aan continue verbetering. Het kwaliteitsbeleid vloeit door de gehele organisatie: alle processen binnen het bedrijf voldoen aan de gestelde eisen van de norm. Steeds vaker eisen organisaties dat hun klanten of leveranciers beschikken over een ISO 9001 certificering voordat zij een samenwerking aangaan. De norm wordt ingezet in vrijwel iedere sector. 

Waarom een ISO 9001 certificering?

Een ISO 9001 certificering wordt wereldwijd erkend en steeds vaker geëist. Met een certificaat laat je zien dat kwaliteitsprocessen efficiënt verlopen en dat je als bedrijf inspeelt op de behoeftes en wensen van de stakeholders. Een ISO 9001:2015 certificaat kan je meer klanten opleveren omdat de kwaliteit aantoonbaar geborgd is, dit kan weer zorgen voor een hogere omzet. Je toont aan dat je gedegen te werk gaat en je verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de wensen en behoeften van jouw klanten.

Begeleiding van KAM Consultants

Bij KAM Consultants begrijpen we het belang van ISO 9001 voor jouw bedrijf. Wij bieden begeleiding en ondersteuning bij elke stap naar certificering, met een focus op continue verbetering. Waarin wij ons onderscheiden, is dat wij certificering garanderen voor een vaste prijs.

Wij helpen bij het behalen van jouw ISO 9001 certificering

Coaching-traject-KAM-Consultant

Coachingtraject

Bij het opzetten van een managementsysteem sta je voor een flinke uitdaging. Hoe interpreteer je de verschillende eisen? Hoe verzamel...

Lees meer
Onderhoudstraject-ISO-norm-KAM-Consultants

Onderhoudstrajecten

Al het harde werk heeft geresulteerd in een ISO certificaat en een goed functionerend managementsysteem. Maar hoe nu verder? Het...

Lees meer

Aanpak voor ISO 9001 certificering

Stap 1 | Inventarisatie

Je maakt de keuze: het is tijd voor jouw organisatie om ISO 9001 gecertificeerd te zijn. Maar hoe? Ga je het zelf doen, wil je trainingen volgen of schakel je een externe partij in? Bekijk de wensen en behoeften van de organisatie en bepaal de aanpak.

Vervolgens inventariseer je wat er al aanwezig is binnen het bedrijf wat voldoet aan de aspecten van ISO 9001. Dit is je 0-meting. Je stelt de zwakke plekken vast en via de risicoanalyse stel je maatregelen op om de risico’s te beperken. 

Stap 2 | Opzet documentatie

Tijd om aan de slag te gaan met het vergaren van informatie! Ga met de verschillende disciplines binnen het bedrijf in gesprek. Zit samen met de directie en bepaal de doelstellingen waar het komende jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Daarnaast analyseer je de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng je de wet- en regelgeving  in kaart.

Stap 3 | Implementeren van het managementsysteem

Tijd voor het echte werk! Je vertaalt de eisen van de norm naar de nodige documenten en gaat over naar de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm

Stap 4 | Interne audit

Een verplicht onderdeel van de norm is het uitvoeren van een interne audit. De interne auditor toetst het managementsysteem op conformiteit, waarbij alle normonderdelen aan bod komen. Bij een interne audit is het belangrijk dat de interne auditor objectief is.

Stap 5 | Directiebeoordeling

Niet alleen het uitvoeren van de interne audit is een verplicht onderdeel, maar ook het uitvoeren van een directiebeoordeling. De directie beoordeelt de effectiviteit van het managementsysteem en kijkt met een kritische blik naar de voortgang van de doelstellingen.

Stap 6 | Externe audit

Je hebt hard gewerkt aan een goed managementsysteem! Nu is het tijd voor de externe audit. Een externe auditor van een certificerende instantie toetst jullie managementsysteem. Voldoe je aan alle eisen van de norm? Dan sluit je de externe audit met succes af en sleep jij jouw ISO9001 certificering binnen!

