Incompany training | Lead Auditor ISO 9001

Is het jouw taak om complexe audits uit te voeren binnen je eigen organisatie? Ben je adviseur en wil je je kennis uitdiepen én je verder verdiepen in ISO 9001? Heb je de interne auditor training gevolgd en zoek je naar een stevige basis voor je kennis over intern auditen? Of heb je misschien de ambitie om als (freelance) auditor aan de slag te gaan met een audit uitvoeren voor een certificerende instantie? Dan is deze training voor jou!

Deze Lead Auditor training bieden wij alleen incompany aan. Wil je meer weten of de mogelijkheden doorspreken? Neem gerust contact met ons op!

Inhoud incompany training Lead Auditor ISO 9001

Met een audit check je de effectiviteit van normen als bijvoorbeeld ISO 9001. Audits zijn derhalve onmisbaar in een certificeringstraject. Periodieke audits uitvoeren, zowel interne audits als externe audits, is dan ook een vereiste van normen waaronder ISO 9001. De Lead Auditor vervult hierbij een belangrijke, niet te missen rol.

In onze Lead Auditor trainingen zorgen wij ervoor dat jij alle benodigde kennis, vaardigheden én tools in handen krijgt om dit daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Dit doen we door jou in deze interactieve training, door middel van casussen en opdrachten, praktisch toepasbare kennis mee te geven. Je krijgt, om het beste resultaat in een beperkt aantal dagen te halen, gedurende de gehele training een aantal huiswerkopdrachten mee. Thuis studeren voor je examen zorgt voor een geslaagd eindresultaat.

Unieke opzet

KAM Consultants hanteert een unieke opzet voor de Lead Auditor ISO 9001 training. Iedere Lead Auditor training, ook die voor ISO 9001, is modulair opgezet waarin diverse variaties mogelijk zijn. Het trainingsplan voor de Lead Auditor ISO 9001 training ziet er als volgt uit:

Heb jij weinig tot geen ervaring met managementsystemen? Geen probleem. Aan de hand van enkele elearningmodules zorgen wij ervoor dat je voldoende basiskennis krijgt over managementsystemen om aan te haken bij de Lead Auditor ISO 9001 training.

Dag 1: Normtraining
Normtraining waarin alle facetten van ISO 9001 aan bod komen om de juiste basiskennis te waarborgen. Deze dag behandelen we elke paragraaf van de norm en verdiepen we deze met passende opdrachten. Hierbij wordt steeds één paragraaf uitgelicht die dan uitgewerkt gaat worden. Dit zodat de cursisten leren hoe ze een normparagraaf moeten lezen, interpreteren en toepassen.

Dag 2 Normspecifieke wetgeving/ technieken
Afhankelijk van wat er gevolgd wordt zal er een focus liggen op revelante wetgeving en/of methodieken die relevant zijn voor de interpretatie en de strenge eisen en het toepassen hiervan in het werkveld tijdens een audit.

Dag 3: Auditvaardigheden conform ISO 19011
Alle basisvereisten vanuit de ISO 19011 voor Auditing komen hier aan bod, inclusief persoonlijke competenties van Lead Auditoren.

Tijdens dag 3 besteden we tijd aan het uitvoeren van oefeningen die gericht zijn op auditvaardigheden. Zo wordt er aangeleerd hoe een auditprogramma en een auditplan moet worden opgesteld. Ook heeft deze dag een huiswerkopdracht. Hierin moet er gekeken worden naar een eigen organisatie en een passend rapportage format worden opgesteld voor het uitvoeren van audits.

Dag 4: Verdieping op auditing
Deze dag wordt er dieper ingezoomd op “Risk Based Auditing”. De huiswerkopdracht van dag 3 wordt doorgenomen en er worden procesaudits uitgevoerd op een Dummy bedrijf.

Dit zodat de cursisten de volgende aangeleerde vaardigheden gaan testen en ontwikkelen:

 • Gesprektechnieken
 • Luistertechnieken
 • Procesdenken
 • Risk based auditing
 • Afwijkingen signaleren, formuleren en aansprekend rapporteren

Dag 5: Auditen toepassen op de norm
Op dag 5 gaan we de norm combineren met auditen. Hierin zal de specifieke norm waar we op dag 1 aandacht aan hebben besteed wederom centraal staan. ISO 9001 wordt in vogelvlucht doorgenomen en de cursisten moeten voor elk hoofdstuk mogelijke afwijkingen formuleren, beargumenteren en koppelen aan de juiste paragraaf. Hierna zal er een kleine audit worden uitgevoerd op een dummy managementsysteem en zal de docent als auditee functioneren. Elke cursist voert minimaal 1 audit uit op deze dag. De overige cursisten voorzien hun medecursist van feedback.

