ISO 9001 | Hulp bij certificering

Uitleg, eisen en checklist ISO 9001

Het ISO 9001 certificaat behalen biedt veel voordelen. Het grootste voordeel is wel dat de structuur van jullie toekomstige kwaliteitsmanagementsysteem de organisatie helpt groeien en processen gestroomlijnd laat verlopen. Nú is het moment om met een andere blik naar je organisatie te kijken.

Geen uitgebreide documentatie

Geen onnodig uitgebreide documentatie

icons kam_investeren

100% succesgarantie tegen vaste prijzen

icons kam_Data

Binnen 2 weken starten met het project

icons kam_kennis en vaardifgheden

Brede kennis over normen en branches

Wat is ISO 9001?
Alles over de betekenis van de norm

ISO 9001:2015 is veruit de meest bekende internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Een organisatie die de ISO 9001 certificering heeft doorlopen laat zien dat er gedegen kwaliteitsorganisatie, transparantie en betrouwbaarheid aanwezig is. Er wordt voortdurend gewerkt aan continue verbetering. Het kwaliteitsbeleid is terug te zien in de hele organisatie: alle processen binnen het bedrijf voldoen aan de kwaliteit en de gestelde eisen van de ISO 9001 norm. Organisaties eisen steeds vaker dat hun klanten of leveranciers gecertificeerd zijn voordat zij een samenwerking aangaan. De norm wordt dan ook ingezet in vrijwel iedere sector. ISO 9001 is een internationaal erkende norm waardoor de prestaties wereldwijd van hetzelfde niveau zijn.

Wil jij persoonlijk advies van een van onze specialisten?

ISO 9001 begeleiding en onderhoud KAM Consultants

In 6 stappen naar ISO 9001 certificering

Begin met inventariseren wat al voldoet aan bepaalde aspecten van de norm binnen het bedrijf. Breng de processen van je organisatie in kaart. Als dit is gebeurd maak je eenvoudig een plan voor de implementatie van ISO 9001. Ga je zelf aan de slag met implementeren, wil je trainingen volgen of schakel je een expert in. De externe partij kan ingezet worden in een coachende rol of het hele traject uit handen nemen. Dit hangt af van welke behoeftes en wensen er zijn binnen de organisatie.

Vergaar zoveel mogelijk informatie binnen het bedrijf door in gesprek te gaan met verschillende disciplines. Met deze informatie geven jullie vorm aan de contextanalyse en worden risico’s en kansen bepaald. Ga in gesprek met de directie en vorm samen de doelstellingen waar het komend jaar, door het hele bedrijf, aan gewerkt wordt. Daarnaast beoordeel je de kritische leveranciers, analyseer je de behoeftes en verwachtingen van de stakeholders en breng je de wet- en regelgeving in kaart.

De eisen van de norm zijn vertaald naar de nodige documenten. Nu volgt de uitvoering. Op basis van de gemaakte werkafspraken gaan de nodige verantwoordelijken aan de slag om de processen uit te voeren volgens de eisen van de norm.

Dit is een verplicht onderdeel van de norm en toetst het managementsysteem op conformiteit. Interne audits bestaan uit alle normonderdelen en een deel van de processen. Bij een interne audit is het belangrijk dat de objectiviteit gewaarborgd wordt. Dit kun je doen door de interne audit uit te laten voeren door een externe consultant of hier intern iemand voor op te leiden.

De directiebeoordeling, ook wel management review genoemd, is een verplicht onderdeel van de norm. Hierin wordt de mening van de directie over de effectiviteit van het managementsysteem meegenomen. Zij werpen een kritische blik op de voortgang van de doelstellingen en de acties die hieruit zijn voortkomen. Klachten en de uitkomsten uit klanttevredenheidsonderzoeken worden geëvalueerd.

Jullie hebben hard gewerkt om een managementsysteem neer te zetten wat daadwerkelijk bijdraagt aan het leveren van kwaliteit. Het managementsysteem wordt getoetst door een externe auditor van een certificeerde instantie. Benieuwd aan welke eisen je moet voldoen? Dat onthullen we in de volgende alinea.

Welke eisen stelt de ISO 9001 audit?

Om het ISO 9001:2015 certificaat te behalen, dient er aantoonbaar aan een aantal eisen te worden voldaan. De invulling hiervan wordt vastgelegd in het kwaliteitshandboek. Een handboek is geen verplichting vanuit de norm, wel is het een prettig hulpmiddel om de invulling van de norm inzichtelijk in kaart te brengen. Om ISO 9001 soepel in de organisatie te implementeren, is het belangrijk dat de invulling op de organisatie wordt afgestemd. Daarnaast moet het bedrijf daadwerkelijk met het systeem aan de slag gaan. De gegevens moeten dan ook ingevuld zijn, zodat het bewijs aantoonbaar is. De auditor wil zien dat er sprake is van continue verbetering.