Download de handige ISO 9001 checklist

Onze ISO 9001 checklist bevat alle stappen die je moet doorlopen om tot jouw certificering te komen. Van het opstellen van een contextanalyse tot aan het controleren en opstellen van procedures. Onze checklist heeft het allemaal. Met onze ISO 9001 checklist zie je geen enkel belangrijk aspect over het hoofd en krijg je direct inzicht in de eisen waar je al aan voldoet en de punten waar je nog aan moet werken.

Onze ISO 9001 checklist omvat de volgende stappen:

 • Inventarisatie;
 • Opstellen van procedures en de documentatie;
 • Uitvoeren van een interne audit;
 • Uitvoeren van de directiebeoordeling;
 • Externe audit.

Download onze checklist en zet de stap naar een succesvolle ISO 9001 certificering.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
ISO 9001 checklist | KAM Consultants

Wil jij een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten gaan direct voor je aan de slag!

De grootste voordelen van een ISO 9001 certificering

Een ISO 9001 certificering brengt veel voordelen met zich mee, hieronder hebben we de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

 • Verbeterde kwaliteitsprocessen: een ISO 9001 certificering zorgt ervoor dat er intern goed gekeken wordt naar de organisatie met als doel om kwaliteitsprocessen te optimaliseren. De norm eist continue verbetering, waardoor je steeds beter bezig bent met het optimaliseren van producten en/of diensten.
 • Verhoogd vertrouwen van belanghebbenden: Met een ISO 9001 certificaat toon je aan je in te zetten voor kwaliteit en continue verbetering. Dit heeft een positief effect op belanghebbenden en vergroot het vertrouwen en de betrouwbaarheid van de organisatie. 
 • Verminder risico’s: ISO 9001 helpt bij het identificeren van risico’s, waardoor je gepaste maatregelen weet te nemen wanneer een risico zich voordoet. 
 • Nieuwe zakelijke kansen: Niet alleen een heb je met een ISO 9001 certificering vaak een streepje voor ten opzichte van je concurrent, het is ook vaak een vereiste bij het verkrijgen van een aanbesteding.  
 • Behaal meer winst en bespaar kosten: Door processen te blijven optimaliseren kun je middelen efficiënter gebruiken wat leidt tot kostenbesparing en meer winst. 

Wil je weten wat de voordelen voor jouw organisatie zijn?

ISO 9001 certificering | Begeleiding en onderhoud ISO certificeringen | KAM Consultants

Voldoe aan de ISO 9001 eisen

Wil je het ISO 9001:2015 certificaat behalen, dan dien je aantoonbaar te voldoen aan de gestelde eisen. Denk je aan alle eisen te voldoen? Dan komt een externe, onafhankelijke auditor in jouw organisatie om te toetsen of jij aan de kwaliteitseisen voldoet.

De invulling van de kwaliteitseisen kun je vastleggen in een kwaliteitshandboek. Een handboek is geen verplichting vanuit de norm, wel is het een prettig hulpmiddel om de invulling van de norm inzichtelijk in kaart te brengen. Om ISO 9001 soepel in de organisatie te implementeren, is het belangrijk dat de invulling op de organisatie is afgestemd. Zo kan de organisatie daadwerkelijk aan de slag gaan met het kwaliteitssysteem.

Dit kost een ISO 9001 certificering

De kosten van een ISO 9001 certificering bestaan uit twee onderdelen: implementatiekosten voor het voldoen aan de eisen en de kosten voor de daadwerkelijke certificering. Maar let op, elke organisatie is uniek en vereist een op maat gemaakte aanpak die aansluit bij jouw situatie. Doe je de implementatie zelf, krijg je hulp of geef je het compleet uit handen? De kosten voor de implementatie van de norm kunnen afhankelijk van de situatie variëren.