Dit zodat de cursisten de volgende aangeleerde vaardigheden gaan testen en ontwikkelen:

 • Gesprektechnieken
 • Luistertechnieken
 • Procesdenken
 • Normkennis
 • Risk based auditing
 • Afwijkingen signaleren, formuleren, rapporteren

Om het Lead Auditorcertificaat te behalen dien je voor het examen te slagen. Na de theoretische basis en praktische normkennis kun je via onze elearningsoftware extra oefeningen doen om nog meer affiniteit te krijgen met de norm en het auditen hiervan. Zo blijf jij continu verbeteren, wat toevallig ook een vereiste van ISO 9001 is! Na het maken van deze oefeningen heb je een laatste mogelijkheid om vragen beantwoord te krijgen via een telefonisch gesprek met je docent. Hierna ben je klaar om het examen te maken. Samen met je docent plan je een dag waarop het examen gehouden wordt. Het examen wordt op afstand uitgevoerd.

iso-9001-lead-auditor

Spreiding van trainingsdagen

Voor veel cursisten is een periode van vijf dagen intensieve training in een kort tijdsbestek in de praktijk een flinke aanslag is op de agenda. Bij KAM Consultants is het mogelijk om de modules verspreid over het jaar te volgen. Wij organiseren de Lead Auditortrainingen maandelijks in dezelfde structuur, waardoor het mogelijk is om de studiebelasting over een aantal maanden te verspreiden.

Na afloop van de training

 • Ben je als Lead Auditor expert op het gebied van ISO 9001 en weet je precies welke eisen gesteld worden;
 • Weet je hoe je een audit voorbereidt;
 • Weet je hoe je een auditteam aanstuurt;
 • Weet je hoe complexe interne audits gepland worden;
 • Weet je hoe auditoren interne audits uitvoeren;
 • Weet je hoe externe audits gepland worden;
 • Weet je hoe auditoren externe audits uitvoeren, inclusief de formele openingsbijeenkomst;
 • Weet je hoe je tijdens audits geconstateerde tekortkomingen kunt inschalen;
 • Kun je afwijkingen duidelijk formuleren;
 • Kun je corrigerende maatregelen beoordelen;
 • Kun je door certificerende instanties ingehuurd worden als auditor ISO 9001.

Alles nog eens rustig doorlezen?

Download onze complete auditorentraining brochure.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Auditorentraining brochure

Persoonlijke intake opleiding Lead Auditor ISO 9001

Als jij een training volgt die bij je past, zorg je ervoor dat jij er het meeste resultaat uit haalt en dat is precies zoals bij KAM Consultants de training bedoeld is!
Voorafgaand aan de training vindt daarom een persoonlijke telefonische intake plaats. Tijdens deze intake ga je in gesprek over je voorkennis, je ervaring, aandachtspunten en jouw persoonlijke doelen voor de training. Hierdoor kun jij doelgericht starten, met praktische informatie, én kunnen onze trainers hier zo goed mogelijk op inspelen.

KAM Community

Bij het volgen van een training krijg je tijdelijk toegang tot het afgeschermde platform KAM Community. Het pakket bestaat, naast toegang tot het platform, uit ondersteuning via de gratis helpdesk. Wil je meer mogelijkheden? Dat kan: de KAM Community biedt ook een basis of een pro-pakket. De keuze is aan jou. Maar de KAM Community draagt bij aan een interactieve training waarbij jij voortdurend kunt sparren met vak- en branchegenoten. Met het platform creëer je een groot netwerk van vak- en branche collega's waar je gedurende je hele carrière als Lead Auditor ISO 9001 profijt van kunt en zult hebben, voor welk pakket je uiteindelijk ook gaat.

Heb je interesse in de KAM Community? Je bent van harte welkom!

Investering

De kosten voor de klassikale training bedragen € 2.295,-. Volg je de training online? Dan bedragen de kosten € 1.995,-.

Persoonlijk advies?

Onze trainingsadviseurs geven je graag meer informatie over de opleiding en kijken of deze opleiding bij je past.

Vul het formulier in en een van onze adviseurs neemt zo snel mogelijk contact met je op!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.