Een belangrijke eis is dat de directie aanwezig moet zijn terwijl de context van de organisatie aan bod komt. Een vertegenwoordiger namens de directie, is niet toegestaan. Bestaat je bedrijf uit meerdere locaties? Deze moeten allemaal bezocht worden door de auditor. Een audit kan dus meerdere dagen duren. De directie hoeft niet bij alle locatiebezoeken aanwezig te zijn.

Download hier de handige
ISO 9001 checklist

en weet precies waar je aan moet voldoen voor de ISO 9001 certificering

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Checklist ISO 9001 download

Wat zijn de grootste voordelen van het behalen van een ISO 9001 certificering?

Met een ISO 9001 certificaat toon je aan dat jullie betrouwbaar zijn, transparant te werk gaan en de kwaliteit binnen de hele organisatie doorgevoerd is. Klanttevredenheid staat hoog in het vaandel. De structuur van het ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem helpt om de organisatie te laten groeien en processen gestroomlijnd te laten verlopen.

Wereldwijd erkend
Een ISO certificaat wordt wereldwijd erkend en vaker geëist. Met een certificaat laat je zien dat processen efficiënt verlopen en dat je als bedrijf inspeelt op de behoeftes en wensen van de stakeholders. Een ISO 9001:2015 certificaat kan je meer klanten opleveren omdat de kwaliteit aantoonbaar geborgd is, dit kan weer zorgen voor een hogere omzet. Je toont aan dat je gedegen te werk gaat en je verantwoordelijkheid neemt als het gaat om de wensen en behoeften van jouw klanten.

Processen optimaliseren
Daarnaast zorgt een certificering ervoor dat intern goed naar de gehele organisatie wordt gekeken met als doel om de processen te optimaliseren. Een ISO 9001:2015 certificaat is niet alleen bedoeld om de kwaliteit te optimaliseren, maar geeft een goede gelegenheid om met een andere blik naar de organisatie te kijken.

Wat zijn de kosten van een ISO 9001 certificering?

Ieder bedrijf is anders: type dienstverlening, aantal medewerkers en het aantal vestigingen. Niet iedere organisatie heeft dezelfde wensen en behoeftes en hierdoor is er niet één vaste investering voor het certificeren van deze norm.

Niet alleen de grootte van een bedrijf speelt een belangrijke rol, ook de complexiteit van de processen. Als organisatie kun je ervoor kiezen om één van onze consultant in de hand te nemen en het implementeren van het kwaliteitsmanagementsysteem uit te besteden. De procesbegeleiding, het uitvoeren van audits en formaliseren van de benodigde documenten zullen wij uitvoeren. Wij zorgen dat alles op orde is en dat jullie klaar zijn voor de externe audit.

Een andere optie is dat wij een coachende rol op ons nemen. Daarmee begeleiden wij het proces en voorzien wij jullie van tips en tricks. Vervolgens gaan jullie zelf aan de slag met het implementeren, uitvoeren en controleren van het kwaliteitsmanagementsysteem.

Wil jij direct een offerte aanvragen?

Onze ISO specialisten helpen je graag!

Trainingen ISO 9001

Wil jij het liefste zelf aan de slag met ISO 9001, maar mis je nog de kennis? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden diverse trainingen over de ISO 9001 norm aan, van een praktische eendaagse training normkennis tot een training waarbij jij zelf interne audits ISO 9001 kunt uitvoeren.
Onze trainingen zorgen ervoor dat jij een enorme ontwikkeling doormaakt op het gebied van ISO 9001. Al onze trainingen worden gegeven door specialisten met ervaring uit het werkveld, wat zorgt voor directe impact tijdens de training. Op de trainingspagina vind je meer informatie over de betreffende training. Ons aanbod:

Normkennis
ISO 9001

Leer alles over ISO 9001 door een praktische uitleg van de theorie. Geef jezelf een stevige basis met deze ISO 9001 normkennis training.

Implementatietraining
ISO 9001

Leer alles over een managementsysteem en hoe je deze direct zo praktisch mogelijk in jouw eigen organisatie inricht.

Interne auditvaardigheden
ISO 9001

Wil jij door een interne audit het maximale uit jouw organisatie halen? Dan is de tweedaagse Interne Audit ISO 9001 voor jou.

Lead Auditor
ISO 9001

De Lead Auditor vervult een belangrijke rol tijdens audits. Met deze intensieve training word jij grondig voorbereid op de verantwoordelijke taak als lead auditor.

Dus of je nu kiest voor een implementatie traject of kennisverbreding op het gebied van ISO 9001, wij helpen je graag. Wil je meer informatie of persoonlijk advies ontvangen tijdens een vrijblijvend adviesgesprek? Vul dan onderstaand formulier in.

Persoonlijk advies?

Heb je vragen of wil je een vrijblijvende offerte ontvangen? Vul onderstaand formulier in en we nemen binnen 1 werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.