Externe audit ISO 9001

Wanneer je de norm geïmplementeerd hebt, ben je klaar voor de externe audit. Een onafhankelijke certificerende instantie toetst tijdens een externe audit of jij voldoet aan de gestelde ISO 9001 eisen. Er zijn verschillende certificerende instanties, dus ook deze kosten kunnen variëren. Wij adviseren om meerdere offertes op te vragen bij verschillende certificerende instanties.

Behaal je ISO 9001 certificering met een 100% succesgarantie

Wil jij je ISO 9001 certificering behalen en heb je hulp nodig bij het opzetten van je managementsysteem? Wij kunnen je hierbij helpen! Door gebruik te maken van een coachingstraject of intensieve begeleiding kom je niet voor onverwachte uitdagingen te staan en heb je de juiste tools in handen om het managementsysteem succesvol te implementeren. Wij garanderen een 100% slagingsgarantie.

Benieuwd naar de specifieke kosten voor jouw organisatie? Neem contact op voor een op maat gemaakte aanpak en ontdek hoe een ISO 9001 certificering jouw bedrijf kan versterken en onderscheiden.

Waarom kiezen voor KAM Consultants?

Wij zijn KAM Consultants en maken de wereld van certificeringen makkelijker, leuker én een stuk minder stoffig. Wij zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent: gegarandeerd gecertificeerd voor een vaste prijs. Wij zijn een vlot, efficiënt & dynamisch team, net als onze trajecten: jouw organisatie kan namelijk binnen twee weken starten met het project.

Wij hebben een leuke en kundige groep collega’s, met specialisaties in heel veel branches en normen. Daardoor bieden we maatwerkoplossingen die perfect aansluiten bij jullie behoeften. Of je nu zelfredzaam wilt worden door coaching en training, of je volledig ontzorgd wilt worden bij het beheer van je certificeringen – wij staan voor je klaar. En voor degenen die al chagrijnig worden bij het horen van ‘ISO’ of welke certificering dan ook, hebben we een boodschap: bel of mail ons. Wij zorgen ervoor dat het proces soepel verloopt en werkelijk waarde toevoegt aan je bedrijf.

Veelgestelde vragen ISO 9001

Wat is ISO 9001?

ISO 9001 is de meest bekende internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Het wordt gebruikt als graadmeter voor transparantie, betrouwbaarheid en continue verbetering van een organisatie. Wanneer je voldoet aan de eisen die in de ISO 9001 norm beschreven staan, ontvang je na afloop van een succesvolle externe audit een ISO 9001 certificaat.

Wat houdt ISO 9001 certificering in?

Wanneer je beschikt over een ISO 9001 certificering wilt dat zeggen dat je voldoet aan de eisen van de ISO 9001 norm. Hiermee toon je aan dat je organisatie transparant en betrouwbaar is en dat er continu gewerkt werkt aan verbetering.

Is ISO 9001 verplicht?

Nee, het behalen van een ISO 9001 certificering is geen wettelijke verplichting. Wel kan het geëist worden in aanbestedingen of vanuit opdrachtgevers.

Waarom een ISO 9001 certificering?

Een aantal voordelen die een ISO 9001 certificering met zich meebrengt:

 • Kwaliteit wordt aantoonbaar geborgd;
 • Het laat je organisatie groeien;
 • Het zorgt voor gestroomlijnde processen;
 • Positief effect op imago;
 • Een voorsprong op concurrenten die niet in het bezit zijn van een ISO 9001 certificaat.
Wat kost een ISO 9001 certificering?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Dit hangt af van verschillende factoren: type organisatie, waar sta je momenteel t.o.v. de norm en wat moet er nog gebeuren, wel of geen begeleiding bij de implementatie van de norm en de certificerende instantie. Ga je zelf aan de slag met de implementatie en ben je klaar voor de externe audit dan vraag je bij een onafhankelijke certificerende instantie een audit aan. Hier zijn verschillende aanbieders in en ook de kosten per aanbieder verschillen. Je kunt altijd bij meerdere instanties een offerte opvragen.

Interessante ISO 9001 artikelen

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag een offerte aan

Naam(Vereist)